Odvážná 17letá dívka: Přechytračila únosce, který měl na svědomí desítky znásilnění a vražd

Odvážná Lisa McVey: Díky kriminálkám se jí povedlo přechytračit únosce
Zdroj: Unsplash

Pro Lisu McVey nebylo dospívání nic jednoduchého. Již několik let ji zneužíval přítel její babičky a musela tvrdě pracovat, aby si vydělala nějaké peníze. Došlo to do takového bodu, že se chtěla raději zabít. Dokonce napsala dopis na rozloučenou. Když ji 3. listopadu 1984 unesl sériový vrah, sedmnáctiletá Lisa si uvědomila jediné - chce žít.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 11. 2022 11:00

S pistolí přitisknutou k spánku se rozhodla, že udělá vše pro to, aby přežila. A povedlo se jí to. Nejdřív ale musela zvládnout 26 hodin hrůzy.

Únos Lisy McVey

Toho dne jela na kole domů z dvojité směny v obchodě s koblihami. Okolo druhé hodiny ráno míjela kostel, když ji někdo shodil z kola. Lisa začala okamžitě křičet, útočník jí ale přitiskl k hlavě pistoli a pohrozil, že pokud nezmlkne, vystřelí jí mozek z hlavy. Nebylo to poprvé, co čelila výhrůžkám smrti. Babiččin přítel si častokrát vynucoval sex se zbraní v ruce.

Lisa si v tu chvíli uvědomila, že už nechce zemřít a plně se útočníkovi podvolila. Svázal ji, přes oči dal pásku a hodil na zadní sedadla auta. Dívka začala ihned jednat. Jelikož jí pásku nasadil ledabyle, mohla se okolo sebe porozhlédnout. Zjistila, že jede v červeném Dodge Magnum. Dále si zapamatovala, že míří na sever. Počítala také každý krok, když ji muž vedl do svého bytu v Tampě. Tam ji začal okamžitě znásilňovat. Lisu přepadly chmurné myšlenky, že zemře...

Boj o přežití

Lisu unesl Bobby Joe Long, který měl na svědomí již osm vražd a přes padesát znásilnění. Zatímco byla se zavázanýma očima uvězněna ve vrahově příbytku, zaslechla z puštěné televize, že je pohřešována. Pro případ, že by ji Long skutečně zavraždil, snažila se v bytě zanechat co možná nejvíce otisků prstů, aby pomohla policii s vyšetřováním. To vše si pamatovala z kriminálek, které tak ráda sledovala.

Mezitím si také vymyslela řadu příběhů, aby vraha dostala na svou stranu. Kupříkladu mu řekla, že je její otec vážně nemocný a musí se o něho starat. Po dni plném mučení sdělil Long dívce, že ji odveze zpět domů. Lisu vysadil před bankomatem a požádal ji, aby si pásku sundala z očí až po pěti minutách. A pak ještě dodal: „Nezabiju tě jen kvůli tvému otci.” Její babička si nejdříve myslela, že si to celé vymyslela, policie ale naštěstí byla jiného názoru.

Dopadení Bobbyho Longa

Jen několik dní po vysvobození Lisy se v jejím sousedství odehrála vražda. Byla přesvědčená o tom, že šlo opět o Longa. Když se s tím svěřila policistům, nabídli jí hypnózu, během které by si mohla vzpomenout na nějaké detaily. To odmítl babiččin přítel. Lisa se proto rozhodla nahlásit policii, že ji zneužíval.

Skončil za mřížemi a ona putovala do centra pro dospívající. Zde měla možnost podívat se na fotografie potenciálních únosců. A identifikovala Bobbyho. Pomohlo jí prý to, že během únosu krátce nahmatala jeho tvář, a navíc měla na očích špatně nasazenou pásku. Policie ho dopadla po dvanácti dnech i díky tomu, že si Lisa snažila zapamatovat cestu autem. Bobby Long se přiznal k deseti vraždám. Za to byl odsouzen k trestu smrti. Lisa později nastoupila na policejní akademii, poté do úřadu šerifa okresu Hillborough, kde se specializuje na sexuální zločiny.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Lisa McVey

Allthatsinteresting.com: How Lisa McVey Outsmarted A Serial Killer – And Led Police Straight To His Door

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články