Kletba Svatováclavské koruny prý zničila Heydricha: Kdo si ji nasadí neoprávněně, do roka zemře

Kletba Svatováclavské koruny prý zničila Heydricha: Kdo si ji nasadí neoprávněně, do roka zemře
Zdroj: Wikimedia Commons/K. Pacovsky, CC BY-SA 4.0
Císař Karel VI. má na hlavě Svatováclavskou korunou, která prý na toho, kdo si ji nasadí neoprávněně, snese smrtící kletbu.Naposledy byla použita v roce 1836 při korunovaci Ferdinanda V.
Klíče ke korunovačním klenotům byly v roce 1941 předány zastupujícímu říšskému protektorovi Reinhardu Heydrichovi.Ten si měl prý korunu nasadit na hlavu a pak ji podat svému synovi Klausovi.+ 2 fotky+ 3 fotky

Je to pouhá pověst, nebo se to skutečně děje? Ten, kdo si neoprávněně nasadí Svatováclavskou korunu, do roka zemře. Nasadit na hlavu si ji měl i říšský protektor Reinhard Heydrich, který za několik měsíců zemřel po atentátu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 02. 2021 17:00

Svatováclavská koruna je nejvýznamnější součástí českých korunovačních klenotů. Spolu s korunovačním žezlem a jablkem je uschována v korunní komoře nad kaplí katedrály svatého Víta. Vystavuje se pouze při významných státních událostech.

Posvátná koruna

Zrod koruny se datuje do roku 1346, kdy ji nechal zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci. Tento klenot měl vždy veřejnoprávní status, to tedy znamená, že se nikdy nestal součástí králova osobního majetku. Ba naopak, symbolizoval českou státnost a spojení mezi králem a jeho zemí. Stejně jako je tomu i dnes, také v minulosti se používala pouze k výjimečným příležitostem, třeba během korunovace.

Posvátnost koruny umocňoval fakt, že do křížku na jejím vrcholu byl vsazen údajný trn z Kristovy trnové koruny. Český panovník tak měl být v přeneseném významu korunován stejnou korunou jako Ježíš. Každý, kdo by porušil přísně daný protokol o jejím užívání, skončí jako odpadlík církve. Trestem totiž bylo vyobcování.

Sedm klíčů

K vyzvednutí korunovačních klenotů je zapotřebí sedmi klíčů, které otevírají korunní komoru. Ty musel v roce 1941 předat prezident Emil Hácha zastupujícímu říšskému protektorovi Reinhardu Heydrichovi, který si korunu údajně nasadil na hlavu. Slovo údajně je na místě, neboť neexistuje jediná fotka, která by tuto skutečnost potvrzovala.

Stejně jako to, že kletbu na korunu uvrhl Karel IV., kterému se zdálo, že papežská ochrana korunovačního klenotu není dostatečná. Má se ale za to, že tato pověst vznikla až v období druhé světové války. Byla tak smrt Heydricha a jeho syna, kterému měl korunu také nasadit, pouhou náhodou?

Atentát a tragická nehoda

Jak tedy skončili oba Heydrichové? Atentát na protektora provedli výsadkáři ze skupiny Anthropoid – Josef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli pro tento úkol vycvičeni ve Velké Británii. Onoho osudného 27. května 1942 se Heydricha pokusil nejprve zabít Gabčík, kterému se však v hlavni samopalu vzpříčila kulka. Kubiš tak nelenil a mrštil na vůz připravený granát, který vybuchl pod pravým zadním kolem. Jeho úlomky spolu s kousky karoserie Heydricha vážně zranily. Zemřel o necelé dva měsíce později. A půl roku nato umřel pod koly nákladního auta také jeho devítiletý syn Klaus.

Naštěstí se po Klausově skonu neopakovaly represe jako u Lidic a Ležáků, které vyvolala smrt otce. Byla úmrtí obou Heydrichů logickým vývojem událostí? Byl by na Heydricha staršího spáchán atentát, i kdyby si korunu nenasadil? A co Klaus? Mohla za to jen jeho vlastní nepozornost?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Svatováclavská koruna, Reinhard Heydrich, Atentát na Reinharda Heydricha

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články