Sedm statečných? Spíše sedm závistivých! Natáčení legendárního filmu provázely samé podrazy

Sedm statečných
Zdroj: Prima Max
Film byl v Československu uveden čtyři roky po premiéře a navštívilo jej přes devět milionů diváků.Yul Brynner byl ze všech jedinou "hvězdou", pro zbytek osazenstva byl film odrazovým můstkem k dalším rolím.Na place tehdy mezi herci panovala velká nevraživost. Soutěžili mezi sebou o to, kdo si získá přízeň režiséra, a tím pádem i větší prostor ve filmu.Původně se scénář Sedmi statečných halil do komediálního hávu, když došlo ke změně žánru, ponechal William Roberts v textu alespoň spoustu vtípků.+ 4 fotky+ 5 fotek

Soutěživost mezi herci není nijak výjimečná a zvláště tehdy, když se sejde čistě mužská společnost. Ega pracují a najednou je na smetišti více než jeden kohout. Pomluvy a podrazy jsou tak na denním pořádku, neboť každý chce být tou největší hvězdou filmu. Přesně jako v Sedmi statečných.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 06. 2020 16:00

Vesnice Ixcatlan trpí nájezdy banditů, v jejichž čele stojí Calvera, zločinec, který nezná slitování. Vždy je obere o zásoby a sklizeň. Jednoho dne dojde obyvatelům trpělivost a pořídí si zbraně, aby se mohli začít bránit. Předtím ale, než něco udělají, se jdou poradit s uznávaným pistolníkem Chrisem. Ten jim řekne, aby si raději najali jeho, neboť je schopný je doopravdy ochránit. Pak Chris najde ještě další muže a společně se vydají do vesnice.

Na film Sedm statečných se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Napjatá atmosféra

Během natáčení panovala mezi herci tak hustá atmosféra, že by se dala krájet. Každý z nich měl totiž jasný cíl: zalíbit se co nejvíce režisérovi, aby mu na plátně přiklepl nějaký ten čas navíc. Třeba Steve McQueen házel klacky pod nohy hlavní hvězdě filmu, Yulovi Brynnerovi. Jeho taktika spočívala v tom, že dělal to, co nebylo ve scénáři. Sundával si klobouk tam, kde neměl, či se nakláněl z koně ve scénách, kde to neměl dělat. A to vše jenom proto, aby získal více času.

Brynnerovi jeho chování ale neuniklo, a tak si dokonce najal člověka, který všechny “extra pohyby” zaznamenával. Brynner si naopak sundal klobouk jen jednou. Ale také nebyl žádný svatoušek. Podrazy McQueenovi vracel tak, že se snažil být vždy vyšší než jeho herecký kolega. Nechal si tak vždy nasypat hlínu, na kterou si pak stoupl, aby působil dojmem, že má o pár centimetrů navíc. Steve mu tyto násypy vždy vztekle rozkopal.

Nejlepší inspirace

Představitel hlavní záporné role, bandity Calvery, Eli Wallach, se inspiroval u skutečných banditů. Ti mu ukázali, jak má správně jezdit na koni, střílet a nadávat jako skutečný kriminálník. Přesto se to nikdy úplně nenaučil, tedy co se týče střelby.

Problémy s Mexičany

Místní strážci zákona a pořádku měli během natáčení filmu problém s tím, jak se v něm prezentuji vesničané. Požadovali, aby obyvatelé městečka nosili vždy čisté oblečení. A nejen to. Kvůli svým temperamentním povahám se jednoho dne obořili na filmaře s mačetami v rukách, a to kvůli tomu, že nechtíc odvedli vodu z říční prádelny.

Sedm samurajů

Western Sedm statečných vychází ze snímku režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů, který se zase inspiroval filmy z Divokého západu. Kurosawa byl filmem tak nadšený, že poté věnoval svému kolegovi Johnu Sturgesovi samurajský meč.

Sedmi statečným se po premiéře velmi dařilo.

Vznikla ještě další dvě pokračování – Návrat sedmi statečných a Pistole sedmi statečných. Oba snímky však již byly vytvořeny s jiným režisérem, a hlavně odlišným hereckým obsazením. Nedá se říct, že by se jim dařilo vyloženě špatně, ale svého předchůdce nedokázaly porazit.

Zdroj textu: Prima, Extrastory, csfd, Česká televize

Zdroj fotek: Prima Max

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články