Ďáblovo zvíře: V roce 1474 prý kohout snesl vejce, za trest ho upálili na hranici

Ďáblovo zvíře: V roce 1474 prý kohout snesl vejce, za trest ho upálili na hranici
Zdroj: Pixabay

Středověk byl v mnoha ohledech bizarní. Kromě lidí se před soudy velmi často objevovala i zvířata, která musela čelit vskutku groteskním obviněním. Jedním ze smutných důkazů středověké mentality je upálení kohouta, jenž si prý “dovolil” snést vejce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 01. 2022 09:00

Lidé si ve středověku nevyřizovali účty pouze s ptactvem, ale také třeba s prasaty, která měla napadat malé děti. Trestu neušel ani pes, jenž v Rakousku kousl jednoho muže. Celý rok musel strávit zavřený v kleci na náměstí, kde se mu posmívali kolemjdoucí. Největší kuriozitou se ale stal kohout kladoucí vajíčka.

Ohavný a nepřirozený zločin

Švýcaři měli v roce 1474 oči navrch hlavy. Kvůli spisům svatého Tomáše Akvinského, v nichž se z pohanských pověr o čarodějnících stala reálná hrozba, zachvátila Evropu mánie. Nevyhnula se ani Basileji. A jako naschvál tam měli zrovna nejhorší stvoření ze všech - cockatrice. Kohouta s dračím ocasem.

Povídalo se o něm, že je vyslancem samotného Satana. Jeho vajíčka měly k nekalým činnostem využívat dámy na košťatech, a pokud jste mu zkřížili cestu, dokázal vás zabít pohledem. I když to zní opravdu šíleně, jeden kohout si to tehdy pěkně odskákal. A v průběhu dějin ho následovali další. Byl to ale skutečně samec kura domácího? Nespletli se bohabojní basilejští?

Hříčka přírody

Ve skutečnosti šlo o hormonální nerovnováhu. Taková slepice snáší vejce, ale zároveň vykazuje sekundární vlastnosti kohoutů. To znamená, že může mít spíše samčí opeření a menší hřebínek či ostruhy. A když se jí začnou zapalovat lýtka, honí po dvoře nebohé a velmi zmatené kohouty, které příroda a geny naučily něco trošku jiného.

Ale i budoucí pán domácí se může narodit ve špatném těle. Existují kohouti, jenž byste z vajec nedostali ani heverem. Prostě mají neodbytné nutkání je vysedět, a přitom kvokat s ostatními slepicemi o tom, co zajímavého se událo u sousedů a kdo zase ztropil nějaký skandál.

Ďáblův kohout

Kdyby to tak basilejští tehdy věděli... I obhájce tvrdil, že kur snášením vajec nemyslel nic zlého. Nebyl to žádný diverzant. Leč hlas lidu byl neoblomný. Je to kohout a snesl vejce. Na hranici s ním! A tak byl rádoby Ďáblův posluhovač upálen uprostřed náměstí spolu s jedním vejcem.

S nebezpečným tvorem se bylo nutné vypořádat ještě několikrát, naposledy v roce 1730. A pak že je Švýcarsko neutrální a vyspělá země...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Cockatrice 

Grunge.com: Why This Rooster Was Put On Trial And Burned At The Stake

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články