Přezdívky členů britské královské rodiny: Budoucí vladař vombat, jeho žena Kvík a zákeřná fazolka

Přezdívky členů britské královské rodiny: Budoucí vladař vombat, jeho žena Kvík a zákeřná fazolka
Zdroj: Profimedia
Ač se to na první pohled nezdá, členové britské královské rodiny jsou lidé jako my. A tak i oni si v soukromí dávají přezdívky. Jakými jmény se častují?Král Karel III. a jeho choť Camilla se inspirovali rozhlasovou hrou stanice BBC a říkají si Fred a Gladys.To starší syn krále Karla III. William má pro manželku, princeznu Kate, mnohem prozaičtější označení. Oslovují se miláčku nebo drahoušku. Kamarádi pak budoucímu vladaři s oblibou říkají Wills, zatímco maminka, princezna Diana, mu jako dvouletému přezdívala vombat. I Kate si coby školačka musela zvykat na jméno inspirované živočišnou říší, přezdívku Kvík po svém morčeti.Princeznu Charlotte její maminka Kate oslovuje něžně Lottie.+ 4 fotky+ 5 fotek

Navenek se honosí vznešenými tituly, za zavřenými dveřmi se ale často oslovují úplně jinými jmény. Přezdívky členů britské královské rodiny vyjadřují lásku, něhu i smysl pro humor. Jak říká princ William své manželce Kate Middleton? A jak se v soukromí titulují král Karel III. s královnou chotí Camillou? Na přezdívky, které se dostaly na veřejnost, se nyní pojďme podívat blíže.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 02. 2023 09:00

Vombat, Kvík, Potter nebo květinka. Řeč není o hlavních postavách nové disneyovské pohádky, nýbrž členech britské královské rodiny. Přezdívky, které se často omylem dostaly na veřejnost, mnohým vykouzlí úsměv na tváři. Víte, která z nich patří princům Harrymu, Williamovi či vévodkyni Meghan Markle?

Karel III. a Camilla

Přezdívky, kterými se oslovuje tento pár, vznikly už v době, kdy spolu coby dvacetiletí začínali randit. Následníkovi trůnu, kterého čekala svatba s princeznou Dianou, tehdy jeho tajná láska Camilla začala říkat Frede, zatímco on ji tituloval Gladys. Inspirací se jim stala dvojice hrdinů rozhlasového pořadu BBC The Goon Show.

Kate, princezna z Walesu

Princezna Kate začínala coby žákyně základní školy přezdívkou Kvík. "Říkali mi Kvík, tedy stejně, jako mému morčeti. Jedno se jmenovalo Pip a druhé Kvík. A protože moje sestra je Pippa, já byla Kvík," ozřejmila Kate po mnoha letech při jedné z návštěv školy.

Poté, co začala chodit s princem Williamem, spolužáci ji častovali přezdívkou Princezna čekatelka. Se svým chotěm se však Kate podle všeho oslovuje docela neoriginálně. Říkají si prostě "miláčku" nebo "drahoušku", což vyšlo najevo při jejich návštěvě Chelsea Flower Show v roce 2016.

William, princ z Walesu

Vůbec první přezdívku dostal princ William od mámy, princezny Diany. Ta mu říkala vombat. "Začalo to v době, kdy mi byly dva roky. Samozřejmě si to nepamatuji, ale znám to z vyprávění. Tehdy jsme s rodiči byli v Austrálii a já tam od mámy dostal tuhle přezdívku. Vombat, jak víte, je zdejší populární zvířátko. Ne že bych tedy tak vypadal... nebo možná ano," žertoval William v rozhovoru pro NBC v roce 2007.

Přátelé často oslovují Williama jednoduše Wills. Na univerzitě St. Andrews byl pak známý pod jménem Steve, to aby jeho přítomnost nebudila přílišnou pozornost.

Harry a Meghan, vévoda a vévodkyně ze Sussexu

Skutečně krátké a výstižné přezdívky si navzájem zvolili vévoda a vévodkyně ze Sussexu, kteří se oslovují prostě H a M. Nebo Haz a Meg, jak předloni mimoděk prozradili v talk show Jamese Coldena. "Babička se mě zeptala, co by chtěl Archie k Vánocům, a Meg odpověděla, že vaflovač," prořekl se Harry. Ve stejném rozhovoru pak Meghan mluvila o svém muži jako o Hazovi.

Něžné jméno dostala Meghan od své maminky. Doria Ragland ji od dětství láskyplně oslovovala "květinko". Poněkud hravější přezdívku zvolil pro dceru Thomas Markle. Když mu Meghan v roce 2016 posílala přes sociální sítě vyznání ke Dni otců, podepsala se jako fazolka.

Přezdívky prince Harryho už jsou méně láskyplné. Kamarádi mu říkají bodec, případně Potter, což při návštěvě Kensingtonského paláce odhalila kanadská novinářka Lisa LaFlamme. "Kniha, která mi tu hned padla do oka, byla táž, kterou přede mnou ředitel princovy komunikace také okamžitě schoval - obrázkové knížka o Harrym Potterovi. Potter přezdívají kamarádi princi Harrymu, ale zřejmě to nebylo to, co by Palác chtěl směrem k veřejnosti komunikovat," nechala se slyšel LaFlamme.

Princezna Charlotte

Přezdívku odvozenou od svého jména má princezna Charlotte. Její maminka Kate jí říká láskyplně Lottie, což vyšlo najevo během návštěvy královské rodinky na stadionu Windsor Park v roce 2019.

Lilibet

Největší kuriozitou královské rodiny je bezesporu dcera prince Harryho a Meghan Markle Lilibet, neboť její jméno je samo o sobě přezdívkou. Lilibet láskyplně říkal své choti Alžbětě II. princ Philip. Meghan pak holčičku oslovuje Lili.

Archie

To starší potomek Harryho a Meghan se může pochlubit větším počtem přezdívek. Jak vyšlo najevo při jeho prvních narozeninách, máma má říká Arch. A má ještě jednu originálnější přezdívku - Oh, Bubba! Vévodkyně ze Sussexu tak syna veřejně zmínila nejméně dvakrát, ale význam označení nevysvětlila.

Královna Alžběta II.

Loni zesnulá královna Alžběta II. si už jako malá holčička říkala Tillabet. Když trochu povyrostla, nejbližší ji titulovali Lilibet, což jí zůstalo vlastně dodnes. Její přezdívka nyní žije dál ve jménu královniny pravnučky od prince Harryho.

Zdroj informací:

Hellomagazine.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články