Královna Alžběta II. v roli matky: Obětovala se pro zemi, na děti si musela plánovat volno

Královna Alžběta II.: Na trůně šly mateřské povinnosti stranou, o Charlese a Anne pečovaly chůvy
Zdroj: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada, e010949328 / Bibliothèque et Archives Canada, e010949328, CC BY 2.0
Jedna z předsvatebních fotografií princezny Alžběty a prince Philipa byla pořízena 18. září 1947 v Buckinghamském paláci.Píše se 20. listopad 1947 a reverend Alan Campbell Don, děkan Westminsterského opatství, vede královské mladomanžele - princeznu Alžbětu a jejího manžela, prince Philipa, vévodu z Edinburghu. Zde princezna Alžběta a její manžel, princ Philip, vévoda z Edinburghu, míří k západnímu východu Westminsterského opatství a míjejí hrobku neznámého vojína.Princezna Alžběta a princ Philip, vévoda z Edinburghu, poprvé mávají veřejnosti z okna Buckinghamského paláce jako manželé.+ 3 fotky+ 4 fotky

Princezna Alžběta se stala britskou královnou, když její otec Jiří VI. náhle zemřel. Byť se na povinnosti panovnice již nějakou dobu připravovala, některá rozhodnutá byla patrně hodně složitá. V té době už měla s princem Philipem dvě malé děti, Charlese a Anne. Odsunula je na vedlejší kolej a obětovala se pro svou zemi.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 09. 09. 2022 10:30

Na začátku padesátých let se zdraví Jiřího VI. začalo rapidně zhoršovat a následnice trůnu, princezna Alžběta, se pomalu připravovala na převzetí královských povinností. Zastupovala otce třeba na oficiálních akcích. Král umírá 6. února 1952 ve věku 56 let na infarkt a Alžběta, kterou tato zpráva zastihla v Keni, se stává novou královnou.

Alžběta II. obětovala rodinu pro národ

Korunovace Alžběty II. proběhla 2. června 1953 ve Westminsterském opatství. S manželem, princem Philipem, tehdy měli dvě děti - čtyřletého Charlese a dvouletou Annu. Samotné královně bylo sedmadvacet let.

Převzetí tak náročné role, jakou britský trůn bezpochyby je, si vyžadovalo obětovat se národu a odsunout rodinu na vedlejší kolej. Královna totiž tráví řadů měsíců v roce cestováním po různých, často vzdálených zemích, přijímá stovky lidí, zatímco svou rodinu pořádně nevidí. Měla, samozřejmě, k ruce chůvy, které se staraly o Charlese a Annu, ale rozhodnutí vyměnit trůn za sledování jejich prvních krůčků muselo být náročné.

Paradoxně, zatímco její kontroverzní strýc Eduard VIII. se po necelém roce vzdal trůnu, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou, Alžběta II. rodinu obětovala. To je ale ve vyšších kruzích běžná věc. Zatímco vysoce postavení rodiče se věnují obchodu, nebo jiným povinnostem, o děti se starají chůvy a brzo míří do soukromých škol. Jak vysvětluje historik Robert Lacey v rozhovoru pro magazín Town & Country, královna byla v tomto stylu sama také vychována. „Rodiče ji nechali doma a svěřili celé její vzdělávání guvernantce a domácím učitelům.

Druhá rodina Alžběty II.

Trvalo několik let, než se Alžběta II. víc sžila se svými povinnostmi a byla natolik sebejistá v oficiální roli, že dokázala trůn skloubit s rodinou. Když se jí pak na začátku šedesátých let narodili další dva synové, Andrew a Edward, s nimi už trávila podstatně víc času než s Charlesem a Annou. Byť s Annou, jedinou dívkou mezi kluky, měla přeci jenom jiné, silnější pouto a sdílely třeba lásku ke koním.

To ale neznamenalo, že by starší děti vyrůstaly bez matky. Prý mezi její nejoblíbenější momenty patřilo, když mohla chůvy poslat domů, vykoupat malého Charlese s Annou a něco jim číst v postýlce.

Historik Lacy připomíná, že Alžběta II. si v šedesátých letech vzala volno na 18 měsíců, aby mohla trávit víc času s "druhou rodinou", malým Andrewem a Edwardem. A prý tento odlišný přístup ve výchově může za to, že obě starší děti, které měly v péči vychovatelky, jsou svědomitější a víc se drží pravidel.

Královna Alžběta II. se díky svým čtyřem dětem stala devítinásobnou babičkou a také dvanáctinásobnou prababičkou. Panovnice zemřela 8. září 2022 na zámku Balmoral.

Zdroje informací:

Townandcountrymag.com: What the Queen Was Like as a Mother to Her Children

Honey.nine.com.au: How the Queen has balanced motherhood and the monarchy through the years

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články