Máte mžitky před očima, bolí vás hlava, přibyly vám vrásky? Může za to obávané modré světlo

Koukání na tablet ve tmě je škodlivé.
Zdroj: Profimedia
Dětem byste měli nechat přeměřit zrak v předškolním věku.Děti se pomocí různých technik a her učí s očními vadami bojovat.Pozor na zrak vašich dětí.Solární světlo umí zázraky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Lidé byli odpradávna zvyklí na 24hodinovou denní periodu. Od vynálezu ohně je však lidské okolí osvětlováno i v nočních hodinách. Lidský biorytmus se ale řídí denním světlem, konkrétně modrým světlem. Je v dnešní době třísměnných provozů, monitorů, tabletů a mobilních telefonů možné vyvarovat se tomuto spektru?

Petra Járková
Petra Járková 10. 06. 2019 10:00

Co je na modrém světle nebezpečné?

Modré světlo není samo o sobě nijak škodlivé. Naopak, je to složka, která je obsažena ve světle denním. Právě to však ve večerních hodinách může narušit náš biorytmus. Organismus bude kvůli němu dezorientován a nezačne tvořit spánkový hormon melatonin.

Vznikne tak desynchronizace organismu, která vzniká například mezipásmovými lety. Organismus nevnímá den a noc, jak je mu přirozené a zde vzniká ono nebezpečí.

Jak může poškodit zrak dlouhé koukání do monitoru?

Největší vývoj krátkozrakosti probíhá do patnácti let věku, v této době je ono zaostřování okem do blízka – zevlování do počítače – mimořádně rizikové a nebezpečné.

Nedostatek přirozeného světla nemá na oči až tak zásadní vliv. Monitor je horší než skutečnost, že po večerech svítíme a díváme se z větší dálky na televizi. Stačí se více dívat do dálky a nejlépe v zeleni.

Už tím, jak svaly pohybují okem, které se dívá různými směry a na odlišné vzdálenosti, je zároveň masíruje, prokrvuje a stimuluje zde látkovou výměnu.

V zemích, kde mají velmi složité písmo – v asijských zemích – a učí se jej již od útlého dětství mnoho hodin denně, je výskyt silné krátkozrakosti mnohonásobně vyšší, což napovídá, že tato činnost zřejmě opravdu negativně ovlivňuje vývoj lidského zraku.

Co způsobuje modré světlo?

O škodlivosti modrého záření z obrazovek a bílého osvětlení se hovoří zejména v souvislosti s nespavostí nebo ohrožením zraku. Málokdo ale ví, že modré světlo, jež je součástí i každého bílého světla, urychluje stárnutí pokožky, vyvolává bolesti hlavy nebo způsobuje mžitky před očima. Podle některých odborníků je dokonce více nebezpečné než UVA a UVB záření.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články