Saša (35): Bohatě mi stačí jedno dítě, ale manžel to nedokáže pochopit. Tak ať si ho vynosí sám

Saša (35): Bohatě mi stačí jedno dítě, ale manžel to nedokáže pochopit. Tak ať si ho vynosí sám
Zdroj: Freepik

Kdysi dávno si Saša přála mít dvě děti. Dnes, když má doma sedmiletou Elišku, změnila názor. Už se o ni nemusí tolik starat a jsou z nich parťačky. Manžel Tomáš ale pořád trvá na dalším dítěti. Saša má ještě jeden důvod, proč nechce znovu otěhotnět. Roky po porodu dřela, aby byla zase ve formě. A nehodlá to celé podstupovat znovu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 03. 07. 2022 13:00

Než se nám narodila dcera Eliška (7), byla jsem přesvědčena o tom, že chci dvě děti. Dnes to ale vidím jinak. Já už další dítě nechci. Můj manžel Tomáš (34) ale na tom trvá. A já mám hned dva důvody, proč už žádné dítě nechci.

Původně jsem chtěla mít dvě děti

Žena nikdy dopředu neví, jak moc s ní těhotenství zamává. Jiný stav ovlivní nejen psychiku, ale změní i naše tělo. Já jsem během těhotenství nabrala neuvěřitelných 35 kilo. Dlouho jsem se dostávala znovu do formy. Trvalo to bezmála čtyři roky. První rok po porodu jsem na sebe neměla vůbec čas.

Eliška byla plačtivé a neurotické dítě, které si žádalo speciální péči. Už když jí byly dva roky, Tomáš se chtěl začít pokoušet o druhé dítě. Tehdy jsem to razantně odmítla. Tomáš to chápal. Stále jsem nebyla v psychické pohodě. Představa dalšího dítěte mě vyloženě děsila. Manžel slíbil, že bude trpělivý a počká, až se na to budu cítit.

Následující roky jsem využila i pro sebe. Vrátila jsem se do práce, začala cvičit a znovu vyladila formu. Opět vážím krásných 55 kilo a mám postavu snů. Eliška je teď samostatná jednotka a není s ní tolik péče. Jsme jako dvě kamarádky a mě to takto naprosto vyhovuje. Tomáš to teď chce všechno zničit. Znovu vytasil téma druhého dítěte.

Stačí mi jedno dítě, ale manžel trvá na druhém

Usoudil, že už jsem v pohodě a je načase začít se znovu snažit. „Ještě kluka a budu spokojený," začal mě nedávno hladit pod peřinou. Tušila jsem, že to dřív nebo později přijde. A proto jsem se pojistila antikoncepcí. I když to možná není fér, Tomovi jsem to zatajila. Já už druhé dítě nechci. Za poslední roky jsem zkrátka změnila názor.

Mám k tomu hned dva důvody. Ten první je, že mi naprosto vyhovuje, že už je Eliška velká. Nemusím ji uspávat nebo přebalovat. Jsme parťačky a můžeme podnikat vše, co nás napadne. To s miminem na ruce půjde jen těžko. Navíc si myslím, že už by mezi dětmi byl zbytečně vysoký věkový rozdíl.

A ten druhý důvod jsem já. Už nechci znovu přibrat a roky se plácat v tlustém těle. Tomáš si neumí představit, co pro ženu takové těhotenství znamená. Jak nás všechno bolí, jsme neobratné a s nulovým sebevědomím. Neříkám, že to tak musí mít každá žena. Já to tak ale měla a dobrovolně už to podstupovat nechci. Jsem šťastná tak, jak jsou věci teď. A nehodlám to měnit.

Manžel se zlobí, protože jsem změnila názor

Bohužel se na tom s Tomášem neshodneme. On si druhé dítě vyloženě vynucuje. Dokonce odhalil, že beru prášky. Strhla se kvůli tomu hádka, ve které vyhrál. Nachytal mě, jak lžu, což mi do karet zrovna nehrálo. On nechápe moje argumenty, proč nemít další dítě. Slibuje, jak se vším pomůže a řeči v kleci... Kdyby to dítě odnosil za mě, tak prosím.

Aktuálně máme doma dusno. A i když se za to stydím, vlastně mi to vyhovuje. Tomáš je uražený a tím pádem po mě nevyžaduje milování. Moc bych si přála, aby pochopil moje důvody a do dítěte mě netlačil. Ale on mi stále opakuje můj dávný slib, že budeme mít dvě děti. Je vážně tak těžké pochopit, že jsem změnila názor?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články