Stůl prostřený pro krále Karla III.: Nikdy nechybí vejce, v žádném případě tam nesmí čokoláda a česnek

Stůl prostřený pro krále Karla III.: Nikdy nechybí vejce, v žádném případě tam nesmí čokoláda a česnek
Zdroj: Wikimedia Commons/Copyright House of Lords 2022/Photography by Annabel Moeller, CC BY 2.0
Karel s manželkou Camillou sice dávají přednost pokrmům z lokálních plodin, při různých příležitostech ale nepohrdnou ani stravou poněkud netypickou, třeba ústřicemi.Sedmdesátníka Karla III. čeká po nástupu na trůn spousta povinností, proto se musí udržovat v dobré kondici.Geny zdědil po rodičích vynikající. Královna Alžběta II. se dožila 96 let, princ Philip dokonce 99. Nový britský král nemá rád čokoládu, kávu a česnek. Ten nejedla ani jeho matka, královna Alžběta II. Ostatně podle jejího nařízení byla tato aromatická potravina zakázaná napříč královskou rodinou. Jinak by totiž hrozilo, že by urozeným pánům a paním mohlo při společenském styku nepříjemně zapáchat z úst. A to je naprosto nepřípustné!+ 3 fotky+ 4 fotky

V 73 letech, kdy si většina lidí užívá zaslouženého odpočinku, čeká na Karla III., nového britského krále, poslání nejdůležitější. Pokračovat ve šlépějích své matky Alžběty II., která skonala začátkem září ve věku úctyhodných 96 let. Ve své nové úloze bude potřebovat hodně energie, kterou mu zajistí jedině odpovídající životospráva a vyvážený jídelníček. Jak podle magazínu Hello! v současnosti vypadá ten Karlův?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 01. 10. 2022 18:00

Karel III. a jeho choť Camilla jsou velkými zastánci lokálních potravin a také nadšenými zahrádkáři. Vedle zeleninových pokrmů, které dominují jejich jídelníčku, si potrpí na čerstvá vejce. Ta podle zdrojů z paláce nesmějí chybět u žádného jídla nového britského krále.

Co Karel III. snídá?

Karel s Camillou dělají vše pro to, aby měli vajíčka stále po ruce. I proto na svém sídle Highgrove v Gloucestershiru chovají slepice. Sáhnout do kurníku a dopřát si k snídani čerstvě snesenou delikatesu, je pro oba vrcholem gurmánského požitku. Karel pak obzvlášť miluje k snídani zapečená vejce se sýrem.

Vedle vajec Karel s chutí začíná den také ořechy a různými semínky. Novinářka Tina Brown vzpomíná, jak si jednoho dne hosté prohlíželi na Highgrove snídaňové menu a když se blížili ke stolu, kde byla připravená mimo jiné lněná semínka, princ William tehdy zvolal: "Nechoď k ptačímu stolu, Stephene, to je jen pro tátu."

Co Karel III. obědvá?

O Karlovi je všeobecně známo, že oběd zcela vynechává. Podle královského dopisovatele Gordona Raynera je dvojnásobný táta přesvědčený, že jde o luxus, který ho odvádí od pracovních povinností.

Co Karel III. večeří?

Jelikož Karel a Camilla tíhnou k zahradničení, dopřávají si vydatné večeře z čerstvých zemědělských produktů, a to především ze své vlastní usedlosti. Král je také horlivým zastáncem udržitelnosti, proto se snaží konzumovat především rostlinnou stravu. "Už léta nejím dva dny v týdnu maso a jeden den vynechávám mléčné výrobky," přiznal v loňském rozhovoru pro BBC.

Držitel Řádu Britského impéria Graham Tinsley, který v minulosti vedl kulinární tým chystající menu pro královskou rodinu, mimo jiné prozradil, že Karel si potrpí na vařená vajíčka, která konzumuje prakticky ke každému jídlu. "Karel nemá rád čokoládu, nemá rád kávu a nemá rád česnek. To vše jsme museli brát v potaz, když jsme tvořili menu," ozřejmil Graham, "také ke každému jídlu vyžadoval jako přílohu salát z přesně daných ingrediencí."

Pokud si chtěli kuchaři získat Karlovu přízeň, mohli mu připravit vejce vařené dvě až tři minuty v keramickém kelímku. Tedy jak bychom řekli u nás, klasické vejce naměkko, které ale před vařením rozklepnete do nádobky, tu vložíte do vroucí vody a pak její obsah jednoduše sníte lžičkou. Karel navíc vyžaduje, aby takto připravené vejce pokrývaly lístky salátu, které pak do něj zamíchá, a vytvoří si tak osobitý dressing na bázi majonézy.

Co Karel III. pije?

Podle Sunday Times miluje britský král sypaný čaj, který nechává louhovat v konvici. Vyžaduje jednu čajovou lžičku na šálek čaje a jednu navíc na celou konvici. Pro přípravu zeleného čaje trvá na teplotě 70 stupňů Celsia, pro čaj Earl Grey pak na 100 stupních.

Co se týče slazení nápojů, Karel sází na med. Ten v čaji rozhodně nesmí chybět a dává si ho přímo do konvice.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články