Podivná britská atrakce: Je dub v parku Alton Towers spoutaný těžkými řetězy kvůli prokletí?

Podivná britská atrakce: Je dub v parku Alton Towers spoutaný těžkými řetězy kvůli prokletí?
Zdroj: Wikimedia Commons/Gary Rogers, CC BY-SA 2.0

Atrakce bývají různé. Jsou zajímavé, humorné, ale také bizarní. Do třetí skupiny bezesporu patří i prapodivný dub ověnčený těžkými řetězy. Proč tomu tak je? Jaká se k němu váže legenda?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 02. 2021 17:00

Dub s těžkými řetězy byste našli poblíž anglické vesnice Alton v hrabství Staffordshire, konkrétně v zahradě komplexu Alton Towers. Místní mu také přezdívají „Starý dub”. Je spojený s legendou o hraběti ze Shrewsbury, který odmítl pomoct staré žebračce.

Rodová kletba

Byla chladná podzimní noc a hrabě ze Shrewsbury se zrovna vracel do svého domu v Alton Towers. Náhle se před jeho koněm na cestě objevila stará žebračka. Když ho začala prosit o to, zda by jí nedal jednu minci, hrubě ji odbyl. Žena si to nenechala líbit a uvrhla na jeho rod kletbu. Jakmile ze Starého dubu opadne nějaká větev, někdo z rodiny hraběte zemře. On jen mávl rukou a pobídl koně kupředu.

Téže noci však byla bouřka a z dubu se odlomila větev. Krátce na to zemřel náhle jeden člen rodiny hraběte. To ho přimělo slovům žebračky uvěřit. Přikázal proto dub obtočit těžkými řetězy, a to tak, aby se na něm, ani za té nejprudší bouřky, již nic nezlomilo.

Jak to bylo doopravdy?

Výše zmíněná legenda je odborníky datována do roku 1821. A oním šlechticem měl být Charles Talbot, patnáctý hrabě ze Shrewsbury. Společnost spravující celý areál parku Alton Towers zase tvrdí, že šlo zřejmě o Johna Talbota, šestnáctého hraběte ze Shrewsbury. Ten se však ve své době těšil velmi dobré pověsti. Podporoval školy i chudobince. Je proto nepravděpodobné, že by odmítl pomoci staré ženě.

V jeho rodině sice došlo k úmrtí, ale v jiné době. Jediný syn John mu zemřel jako malé dítě. Dcera Gwendoline Catherine Talbot se dožila pouhých dvaadvaceti let. Zesnula však až devatenáct let po zmíněném dubovém incidentu. Vše tak spíše ukazuje na Charlese Talbota.

Pravda o kletbě

V dubnu 2007 spadla jedna z hlavních větví, ale rod Talbotů nezaznamenal žádné podezřelé úmrtí. Od té doby se zrezivělé řetězy uvolnily a k zemi zamířilo víc větví, naštěstí s podobným účinkem.

Kromě strašidelné legendy lze řetězy na starém stromě vysvětlit i racionálním způsobem. Oba šlechtici ze Shrewsbury neustále rozšiřovali areál Alton Towers, a to zejména jeho zahrady. Vysázeli tisíce nových stromů, cenili si však i těch starých. Bylo ale potřeba zabezpečit je před pádem, hlavně ty, které byly u cest, po nichž se jezdilo kočáry. Starý dub tak mohl být obtočen řetězy jen kvůli bezpečnosti...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Chained Oak

Altontowers.com

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články