Děsivý únos sedmiletého Stevena Staynera: Pedofil mu namluvil, že se ho rodiče vzdali

Děsivý únos sedmiletého Stevena Staynera: Pedofil mu namluvil, že se ho rodiče vzdali
Zdroj: Unsplash

Tři týdny před Vánocemi roku 1972 se jednomu sedmiletému klukovi navždy změnil život. Steven Stayner se totiž cestou ze školy stal obětí únosu. Pedofil Kenneth Parnell jej pak držel v zajetí dlouhých sedm let.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 03. 2022 11:00

Parnell si za znásilnění dítěte a vydávání se za policistu odpykával trest již v 50. letech. Pak se mu ale podařilo získat práci v Yosemitském národním parku, kde se spřáhl s Ervinem Murphym. Právě on mu pomohl s únosem Stevena.

Únos Stevena Staynera

Steven Gregory Stayner se narodil 18. dubna 1965 ve farmářském městě Merced v Kalifornii. Jeho dětství mezi mandlovými háji a broskvovými sady bylo idylické. Až do doby, kdy se na scéně objevilo monstrum v podobě Kennetha Parnella. Ten pracoval v Yosemitském parku a od Stevena ho dělily přibližně dvě hodiny jízdy autem. V roce 1972 začal spolu s Ervinem Murphym, kterého přesvědčil, že jde o bohulibou činnost, plánovat únos nezletilého chlapce, jenž by splnil jeho chlípné choutky.

Malého Stevena oslovil Parnell na ulici s tím, že pracuje pro církev a rád by věděl, zda by nemohla jeho rodina darovat nějaké věci na charitu. Chlapec nadšeně souhlasil a nastoupil do dodávky, myslel si totiž, že jej muži odvezou domů. Během cesty však Parnell zastavil na dálnici číslo 140 a předstíral, že volá jeho rodičům. Následně Stevenovi sdělil, že má pro něj smutnou zprávu: „Rodiče tě již nechtějí, musíš zůstat se mnou." Ti však ve skutečnosti již zalarmovali policii a rozjelo se pátrání. Jenže chlapce nikdy nenašli.

Ve spárech pedofila

Během nedobrovolného pobytu u Parnella nečelil Steven jen sexuálnímu zneužívání, ale také lžím, kterými ho chtěl vypočítavý pedofil zmanipulovat. Tvrdil, že jeho rodiče si již nemohou dovolit vychovávat pět dětí. A jelikož mu ho kvůli tomu svěřili do péče, bude se nyní jmenovat Dennis Gregory Parnell. Pod tímto jménem zapsal chlapce i do základní školy, kde se vydával za jeho otce.

Přestože měl chlapec určitou svobodu pohybu, nedokázal se přimět k útěku. Byl ještě mladý a naivní. V jedenácti letech mu Parnell navíc začal nalévat alkohol. Jako “dárek” za jeho poslušnost mu pořídil fenku teriéra, které dal Steven jméno Queenie.

O tři roky později se však Steven stal pro svého věznitele příliš “starým”. Odmítl se podílet na hledání nové oběti, přesto jej Parnell přesvědčil k tomu, aby mu pomohl unést pětiletého Timothyho Whitea. Pak se ale Steven rozhodl tuto noční můru jednou provždy ukončit.

Odvážný útěk Stevena Staynera

Parnell byl přesvědčen o tom, že by Steven od něj nikdy neutekl. V tom se ale mýlil. Na počátku března roku 1980 utekl spolu s Timothym a vše nahlásil na policii. I když se jeho výpověď zdála být pravdivou, Parnell byl obviněn pouze z únosu. A po pěti letech ve vězení se dostal na svobodu.

Steven se konečně vrátil ke své rodině, ale nečekal jej snadný život. Kvůli alkoholismu nedokončil školu. V roce 1985 se oženil s Jody Edmonson, se kterou zplodil dvě děti. Štěstí jim nevydrželo dlouho. Za honorář, který Steven obdržel za práva k filmovému zpracování svého příběhu, si koupil motorku. A na ní jej 16. září 1989 srazilo auto. Byl na místě mrtvý. Aby toho neštěstí v rodině nebylo málo, jeho starší bratr Cary byl později odsouzen za vraždu čtyř žen. Pedofil Parnell dostal doživotí až poté, co se pokusil unést další dítě. Zemřel v roce 2008.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Steven Stayner

Allthatsinteresting.com: Inside The Harrowing Abduction Of Steven Stayner – And His Daring Escape

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články