Únos elfy a pak podvržení? Michael Cleary prý upálil zlé dvojče své manželky

Únos elfy a pak podvržení? Michael Cleary prý upálil zlé dvojče své manželky
Zdroj: Unsplash

Pro irské policisty byl 22. březen 1895 hodně náročný. Našli mělký hrob a v něm ohořelé ostatky ženy. Měla na sobě pouze černé punčochy a přes hlavu nasazený pytel.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 02. 2022 14:00

Obětí byla sedmadvacetiletá švadlena Bridget Cleary.  Její manžel Michael však tvrdil, že pravou Bridget unesli elfové a místo ní mu nechali podvržence. Byla to pravda, nebo šlo jen o hloupou pověru?

Úspěšná mladá žena

Bridget Cleary (rozená Boland) strávila celý svůj krátký život v malém farmářském městečku Ballyvadlea na jihu Irska. Její rodiče si byli vědomi toho, že aby byla úspěšná, musí se jí dostat patřičného vzdělání. A tak ji poslali studovat k jeptiškám a poté ke švadleně v sedmnáct kilometrů vzdáleném Clonmelu. Práce švadleny byla, pro dívky z Bridgetiny společenské třídy, považována za velmi dobrou.

A nutno dodat, že se tehdy osmnáctileté dívce začalo dařit. Navíc byla velmi atraktivní a nezávislá. To vyvolalo nejeden závistivý, nebo žárlivý pohled. Bridget si z toho ale nic nedělala a provdala se za bednáře Michaela Clearyho. Zdálo se, že jsou šťastní. Netrápily je ani finanční problémy. Michael měl velmi slušný plat, stejně jako Bridget, která začala také prodávat vejce. Její příjmy brzy převyšovaly jeho. A to se mu nelíbilo. Domácnost nyní totiž vedla gramotná a vždy elegantně oblečená Bridget.

Měli ji vyměnit elfové

V Irsku byly legendy o elfech nedílnou součástí kultury. Když Bridget v roce 1895 onemocněla bronchitidou, začal její manžel tvrdit, že to vlastně není ona, ale podvrženec. Nebyla prý již sama sebou. Rozhodl se vyhledat odborníka na elfy, Jacka Dunna, jenž byl zároveň bratrancem Bridget. Předepsal jí “lék”, který se skládal ze směsi silných bylin a moči. Tato medicína se měla svařit s mlékem krávy, jež se zrovna otelila. To prý elfího podvržence stoprocentně odežene.

Michael, spolu se svými bratranci, vpravil do Bridget nápoj násilím. Když to nezabralo, drželi ji nad ohněm v krbu. Ale ani to nezabralo. Po čase se před jejich domem shromáždilo téměř celé město. Každý ale měl strach zasáhnout, přestože bylo nad slunce jasné, že Bridget zažívá nepředstavitelná muka. Po několika hodinách mělo dojít ke spáse. Jako mávnutím kouzelného proutku se jí prý navrátilo pravé já.

Smrt v plamenech

Jak se ale říká, člověk míní a pán bůh mění. Když Bridget po několika dnech konečně vstala z postele, pojal Michael podezření, že podvrženec se možná vrátil. Bridget ho totiž požádala o mléko, což bylo na pováženou. Právě elfové a jejich falešné klony byli v irském folklóru známí svou žízní po čerstvém mléce. Mladá žena, vyčerpaná další hádkou, slíbila, že sní tři kousky chleba a při každém vysloví své jméno. Dvakrát tak učinila, u třetího sousta však na okamžik zaváhala. Michael ji srazil na zem a zbylý chleba jí bezohledně vtlačil do úst. Poté z ní strhl oblečení (ponechal jen spodničku) a praštil jí hlavou o podlahu. Pak Bridget polil olejem z parafínové lampy a zapálil.

„Není to má žena,” křičel na své příbuzné. Je to podvrženec.” Prosili jej, aby plameny uhasil, ale marně. Spálené tělo pak pohřbili v mělkém hrobě u nedaleké bažiny. Po sedmi dnech našla ohořelé torzo policie. Soud naštěstí pohádkám o elfech neuvěřil a odsoudil Michaela ke dvacetiletému vězení.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bridget Cleary

Twojahistoria.pl: Porwana przez elfy i spalona żywcem – mrożąca krew w żyłach historia Bridget Cleary

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články