Julie (30): Děti jsem nikdy neplánovala. Když se ukázalo, že je ani mít nemůžu, najednou se cítím zvláštně

Julie (30): Děti jsem nikdy neplánovala. Když se ukázalo, že je ani mít nemůžu, najednou se cítím zvláštně
Zdroj: Freepik

Když vám doktor řekne špatnou diagnózu, doufáte, že se můžete spolehnout na soucit okolí. Lucie si vyslechla diagnózu, že patrně nikdy nebude mít děti. Myslela, že najde oporu u svého přítele. Jeho bezcitnost ji naprosto omráčila.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 14. 06. 2022 07:00

Nikdy jsem neuvažovala o dětech a o tom, jestli je jednou budu mít. Jsem člověk, který nehledí moc do budoucnosti. Žiji především přítomností. A proto mi představa manželství, rodiny a nějakého zázemí připadala vzdálená.

Nemyslela jsem na budoucnost

Ani v mém okolí se moc dětí nevyskytuje. Žádná z mých kamarádek zatím neotěhotněla, a tak se ve mně žádné mateřské pudy neprobudily. Nikdy mi to moc nevadilo, mám dobrou práci, která mě hodně baví. A navíc mám hodně koníčků, které mě dokážou zabavit.

Každý den mám nějakou akci a představa, že by mi do toho vstoupila rodina, je mi naprosto cizí. Prostě jsem to odkládala na neurčito. A s mým současným přítelem Pepou (37) jsme to viděli stejně. Takže jsme si užíval všeho, co život přináší.

Návštěva lékaře mi změnila život

Avšak nedávná návštěva lékaře mi nasadila brouka do hlavy. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se budu muset potýkat s tím, co se mi teď děje. Člověk si říká, že jemu se přece nic takového nemůže stát. Ale stačí jeden moment a všechno je jinak. Na rutinní prohlídce u gynekologa jsem zjistila, že má šance na otěhotnění je minimální.

„Vaši diagnózu si vyslechne hodně žen, ale nevěšte hlavu, spoustě z nich se podařilo otěhotnět. Je to náročné a bude to trvat dlouho, ale někdy se mohou dít zázraky,“ řekl mi z ničeho nic. Když najednou vím, že se mámou patrně nikdy nestanu, je to všechno jinak.

Bylo mi z toho smutno. Jedna věc je o dětech neuvažovat, druhá věc je vědět, že je mít nemůžete. I když jsem z toho byla zničená, věděla jsem, že si to nesmím nechat pro sebe. Pepa měl právo to vědět. Jde o důležitou informaci, která by se ve vztahu neměla zatajovat.

Přítelova reakce mě zaskočila

Před pár dny jsem se k tomu konečně odhodlala. Jeho reakci jsem ale nečekala. Myslela jsem si, že Pepu znám a že se na něj mohu ve všem spolehnout. A že mi vždy kryje záda. Stále nemůžu uvěřit, jak moc jsem se spletla. „Promiň, ale to je na zpracování trochu moc. Za tři roky mi bude čtyřicet a já jsem doufal, že do té doby už nějaké dítě budeme mít. Tohle je velká čára přes rozpočet,“ reagoval.

Opravdu mě tím dostal. Ani se nezeptal, jak se cítím, myslel jen na sebe. Je mi z toho smutno. Nevím, jestli náš vztah dokáže něco takového zvládnout. A začínám uvažovat nad tím, jestli je život ze dne na den tak dobrý.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články