Legendární horor Čelisti: Při náročném natáčení dělali filmaři jednu chybu za druhou

Své štěstí tak zkouší například lovec žraloků Quint, ichtyolog Hooper, či policista Brody.
Zdroj: Youtube
Čelisti (1975) jsou americký film, natočený podle úspěšného románu Petera Benchleyho, který volně čerpal ze skutečných případů útoků žraloků u pobřeží Jersey v roce 1916.Rekreační město Amity každoročně navštíví mnoho nic netušících turistů a rekreantů.Toto léto však mnoho z nich najde smrt v hladových čelistech bílého žraloka. Všechno začíná ve chvíli, kdy je jedné noci napadena v moři mladá žena. Druhý den objeví šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži dívčinu hlavu a část trupu. Lékař je přesvědčen, že ji napadl žralok.+ 6 fotek+ 7 fotek

Čelisti jsou americký film natočený podle úspěšného románu Petera Benchleyho, který volně čerpal ze skutečných případů útoků žraloků u pobřeží Jersey v roce 1916. I když je tento legendární film z roku 1975 oblíbený dodnes, pokud se budete soustředěně dívat, najdete v něm spoustu chyb.

Petra Járková
Petra Járková 21. 07. 2019 16:00

Není snad člověka, který by neznal slavný film Čelisti! Snímek Stevena Spielberga z roku 1975 se stal fenoménem a následně bylo natočeno hned několik pokračování.

Třídílná série

První díl Čelistí z roku 1975 byl natočen režisérem Stevenem Spielbergem podle úspěšného románu Petera Benchleyho, který volně čerpal ze skutečných případů útoků žraloků u pobřeží Jersey v roce 1916. Ihned po uvedení filmu do kin se z něj stal fenomén a téměř hned po premiéře se začalo pracovat na pokračování. Čelisti II měly premiéru v roce 1978. I druhý díl vydělal studiu Universal Pictures hezké peníze. Proto bylo rozhodnuto o natočení třetího pokračování Čelisti III. Ty byly díkybohu poslední, jak se totiž říká, nic se nemá přehánět.

Chyby z prvního dílu 

Při natáčení žraločích útoků došlo k mnoha filmovým chybám, které by neměly oku bystrého diváka uniknout. Ty nejzásadnější režisérské omyly vám připomeneme, abyste se na ně mohli večer při sledování televize náležitě připravit.

Při útoku žraloka v průplavu je záběr na v písku si hrajícího Seana Brodyho (Jay Mello), který má zelené šortky. V dalším záběru má ale šortky černé.

Když žralok zaútočí na muže v lodičce, než ji převrhne, je možné si všimnout, že je muž bosý. Když ale klesá ke dnu jeho ukousnutá končetina, má na sobě tenisku.

Ve scéně, kdy dojde k zabití malého chlapce na nafukovací matraci, má před útokem žraloka přihlížející Brody (Roy Scheider) na ruce hodinky. V dalším záběru je ale nemá.

Během scény, kdy žralok napadne kaskadéra v kleci, napadá ho z boku klece, tudíž je absolutní nesmysl, aby se zaklesl přímo na kleci a blokoval její vytažení.

Až přijde okamžik, kdy "žralok" táhne loď, je možné si ve spodní části obrazovky všimnout velkých vln, které samozřejmě dělala druhá loď táhnoucí Orcu.

A když se žralok blíží k hrdinům, aby na něj mohli vystřelit první harpunu s barelem, je vidět, jak je žralok v nepřirozené poloze s hlavou nad hladinou.

Ve scéně, kdy se nechává oceánolog Matt Hooper (Richard Dreyfuss) spustit v kleci do vody za žralokem, má na nohou potápěčskou obuv. Když se však vynoří, má na nohou ploutve.

NA ZÁBĚRY Z FILMU ČELISTI SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články