Kultovní Vetřelec: Režisér chtěl natočit Čelisti ve vesmíru. Xenomorfové neprošli přes celníky. Báli se jich

Vetřelec
Zdroj: Prima Max
Taky jste přemýšleli, kdo se ukrývá v kostýmu vesmírného slizouna?Tak už nemusíte. 210 centimetrů vysoký Nigerijec, Bolaji Badejo.Když se vám přisaje na obličej Xenomorph......po několika hodinách vám prorazí hrudník tohle miminko.+ 6 fotek+ 7 fotek

Nestárnoucí klasika s Ellen Ripley, která se musí vypořádat s čímsi, co se rodí uvnitř lidského těla a místo krve stříká kyselinu. Jaké je ale pozadí tohoto fenoménu? Jaký byl původní záměr filmu? A jaké problémy potkaly režiséra Ridleyho Scotta?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 05. 2020 16:00

Posádka vesmírné dopravní lodi Nostromo je zrovna na cestě domů, když tu náhle spící posádku probudí palubní počítač. Plavidlo totiž zachytilo vzdálený signál. Vydávají se tak na neznámou planetu, na níž najdou havarovanou loď se spoustou vajec. Z jednoho se vylíhne jakýsi zvláštní tvor a ihned se přisaje jednomu členu posádky na obličej. Jakékoli pokusy o jeho sundání jsou marné. Posádka se tak vrací i s tímto živočichem zpět. Po pár hodinách “facehugger” zmizí, jenomže pak se nebohému hostiteli vylíhne z rozervaného hrudníku mimozemšťan a zmizí v útrobách plavidla. Vetřelec postupně každého zabije a zbude jen Ripley.

Na klasiku sci-fi žánru Vetřelce se můžete podívat dnes ve 22:05 na Prima Max.

Čelisti ve vesmíru

Snaha natočit vesmírnou verzi Čelistí vznikla z toho, že do roku 1979 nebral nikdo mimozemská monstra vážně. Tvorové podobní Vetřelci se v béčkových a céčkových filmech proháněli prakticky každý den, a právě to jim ubralo na jejich serióznosti. A tak se Scott rozhodl rozvířit stojaté vody stagnujícího žánru.

A jeho nekonvenční přístup se mu nakonec velmi vyplatil. Třeba při známé scéně, kdy se při společné večeři vylíhne z hrudníku jednoho astronauta pěkně mrzuté miminko. O tom, co se bude dít byli ostatní herci zpraveni jen velmi povrchně, takže překvapený výraz a úlek se na jejich tvářích objevil vlastně spontánně.

Vyděšení celníci

Když do USA putovaly první návrhy Xenomorfů, tedy parazitů, kteří ve vhodné chvíli skočí na vybraného hostitele a končetinami, jež připomínají prsty kostlivce, pevně obejmou hlavu člověka, aby skrze ústa započal přenos zárodku, byly zadrženy celníky. Autoritám se nelíbila jejich sugestivnost a neskrývaná sexualita. Dnes by se nad tím již nikdo nepohoršoval, ale v roce 1979 to působilo přinejmenším neobvykle. Jeden z producentů tak musel podat vysvětlení a osobně si pro obrazy dojít.

Kdo se skrýval za maskou vetřelce?

Do kostýmu Vetřelce se napasoval Bolaji Badejo, 210 centimetrů vysoký Nigerijec. Pro tuto roli se hodil perfektně. Díky jeho neobvyklé výšce působilo toto stvoření vskutku impozantně. Pro výrobu se použila i plastelína či součástky z motorů Rolls Royce. Pro zpracování hlavy byla použita skutečná lidská lebka. Největší kuriozitou byly ale rty. Na ně tvůrci použili kondomy, aby byly hezky blanité. K dispozici byly celkem dva obleky. Po každém natáčecím dnu se ten použitý vyčistil a znovu natřel barvou.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVÁ FAKTA O FILMU VETŘELEC SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: digitalspy.com, csfd.cz, Prima TV

Zdroj fotek: Prima Max

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články