Drsné pozadí oblíbených pohádek: Šípková Růženka se probudila znásilněná a s dvojčaty

Drsné pozadí oblíbených pohádek: Šípková Růženka se probudila znásilněná a s dvojčaty
Zdroj: Wikimedia Commons/Edward Frederick Brewtnall, Public domain
Šípková Růženka se po devíti měsících probudila a zjistila dvě věci: byla znásilněná a má dvě děti.Zlá královna původně chtěla, aby jí sluha přinesl Sněhurčiny plíce a játra.Sněhurku rozhodně neoživil princův magický polibek. Probudila se vlastně jen tak.Malá mořská víla se na konci pohádky neproměnila v člověka.+ 5 fotek+ 6 fotek

Pohádky jsou především kouzelné, inspirativní a plné poučení. Mnohdy vyzdvihují kulturu a zvyky určitého národa anebo se snaží vychovávat ty nejmenší. Existuje však skupinka příběhů, které lze označit za vlky v rouše beránčím. Pravá podstata Šípkové Růženky nebo Sněhurky je totiž skutečně děsivá.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 12. 2021 11:00

Některé pohádky musely od svého vzniku projít určitou cenzurou. Jinak by se daly velmi těžko vyprávět dětem. Zcela běžně se v nich objevovala témata jako znásilnění, incest, mučení a kanibalismus. Dovedete si představit, že byste si tohle pustili k salátu a kaprovi?

Znásilněná Šípková Růženka

Tuto verzi Šípkové Růženky známe všichni. Sudička, kterou královský pár nepozval na oslavu narození jejich dcery, předpoví dítěti, že se v patnácti letech píchne o vřeteno a umře. A tak se i stane. Jednoho dne objeví v paláci starou věž, ve které je žena předoucí na kolovrátku. Princezna se jí zeptá, zda si to může také zkusit, ale jakmile se dotkne vřetena, píchne se do prstu a celý zámek upadne v hluboký spánek. Až o sto let později ji polibkem probudí chrabrý princ.

Původně ale byl dívka uspána spíše kvůli proroctví než kvůli kletbě. Indispozice Šípkové Růženky využije její otec, který ji ve spánku znásilní. Po devíti měsících porodí dvojčata, jedno z nich jí začne ocucávat prst a díky tomu z něj odstraní kousek lnu, jenž ji držel v bezvědomí. Po probuzení jí dojde hrůzná pravda: byla znásilněná a má dvě děti.

Nepolíbená Sněhurka

V disneyovské verzi nepřinese lovec zákeřné královně Sněhurčino srdce, nýbrž jej nahradí zvířecím. V originální verzi má sluha přinést Sněhurčiny plíce a játra. A ani zde nedojde na polibek. Sněhurka se probudí během cesty na princův hrad. A co se týče královny, bratři Grimmové jí napsali vskutku krutý osud – utancovala se k smrti v železných botách, které byly rozžhavené doběla.

Malá mořská víla na ocet

A opět narážíme na disneyovskou úpravu. V ní se Ariel promění v člověka, aby si mohla vzít za muže Erica. Hans Christian Andersen to ale původně napsal jinak. Mořská panna má jednoduše smůlu a musí se dívat na to, jak se princ žení s princeznou. Má možnost ho zabít, ale odmítne to. Raději skočí zpět do moře, kde se promění v pěnu.

Naivní Červená Karkulka

Originální verze Červené Karkulky od Francouze Charlese Perraulta byla vlastně velmi prostá. Dívka v červeném je sice slušně vychovaná, ale jelikož je stále ještě nezkušená, nechá se vlkem v převleku babičky ošálit. A to ji stojí život. To je vše. Poučení: nebavit se s cizími lidmi.

Krysař pedofilem

Krysař je další velmi známou mezinárodní pohádkou. Město má muži, který slibuje zbavit ulice přemnožených krys, zaplatit dohodnutou částku. Radní se však začnou cukat. Krysař se proto rozhodne pomstít tím, že s pomocí píšťaly zhypnotizuje malé děti a odvede je k řece, kde se utopí. Mohlo se to skutečně stát? Někteří historikové tvrdí, že v tom vidí určitou formu interpretace pedofilie. Je možné, že děti skončily třeba v sexuálním otroctví?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Šípková Růženka, Sněhurka, Malá mořská víla, Červená Karkulka, Krysař 

Indiatoday.in: 5 beloved fairy tales with dark and disturbing origins

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články