Tajemný únos dvouleté Mary: Rodičům zbyly jen dopisy od ženy, která jim slíbila pomoc v nouzi

Zmizení dvouleté Mary Agnes Moroney: Únoskyně prý jen toužila po lásce, dívku nikdy nenašli
Zdroj: Unsplash

Během Velké hospodářské krize bylo zcela normální, že se v novinách objevovaly inzeráty od chudých rodin, které žádaly o pomoc. I Michal a Catherine Moronoyovi z Chicaga pomalu nevěděli, co dát sobě a dětem do úst. A pak se jednoho květnového dne roku 1930 před jejich dveřmi objevila jistá Julia Otis...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 10. 2022 11:00

Julia Otis tvrdila, že ji poslala sociální pracovnice, jakási paní Hendersonová, která si přečetla jejich inzerát v tisku. Moroneyovi měli dvě děti a třetí se chystalo na svět, byli rádi za jakoukoli pomoc. A tu jim nabídla Otis. Bohužel nevěděli, že se právě dopustili tragické chyby.

Dítě a cizí žena

Kromě toho, že jim Julia Otis přinesla potraviny, také nabídla, že se na několik týdnů postará o jejich dvouletou dceru Mary Agnes. Chtěla ji vzít na výlet do Kalifornie. Catherine se ale zdráhala, neboť jí vůbec nebylo po chuti, že by měla své dítě na nějakou dobu svěřit úplně cizí ženě. Nabídku odmítla. Julia jen pokývala hlavou a řekla, že se další den vrátí s dětským oblečením a dalším jídlem.

A skutečně. Následující den se opět objevila před jejich dveřmi. A znovu začala rodinu prosit o to, aby s ní Mary pustili. Prý jí koupí i nové oblečení a boty. Za několik týdnů se s ní pak vrátí. Tentokrát Moroneyovi souhlasili, zoufale totiž potřebovali pomoc.

Dva záhadné dopisy

Julia Otis odešla s Mary Agnes 15. května 1930. Následující den od ní Moroneyovi obdrželi dopis, v němž potvrdila, že bere děvčátko na výlet. Jenomže tam také napsala, že si Mary nenechá na několik týdnů, ale měsíců. O dva týdny později dostali další dopis, tentokrát od Alice Henderson, které je varovala před Julií. Tvrdila, že je její sestřenice. Rok předtím jí zemřel manžel a dítě, takže Julia zoufale toužila po lásce.

Zmizení dvouleté Mary

Moroneyovi už o Mary nikdy neslyšeli, po ní a Julii se doslova slehla zem. I přes rozsáhlé vyšetřování se nepodařilo najít ani jednu z nich. Již zmiňované dopisy byly pravděpodobně napsány jednou osobou. Po dvaceti letech od zmizení malé holčičky byl publikován článek s fotografiemi jejích sourozenců. Na to zareagoval jeden muž, který tvrdil, že je jim podobná jeho manželka Mary. Po odebrání krve, otisků prstů a zubů byla prokázána podobnost s pohřešovanou dívkou. Žádný z testů však nedokázal přesně určit, že jde skutečně o Mary Agnes. A nezdála se ani rodičům.

To však nebylo všechno. V roce 1952 se zoufalým rodičům ozvala 24letá žena Mary McClelland, která viděla fotografie sourozenců a měla podezření, že je Mary Agnes. Tvrdila, že byla adoptovaná zhruba rok po zmizení malé dívky. A rovněž vykazovala některé prvky shodné s rodinou Moroneyových. Později se ale ukázalo, že k adopci došlo ještě před únosem a tato Mary nemá na břichu jizvu, kterou mělo zmizelé dítě. Únos dvouleté Mary Agnes zůstává nevyřešen dodnes.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Disappearance of Mary Agnes Moroney

Grunge.com: The Unexplained 1930 Disappearance Of Mary Agnes Moroney

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články