Štěpánka Fingerhutová a Nikol Kouklová propadly vzácným pokojovkám, jedna vyjde i na tisíce

Štěpánka Fingerhutová a Nikol Kouklová propadly vzácným pokojovkám, jedna vyjde i na tisíce
Zdroj: Se souhlasem Štěpánky Fingerhutové
Štěpánka Fingerhutová je mladá televizní herečka, kterou můžeme vídat také na prknech Divadla v Dlouhé.Jak se Štěpánka pochlubila webu Lifee.cz, její byt je plný pokojových rostlin, z nichž některé patří do vyšší cenové kategorie. Těch si Štěpánka obzvlášť váží. Cena panašované monstery, kterou Štěpánka dostala k pětadvacátinám od svých kamarádů, se pohybuje v řádech tisíců korun.Štěpánka Fingerhutová, kterou mohou televizní diváci znát ze seriálů Lynč, Modrý kód nebo Ordinace v růžové zahradě, propadla kouzlu pokojových rostlin během lockdownu.+ 8 fotek+ 9 fotek

Byl to právě dlouhý lockdown, co nás přimělo trávit celé dny doma. Spousta z nás proto začala přemýšlet, jak si domácí prostředí zútulnit. Herečky Štěpánka Fingerhutová a Nikol Kouklová webu Lifee.cz prozradily, že zcela propadly pěstování pokojových rostlin. A zdaleka nejsou samy!

Veronika Nováková
Veronika Nováková 25. 01. 2022 09:00

Herečka Štěpánka Fingerhutová (25) se pokojovými rostlinami rozhodla obklopit v době, kdy si v Praze zařizovala první samostatný pronájem. Několik let za prací dojížděla do divadla do Pardubic a přespávala tam nebo u svých rodičů, proto nikde necítila „kotvu". První pokojovku si tedy pořídila teprve do pronajatého bytu, aby jí tam nebylo smutno.

Pokojovky jako trend roku 2022

Její sbírka se pak během lockdownu začala rozrůstat. V rozhovoru pro Lifee.cz Štěpánka přiznala, že ji zeleň uklidňuje. „Mám radost, když se klube nový list, když můžu kamarádům věnovat zakořeněný řízek nebo ho s někým swapnout (vyměnit) za pokojovku, kterou ještě nemám. Líbí se mi byty se spoustou pokojovek, člověk si připadá trochu jako v přírodě," rozplývá se mladá herečka.

Štěpánka Fingerhutová dostala rostlinu za tisíce

Mezi kousky, které má nejraději, patří velká strelitzie, monstera minima, kterou dostala od svého přítele za představení a která jako břečťan lemuje zrcadlo, a také svoji panašovanou monsteru. Právě ta je jejím nejdražším exemplářem, proto si jí náležitě váží. Jen za řízek s aktivním růstovým bodem lidé platí tisíce a ani ta Štěpánčina nebyla nejlevnější.

Tu bych si asi popravdě nikdy nekoupila, i když jsem na ni koukala. Bála bych se, že ji zahubím a budu smutná a naštvaná. Pak jsem ji dostala od nejlepších kamarádů k pětadvacetinám," vypráví Štěpánka. Zároveň však dodává, že o to větší je to pro ni závazek. Je to zodpovědnost, navíc když kamarádi dodali, že jde také o symbol našeho přátelství. Naštěstí se jí daří," oddychla si.

Hysterka calathea Štěpánku Fingerhutovou zlobí

Jak už to tak bývá, ani botanik-amatér se nevyhne malérům. Její monstera prospívá dobře, některé další květiny jsou ale žargonem pěstitelů hysterky". „Třeba moje calathea white fusion. Tu vždycky po zimě připravím o vypiplané listy, protože jí pořád něco vadí nebo má škůdce," krčí rameny herečka. „Je už dva roky jednou nohou v hrobě," dodává s očima v sloup.

Někdy si přijde jako v pěkně ujetém kroužku

Když nemůže spát, pouští si na YouTube kanál Planterina, pro inspiraci a cenné rady ale chodí i do specializovaných skupin na Facebooku. „Za ty dva roky už jsem taky pochytila pokojovkářský žargon a znalost, například co je to pěstební košíček, co znamená vypiplat si rostlinu od miminka, co je tzv. IKEA nemoc, pokojovková lázeň, co znamená, když je pokojovka hysterka, co je variegace, kokosové chipsy. Rozeznám všemožnou havěť a vím, proč je nebezpečné chodit s výplatou do Bauhausu nebo Hornbachu," vyjmenovává Štěpánka a směje se, „někdy si připadám jako v pěkně ujetém kroužku, naštěstí jsem začátečník a jsou tam ještě šílenější pěstitelé."

Zalévejte do podmisek, radí Štěpánka Fingerhutová

A co by Štěpánka začínajícím pěstitelům poradila? Zalévat květiny do podmisekZatím jsem za ty dva roky pohřbila jednu masožravku, jednu tlustici, jeden mini kroton a jeden ledviník. Mám ale teď druhý a tomu se daří, blbě jsem ho zalévala. Teď, když ho zalévám jen do podmisky, je krásnej," přidává tip čtenářům.

Nikol Kouklová zahání splín rýpáním v hlíně

Štěpánka není mezi známými tvářemi jediná, stejnému hobby propadla také herečka Nikol Kouklová (32). Ta byla květinami obklopena od dětství a ráda vzpomíná, jak na chalupě s babičkou sela semínka. Když mám náročnější den a potřebuji se odreagovat, což je teď v pandemii celkem často, jdu se rýpat v hlíně, zkontrolovat stav mých řízků nebo sazenic na dvorku a hned je mi líp," říká Nikol, která už do své zelené vášně zasvětila i kamarádku, muzikálovou herečku Radku Pavlovčinovou (32).  

Řízky rostlin rozdává Nikol Kouklová kamarádkám

 „Miluji, když se objeví nový lístek nebo dokonce květ. To vnímám jako opravdovou odměnu za péči. Také mě baví tzv. řízkování. To znamená, že když je kytka hodně rozrostlá, uříznu část rostliny nebo listu a nechám ji zakořenit ve vodě," vysvětluje Nikol, která řízky následně rozdává svým kamarádkám. Lidem se to může zdát bláznivé, ale v této nelehké a mnohdy deprimující době člověk musí mít nějaký ventil a radost z každé maličkosti," myslí si herečka.

Za jeden list 1 500 korun

Také Nikol už do pokojových rostlin investovala poměrně dost peněz. Obhajuje si to ale tím, že zeleň čistí vzduch a dělá jí radost. Nejdražší kousek jsem pořídila asi rok a půl zpátky za 1500 korun. Byl to list panašované monstery. Lístků už má teď asi pět a tak ta moje ,holka' nabyla slušné hodnoty," neváhá se pochlubit Nikol.

Manžel nad úsilím Nikol Kouklové kroutil hlavou

Pochopení pro její vášeň už má i manžel Karel Heřmánek ml., i když mu to chvíli trvalo. Karel nade mnou vždycky kroutí hlavou, ale když jsem mu hodnotu této rostliny vysvětlila, zablýsklo se mu v očích, že bychom ji mohli prodat a vyjít si na hezkou večeři," směje se sympatická herečka.

Jaké skvosty mají obě herečky ve svých domácnostech, na to se můžete podívat v naší fotogalerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články