Šetři za tři: Pár jednoduchých pravidel do domácnosti, která vám mohou ušetřit i několik tisíc měsíčně

Šetři za tři: Pár jednoduchých pravidel do domácnosti, která vám mohou ušetřit i několik tisíc měsíčně
Zdroj: Freepik

Vlna zdražování nekončí a jeden ze způsobů, jak s tímhle pro život dost nepříjemným faktem bojovat, je snížit výdaje a převést domácnost do úsporného režimu. Šetřit můžeme vodou, energií, benzínem, ale i jídlem. A není to tak složité, jak si myslíte. Stačí doržovat několik zásad.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 30. 07. 2022 12:00

Znáte to, jdete do obchodu pro pár věcí a skončí to nacpaným košíkem. Připravte si jídelníček na týden dopředu a nakupte podle seznamu všechny potraviny najednou. Ušetříte tak za průběžné nákupy. Navařené jídlo si můžete vzít v krabičce do práce, nebo zamrazit na později. Utrácet každý den za oběd v restauraci není ekonomické.

Naučte se využívat zbytky potravin. Z jablečných slupek se dá připravit výborný čaj, či limonáda. Ze slupek a košťálů můžete uvařit zeleninový vývar. Vaření „zero waste“ (beze zbytku) je v posledních letech trendy a využívají ho i respektovaní šéfkuchaři. Jak naložit se zbytky nedělního oběda, se můžete inspirovat například u MasterChefa Romana Staši.

Jaká další pravidla patří do úsporné domácnosti?

Do práce bez auta a s roční jízdenkou na MHD

Je jasné, že bez auta to někdy nejde. Ráno zaspíte, přes den máte hodně přejezdů, musíte vyzvednout děti, zásilky, odvézt tchyni k lékaři… Často jsme ale jednoduše líní udělat krok a přejíždíme autem na druhou stranu sídliště. Při dnešních cenách benzínu je dobré každou cestu zvážit. Světe, div se, na dost míst v okolí se dá dojít pěšky, nebo sednout na MHD.

Propočítejte si, jak často si kupujete lístky na metro, tramvaj či autobus. Na kolik vás jízdenky na MHD přijdou týdně, měsíčně a ročně. Více než měsíční jízdné se vyplatí roční. Například v Praze dáte za roční lítačku 3650 Kč. Pokud kupujete měsíční jízdné za 550 Kč, vyjde vás to ročně na 6600 Kč. Roční jízdenka vám tak ušetří téměř tři tisíce korun.

Je také ideální čas si připomenout, že na dálkové cesty existují vlaková a autobusová spojení. Nejmladší členy rodiny takovou jízdou určitě potěšíte.

Veďte si rodinné účetnictví

Asi všichni známe účetní metodu Má dáti – dal, neboli přehled příjmů a výdajů. Využít můžete některou z mnoha aplikací, která bude hospodaření hlídat za vás, nebo si na to vzít jednoduše tužku a papír. Přehled výdajů vám ukáže desítky zbytečností, kvůli nimž vám proteče výplata mezi prsty. Naučit se plánovat a hospodařit s penězi učte i své děti. Bude se jim to do života hodit.

Součástí rodinného účetnictví by mělo být i vytvoření finanční rezervy a spoření. Vybrat si můžete různé způsoby spoření od spořicího účtu, stavebního spoření až po klasickou kasičku.

Nakupujte lokální produkci i zboží z druhé ruky

Oblečení, boty, ale i lyže, nábytek či auto může žít druhým, třetím i dalším životem. U dětských věcí se to vyplácí dvojnásob, jelikož děti téměř všemu rychle odrostou. Nadvýroba a udržitelnost se staly celosvětovými tématy, naskočte na tuhle vlnu i vy. Ať už jsou to klasické second handy, online bazary nebo mobilní aplikace, chce to jen mít trpělivost a hledat. A zboží nejen nakupovat, ale i prodávat.

Při nákupu potravin pak přemýšlet o tom, co nakupujete a jaký je původ zboží. Proč kupovat v létě rajčata z Itálie, když můžete sáhnout po našich, vypěstovaných na českých zahradách? Jestli máte kde zeleninu sami pěstovat, pak už nejspíš sklízíte plody vlastní, které samozřejmě chutnají ze všech nejlépe. A nezapomínejte zalévat zahrádku dešťovkou ze sudu!

Šetřete energií a vodou

Napadlo vás někdy, kolik energie čerpají vaše spotřebiče? A není to o tom, začít svítit svíčkami, ale při nákupu spotřebičů si hlídat energetické štítky. Ty, co jsou označené  A +++, jsou naprosto ideální. Naopak výrobky s červeným písmenem G vám udělají medvědí službu, protože ty sežerou energie nejvíc. A nenechte se oklamat cenou.

Nízká spotřeba znamená si za výrobek připlatit, ale vyplatí se. Co totiž ušetříte při nákupu, většinou pak zaplatíte na složenkách. Ceny energií výrazně vzrostly a zvedly se tím pádem i zálohy na elektřinu či plyn. Zkuste pročíst smlouvu s dodavatelem energie, zajímat se o fixaci a případně se přeptat na nabídku u konkurence.

Napadlo vás někdy, kolik vody zbytečně proteče při čištění zubů, nebo mytí hlavy? Záleží na délce průtoku, ale cca dvacet litrů to bude. Koupání ve vaně je dneska luxus, který si dopřejeme jednou za čas, a dáváme přednost sprchování. Však taková koupel odnese cca 200 litrů vody. Pořiďte si úsporné hlavice, vodu vypínejte i během mydlení rukou nebo čištění zubů. Nádobí nemyjte pod tekoucí vodou, raději ho přenechte myčce, případně napuštěnému dřezu.

Využívejte přírodní zdroje

Vzpomeňte si na naše babičky, ty zpracovaly na zimu všechno, co jim přišlo pod ruku. Ovoce, zeleninu, bylinky a houby usušily nebo zavařily. Spíž naplnily sirupy a džemy. Brambory sklidily na poli a uskladnily do sklepa. Vejce a mléko měly domácí. A podobně to bylo i s masem. Vepřík byl na výkrm, slepice po vynesení skončila na paprice nebo ve vývaru.

I když třeba nemáte hospodářství, můžete se i tak babičkami inspirovat. Nakoupit u farmáře pytel brambor na celou zimu, mateřídoušku ze zahrádky či louky nasušit na čaj a plody na další zpracování si natrhat vlastnoručně za rozumné peníze takzvaným samosběrem v zahradnictví.

Stáhněte účet za telefon

Kolik platíte měsíčně za telefon? Jestli víc než tisícovku, pak je něco špatně. Výhodný paušál se dnes dá pořídit kolem pětistovky. Zkuste se přeptat operátora, jaké výhody vám může nabídnout, případně se zeptat na podmínky u konkurence. Operátoři se přetahují o klienty a jistě se vám budou rádi věnovat.

U nás doma například využíváme výhodný rodinný tarif, který je vedený na manžela. Pro mě úplně bezstarostná varianta. Sloučili jsme všechny smlouvy na jeden účet a ušetřili jsme víc než tisíc korun měsíčně.

Převést domácnost na úspornou chce spolupráci celé rodiny. Děti můžete motivovat třeba tím, že jim ušetřené peníze hodíte do prasátka. Tady najdete řadu různých vychytávek, které stojí za vyzkoušení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články