Jak vybrat správnou podlahu pro váš byt: 3. díl: Laminátové plovoucí podlahy se vyznačují dobrou cenou a snadnou údržbou

Tyto podlahy jsou ideální třeba do dětských pokojů.
Zdroj: Podlahylevne.eu
Laminátové plovoucí podlahy dnes už mohou vypadat luxusně.Kvalita za rozumnou cenu.Tyto podlahy jsou ideální třeba do dětských pokojů.Klidně bychom řekli, že se jedná o dřevo. A ono ne.+ 2 fotky+ 3 fotky

Laminátové plovoucí podlahy byly uvedeny na trh v sedmdesátých letech a rychle se staly velice populární zejména kvůli své jednoduché instalaci a manipulaci. V dnešní době je možné díky moderním technologiím vytvořit laminátové podlahy ve věrných imitacích dřeva i keramiky, a to i s velmi kvalitní povrchovou úpravou.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 11. 2018 07:40

Laminátové podlahy jsou nyní považovány spíše za levnější podlahové krytiny, ale samozřejmě existují varianty, které mají srovnatelnou cenu jako např. vinylové plovoucí podlahy.

Jedním ze základních a důležitých technických parametrů u laminátových podlah je jejich celková tloušťka. Ta se pohybuje zpravidla od 6 mm do cca 11 mm. Čím je celková tloušťka nižší, tím je také zpravidla nižší i cena podlahy. Z naší zkušenosti můžeme doporučit nakupovat laminátové podlahy v tloušťkách min. 7 - 8 mm, perfektně se s nimi pracuje a jsou dostatečně pevné včetně zámkového systému. Na strukturu vrstev se podívejte níže v galerii.

Výroba probíhá tak, že na kvalitní dřevovláknitou nosnou desku HDF jsou naneseny přirozené dekory s působivými barvami. Dekory proti opotřebení ostrými podpatky nebo kolečky židlí chrání odolná krycí vrstva, takzvaný overlay. Recepty na impregnační pryskyřice, díky nimž tato ochranná vrstva vypadá neopotřebovaně i po nejtvrdších testech, patří k nejpřísněji hlídaným tajemstvím každého výrobce.

Laminátové podlahy se při pokládce nelepí k podkladu, ale instalují se na volno, na vhodnou podložku a v případě pokládky na anhydrid nebo beton je nutné použít i tzv. parozábranu. Některé podložky mají parozábranu již integrovanou, umožňují tak jednodušší instalaci podlahy. Podložky pod laminátové podlahy mají celkovou tlouštku zpravidla okolo 2 mm, je tedy potřeba počítat s tím, že podlaha spolu s podložkou bude mít celkovou tloušťku okolo 10 mm. Toto je velmi důležité si uvědomit ještě před instalací, aby nevznikl problém např. u dveří a podobně.

"V současné době je v prodeji mnoho značek, mnoho typů, s velkým cenovým rozptylem. Z naší praxe můžeme doporučit cenově výhodné a kvalitní podlahy od renomovaného německého výrobce EGGER. Ceny kolekce FLOORCLIC se pohybují od cca 250,- Kč/m2 až do cca 500,- Kč/m2," říká odborník Jan Kalina z e-shopu Podlahylevne.eu.

Laminátové plovoucí podlahy z kolekce EGGER FLOORCLIC splňují svými parametry nadstandardní nároky na užitné vlastnosti laminátových podlah v domácnosti i v zatěžovaných komerčních objektech. Pro svůj atraktivní vzhled jsou podlahy EGGER FLOORCLIC velmi oblíbené mezi spotřebiteli i profesionály, kteří upřednostňují spolehlivé laminátové podlahy jednoduché na instalaci i údržbu.

Cenově nejatraktivnější jsou typy SOLUTION 31 v tloušťce 7 mm a UNIVERSAL 31 v tloušťce 8 mm. Typ UNIVERSAL 31 4V a STRONG 32 4V se vyznačuji 4strannou V-spárou, která ještě více umocňuje dojem přírodní struktury dřeva. Typ STRONG 32 4V navíc vyniká celkovou tloušťkou 11 mm.

Výhody laminátových plovoucích podlah:

Rychlá pokládka plovoucím způsobem na rovný, suchý a pevný podklad

Poškozená lamela se může vyměnit

Podlahu je možné kdykoliv rozebrat

Snadná údržba, postačí podlahy zametat nebo vysát a občas setřít vlhkým hadrem

Nenanášejí se na ně žádná leštidla a vosky, povrch je už ve výrobě opatřen ochrannou vrstvou

Dobře odolávají vzniku skvrn

Široký výběr dekorů

Jedná se z velké části o přírodní materiál (dřevo)

Nevýhody laminátových plovoucích podlah:

Z velké části jsou vyrobeny ze dřeva, proto nesnesou velkou vlhkost

Při polití vodou doporučujeme co nejdříve setřít

Relativně nízký kročejový útlum

Studený pocit při chůzi bosou nohou

Podlaha je cca 1 cm tlustá, má tedy vyšší tepelný odpor než např. PVC

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články