Marcela (62): Syn žil dlouho jako poustevník. Když si konečně našel ženu, měla už čtyři děti

Marcela (62): Syn žil dlouho jako poustevník. Když si konečně našel ženu, měla už čtyři děti
Zdroj: Freepik

Marcela se bála, že její syn Tomáš zůstane sám až do konce života. Nikdy neměl přátele ani pořádný vztah. Když se však zamiloval do maminky čtyř dětí, radost také neměla. Bála se, jestli to není příliš veliké sousto. Čas ukázal, že je Tomáš šťastný. A Marcela vlastně také.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 26. 06. 2022 11:30

Poslední roky jsem se bála, co bude s mým synem Tomášem (35). Neměl rodinu, ženu, prostě nic. Žil jako poustevník. Když si před pár lety našel maminku čtyř dětí, bála jsem, že to nedopadne dobře. Byla to zbytečná starost. Je nejšťastnější za celý svůj dosavadní život.

Bála jsem se, že syn zůstane sám

Tomáš byl vždycky takový tichý patron. Trávil čas někde v koutě a věnoval se lepení papírových letadel. Neměl ani moc přátel, se kterými by měl něco společného. Myslím, že každý rodič chce pro své dítě to samé - zdraví a štěstí. A Tomáš podle všeho nikdy nebyl pořádně šťastný. Chodil do práce a z práce, ale jinak byl sám.

Když se blížily jeho třicetiny a byl stále sám, zalekla jsem se. Jako starostlivá máma jsem se mu snažila promlouvat do duše. „Tak už si někoho najdi. Přece nechceš zůstat sám," kladla jsem mu na srdce. Tomáš jen pokrčil rameny. „To by mě musel někdo chtít," dodal a tím celou debatou uzavřel. Přiznám se, že jsem myslela tak trochu i na sebe.

Vždycky jsem si přála mít kolem sebe kopu vnoučat. A ty ne a ne přijít. Bylo velmi těžké o tom se synem mluvit. Nikdy neřekl důvod, proč je pořád sám. Někdy jsem mu zasílala odkazy na internetové seznamky, nebo mu vnucovala dceru své kolegyně. Všechno vyšlo nazmar. Tomáš jako kdyby snad ani lásku nehledal.

Našel si mámu od čtyř dětí

Před čtyřmi lety ale přišel zásadní zlom. Tomáš si našel ženu. „Mami, já se zamiloval," řekl, jako kdyby mu bylo patnáct let. „Zdeňka je skvělá. Počkej, až ti ji představím," básnil o své lásce. Po třech měsících konečně došlo na seznámení. K mému překvapení nás Zdeňka pozvala k sobě. Sotva nám otevřela dveře, vrhly se na nás čtyři děti.

Do mě se hned dala panika. V hlavě se mi honilo jen jedno, ať hlavně nejsou její. Ani nevím, proč jsem byla plná předsudků. Zdeňka (34) má čtyři děti - Kamila (14), Radku (12) a osmiletá dvojčata Kubu a Annu. Celou návštěvu jsem uvažovala nad tím, jestli se Tomáš nezbláznil, když si nabalil mámu čtyř dětí.

Svého syna jsem nikdy neviděla tak šťastného

Hned jsem mu sdělila své obavy. „Ty ses snad pomátl. Tolik dětí? Uživíš je vůbec?" chrlila jsem to na něj. „Mami, vím co dělám. Jsem s nimi šťastný," nedal se. A já v jeho očích viděla něco, co tam roky nebylo. Skutečné štěstí a spokojenost. I když se mě obavy držely dál, postupně opadaly. Zdeňka je skvělá maminka a ještě lepší partnerka.

Uběhly už čtyři roky a jejich láska jen kvete. Tento rok v létě se bude konat svatba. Náš syn samotář se bude ženit. Pořád tomu nemohu uvěřit. K tomu všemu jsem přišla ke čtyřem vnoučatům, na která nedám dopustit. I když vědí, že nejsem jejich skutečná babička, říkají mi tak. Mrzí mě, že si na to Tomáš musel tolik let počkat. Ale vyplatilo se. Konečně má rodinu a je šťastný.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články