Odvážná Italka: Vzepřela se tradicím a raději „ztratila čest“, než aby si vzala svého únosce

Odvážná Italka: Vzepřela se tradicím a raději „ztratila čest“, než aby si vzala svého únosce
Zdroj: Pixabay

Italka Franca Viola se do dějin zapsala svým odvážným postojem. Rozhodla se postavit společenským konvencím, které do velké míry určovala katolická církev. Odmítla takzvané matrimonio riparatore, čili reparativní manželství s mužem, který ji unesl a znásilnil.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 05. 2022 11:00

Franca Viola (narozená 9. ledna 1948) se stala v šedesátých letech obětí únosu a znásilnění. Soud s útočníkem měl ohlas v celé zemi. V jižní Itálii totiž platilo pravidlo, že pokud se žena neprovdala za muže, který ji připravil o panenství, přišla o svou čest.

Zhrzený snoubenec

Franca Viola se v patnácti letech zasnoubila s Filippem Melodiou, jenž byl synovcem mafiána Vincenza Rimiho. Když ho ale policie zatkla za krádež, rozhodl otec Francy, farmář Bernardo Viola, že žádná svatba nebude. O dva roky později se dívka zasnoubila s jiným mužem, to se však Filippovi nelíbilo. Za každou cenu se chtěl stát opět součástí jejího života.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Land of Women (@landofwomen)

Když to nešlo po dobrém, začal vyhrožovat jejímu otci i novému snoubenci. Nakonec se rozhodl jednat, a tak 26. prosince 1965 vtrhl do dívčina domu s několika ozbrojenými kumpány. Nejprve zbil její matku, a poté Francu unesl. I s osmiletým bratrem Marianem, který se odmítal své sestry pustit.

Ztráta cti

Mariano byl o několik hodin později propuštěn, Franca však byla dlouhých osm dní znásilňována v domě Melodiovy sestry. Bývalý snoubenec jí vyhrožoval, že pokud si ho nevezme, přijde o svou čest. Dívka mu však nebojácně odvětila, že se v žádném případě nestane jeho ženou. A navíc ho bude žalovat za únos a znásilnění. Nelenil ani její otec. Na oko se tvářil, že vyjednává s únosci, ve skutečnosti připravoval policii půdu pro úspěšný zátah.

Viola byla nakonec úspěšně vysvobozena 2. ledna 1966, týden před svými osmnáctými narozeninami. Zanedlouho obdržela nabídku na reparativní manželství, kterou samozřejmě odmítla. Tím si ale proti sobě poštvala spoustu lidí.

Franca Viola terčem útoků

Dívčina odvaha a soud s násilníkem se staly trnem v oku mnoha lidem. Někdo její rodině dokonce podpálil dům i vinici. Právníci se sice Melodia snažili osvobodit, soud byl však neoblomný. Odsoudil jej k jedenácti letům vězení, které byly později zkráceny na deset. Dívce vyjádřil podporu prezident Giuseppe Saragat i papež Pavel IV. Vzniklo také několik filmů na motivy jejího životního příběhu.

V roce 1968 se vdala za jednoho nebojácného úředníka. Guiseppe Ruisi nedbal na výhrůžky ani drby, pořídil si však zbrojní průkaz a zbraň, neboť měl pocit, že jen takto ochrání sebe a svou ženu. Franca nyní žije v Alcamu, má dva syny a jednu vnučku. Zákon o sporném manželství byl zrušen až v roce 1981.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Franca Viola

Rarehistoricalphotos.com: Franca Viola, the woman who defied the Italian tradition by refusing to marry her rapist, 1966

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články