Radka (53): Dohnala mě karma. Osud mi sečetl moje chyby a já padla na dno

Radka (53): Dohnala mě karma. Osud mi sečetl moje chyby a já padla na dno
Zdroj: Freepik.com

Radka se v patnácti letech seznámila s Jaromírem. Byla do něj nezdravě zamilovaná už od začátku. Když se z nich stali manželé, měla nutkavou potřebu ho ovládat a komandovat. Unikla jí jedna podstatná věc, manžel byl nešťastný. Přišel rozvod, který nečekala. Jak se jí daří dnes?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 11. 2020 06:30

Můj dnes už bývalý manžel Jaromír (56) byl mojí první láskou. Chodila jsem s ním od svých patnácti let. Manželé jsme byli skoro třicet let. Zbytečně moc jsem si věřila. Teď za to pykám.

První láska

V pubertě jsem s rodiči žila na okraji Moravy. Malá vesnice, kde jsme si se sousedy koukali do talíře. Jakmile byla možnost, šla jsem na internát. Díky tomu jsem se seznámila s Jaromírem. Byla to láska na první pohled. Dlouho jsme to doma tajili. Hlavně já, protože moje matka byla velmi přísná. Jaromíra jsem dokázala tajit celé dva roky.

Nakonec jsem se matky přestala tolik bát a rozhodla se, že ho doma představím. Jí se nezamlouval, ale důvod mi neřekla. Jaromír pocházel z chudé rodiny, tak možná pro to. Já jsem do něj byla zcela zblázněná. Provedl mě životními uličkami, které bych bez něj nepoznala. Jakmile to šlo, vzali jsme se.

Přestěhovali jsme se do Prahy. Jaromír dostal od práce byt a já jsem otěhotněla. Nebylo to lehké období, protože chodil do práce a současně si dodělával vysokou školu. Zvládli jsme to. Cítila jsem, že moje láska k němu je bezedná. Možná bych to nazvala i posedlostí. Založili jsme rodinu. Máme dvě dcery, které jsou od sebe pět let.

Tady velím já

Čím déle jsme spolu byli, tím více jsem nabývala dojmu, že ho mám jistého. Začala jsem se chovat majetnicky. Musela jsem mu schválit jakoukoliv hospodu nebo služební cestu. Stal se mým majetkem. Nejevil známky toho, že by mu to vadilo. Já jsem tím pádem stále více určovala pravidla. Poslouchal mě na slovo. Naprosto mi to vyhovovalo. Byl to typický muž pod pantoflem.

Dcery rostly velmi rychle. Když ta starší řekla, že se stěhuje, byla jsem ráda. Divné, že? Většinou to matky obrečí. Já to uvítala. Stačilo se už jen zbavit té mladší a já budu s Jaromírem zase sama. V té době jsem začala pravidelně popíjet. Tři čtyři skleničky vína a proměnila jsem se ve fúrii.

Jaromír byl jako moje figurka. Co jsem řekla, to udělal. Že je nešťastný, mi nedocházelo. Zkrátka jsem potřebovala mít přehled. Milovala jsem ho, ale žezlo v ruce jsem chtěla mít já. Dokonce mi splnil sen a koupil nám domeček kousek za Prahou. To byl vrchol mého štěstí.

Ze dne na den sama

Zatímco on přišel o kamarády a své kulturní vyžití, já byla šťastná. Krásný nový dům a opečovávaná zahrada, to byl hotový ráj. Večer jsem vypila láhev vína a pak jsem mu šla kázat, co by bylo třeba udělat. Takhle se to táhlo tři roky. Až do onoho večera, kdy mi na stole přistály rozvodové papíry.

Jako kdybych dostala cihlou do hlavy. V té době jsem to nechápala. Měla jsem pocit, že všechno funguje. Jaromír byl ale nešťastný. Dalo by se říct, že mě trpěl jen ze zvyku. Rozvod jsem se snažila maximálně ztížit. Jenže marně. Nabídl mi tolik peněz a majetku, že nebyl důvod to nepodepsat. V den, kdy jsme se rozvedli, jsem upadla na totální dno.

Zůstala jsem zcela sama. Dcery mě odřízly za to, jak jsem se chovala k jejich otci. Z práce mě vyhodili, protože jsem přišla opilá. Mám sice peníze, ale jinak nemám nic. Jaromír má novou ženu. Kéž by šlo vrátit čas.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články