Film Skleněné peklo: Po hlavním hrdinovi dostal jméno dům v Praze, z předpovědi hasiče dodnes mrazí

Skleněné peklo
Zdroj: Nova
Herec William Holden získal během natáčení k Fay Dunaway velkou averzi. Když jednou přišla o dvě hodiny později, vyhrožoval jí fyzickým násilím.Steve McQueen se rozhodl, že většinu nebezpečných scén absolvuje zcela sám.Herci se nemohli dohodnout, čí jméno by mělo být v titulcích uvedeno jako první. Nakonec zvolili řazení dle abecedy.V osmdesátých a devadesátých letech minulého století slavili Švédové s tímto filmem Nový rok. V televizi jej dávali pravidelně.+ 4 fotky+ 5 fotek

Film Skleněné peklo je především velkolepou poctou hrdinným americkým hasičům. A také samozřejmě patří mezi klasiku katastrofického žánru. Víte ale, že byla po hlavním hrdinovi pojmenována jedna budova v Praze? A že během natáčení došlo i k neplánovanému požáru?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 05. 2020 16:00

Mrakodrapu architekta Douga Robertse chybí do slavnostního odhalení jen pár hodin. Tuto událost si nechce nechat ujít řada slavných osobností. Jenomže zatímco přijíždí jedna celebrita za druhou, v jednom malém skladišti vznikne požár. Moderní bezpečnostní systém nefunguje a tak nikdo neví, co se právě děje. Kdyby jen tušili, že se v rámci úspor šetřilo na materiálu a mrakodrap je ve skutečnosti smrtící past.

Na film Skleněné peklo se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema.

Jestli zemřu, dostaneš auto

Tak přesně tohle řekl Steve McQueen své tehdejší novomanželce Ali McGraf. Naprostou většinu nebezpečných scén absolvoval úplně sám. A před tou poslední a nejdramatičtější se vyjádřil, že pokud by během natáčení zemřel, nebo by byl těžce raněný, neměla by se jeho žena ostýchat a vzít si jeho oblíbený pick-up.

Steve nakonec natáčení přežil, ale když za ním o několik měsíců později přišli producenti filmu s nabídkou pokračování a tučným honorářem ve výši několika milionů dolarů, práskl dveřmi a odmítl se s nimi bavit.

A McQueen ještě jednou. V jedné scéně začalo neplánovaně hořet a Steve, jako správný hrdina, pomohl požár hasičům zlikvidovat. Jeden z požárníků mu pak řekl, že jeho žena tomu nebude věřit, když jí řekne, s kým dnes pracoval, načež Steve odvětil, že to ani ta jeho.

Raději se nezúčastnit

Fred Astaire, naopak, natáčení velkého finále raději vzdal. Měl z něho doslova panickou hrůzu, takže ho filmaři raději omluvili. A zřejmě se z toho do své smrti nevzpamatoval. Skleněné peklo byl totiž jeho úplně poslední celovečerní film.

Nicméně k Fredovi se váže ještě jeden fakt, a to ten, že v Praze, na pravém břehu Vltavy, na nároží Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí stojí Tančící dům, kterému se také říká Ginger a Fred. Své jméno získal podle tvarů věží a nejslavnějšího meziválečného tanečního páru.

Smutná předpověď

Na konci filmu pronese velitel hasičů, že měli štěstí, neboť celá katastrofa si vyžádala méně než 200 obětí. Zároveň jedním dechem dodal, že se jednou ale zřítí další takový mrakodrap a usmrtí tisíce lidí. Snímek Skleněné peklo se dotočil 11. září 1974. O dvacet sedm let později byl v New Yorku spáchán teroristický útok na Dvojčata.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O SKLENĚNÉM PEKLE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: Nova, wikipedie

Zdroj fotek: Nova

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články