Kurtizána, vražedkyně a vyděračka Eduarda VIII.: Marguerite Alibert šla za svým snem bez zábran

Kurtizána, vražedkyně a vyděračka Eduarda VIII.: Marguerite Alibert šla za svým snem bez zábran
Zdroj: Wikimedia Commons/Photographer: Abbie Rowe (1905–1967), U.S. National Park Service, Public domain/koláž Lifee

Marguerite Marie, Marguerite Laurent, princezna Fahmy a Maggie Meller. Pod těmito pseudonymy se ukrývala žena, která se stala prostitutkou těch nejmocnějších mužů. Nakonec ale stanula před soudem, obžalovaná z vraždy vlastního manžela.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 01. 2022 11:00

Byla Marguerite Alibert manipulativní vražedkyní? Nebo šlo o nešťastnou lásku? Její život byl tak komplikovaný, že na to nelze s jistotou odpovědět. Měli bychom ji odsoudit, nebo se spíše snažit pochopit?

Touha po společenském postavení

Marguerite se narodila 9. prosince 1890 v chudé pařížské rodině. Její otec Firmin Alibert pracoval jako kočí. Matka Marie Auranda byla hospodyně. Tehdy byla propast mezi obyčejnými lidmi a elitou opravdu výrazná. Malá Marguerite tak začala toužit po tom, aby se z ní jednou stala bohatá dáma. Nuzný život rodičů jí byl proti srsti.

Marguerite k tomu měla veškeré předpoklady. Byla krásná i přirozeně inteligentní. Jenomže v patnácti letech se vše změnilo. Když jejího čtyřletého bratra zabilo nákladní auto, vinili z toho rodiče právě Marguerite. Za trest ji poslali do katolické školy. Tam musela čelit častému bití, neboť jeptišky se tímto způsobem snažily změnit její tvrdohlavou povahu. Stejně selhaly. Ani ne po roce na internátě porodila dceru Raymonde. Otec zůstal navždy neznámý. Takový prohřešek se netoleroval a Marguerite musela jít domů. Ač se snažila na negativní prožitky zapomenout, její povaha byla již navždy pokřivena.

Únik z chudoby

Marguerite měla problém najít práci. Kvůli tomu poslala svou dceru na venkov a sama se protloukala ve městě. Stále se nevzdávala a hledala způsob, jak uniknout z chudoby a vetřít se mezi pařížskou smetánku. Hlavní město Francie bylo na přelomu 19. a 20. století skutečně dekadentním místem. Prostituce se jí jevila jako nejsnazší možnost výdělku. Začínala na ulici, poté se přesunula do barů, kde hosty oblažovala svým zpěvem. Večeř odcházela jen s těmi nejbohatšími muži.  

Její přirozený šarm neunikl pozornosti madam Denart, majitelce prvotřídního nevěstince. Vzala si Marguerite pod svá křídla a udělala z ní velmi schopnou a žádanou kurtizánu. V roce 1907 se měla Marguerite poprvé zamilovat, její vyvolený byl bohatý obchodník s vínem Andre Meller. Jenomže byl ženatý. Marguerite od něj dostala byt, nikdy však nepokročila na další úroveň a nevdala se za něj. Vztah skončil v roce 1913. Než se ale tak stalo, přišla si na dvě stě tisíc franků. Šlo o skutečnou lásku, anebo byla Marguerite jen zkušenou zlatokopkou?

Eduard VIII. a kurtizána

Další ”pán na holení” na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1917 potkala prince Eduarda, příštího krále Eduarda VIII., který tehdy působil v hodnosti důstojníka na východní frontě první světové války. Románek vydržel pouhý rok. Pak se následník trůnu začal zajímat o jinou ženu. Marguerite to samozřejmě naštvalo, cítila se být podvedená. Neváhala sáhnout po vydírání a od šlechtice inkasovala nemalé částky, výměnou za mlčení.

Marguerite Alibert v pasti

Další dojnou krávou Marguerite Alibert se stal bohatý důstojník letectva Charles Laurent. Došlo i na svatbu, ale po půl roce šli od sebe. V rozvodovém řízení získala nemalé jmění. Ve třiceti letech díky tomu byla tam, kde po celý život toužila být. Mohla si dovolit stáj s deseti koňmi, dvě limuzíny a sluhu na plný úvazek. Konečně mohla přivést zpět i svou dceru a zaplatit jí ty nejlepší školy.

Jenomže občas se stane, že peníze dojdou. A proto v roce 1921 svedla zámožného egyptského obchodníka Aliho Kamela Fahmyho Beye. Musela konvertovat k islámu, aby si jej mohla vzít. Díky tomu se ale dostala do tolik vytoužené pařížské společnosti. Jenže manželství bylo plné hádek. Ali se však odmítal rozvést a Marguerite se ocitla v pasti. Žila v luxusu, který byl vykoupen utrpením. Vše vyvrcholilo 9. července 1923 v londýnském hotelu Savoy, kdy to už nevydržela a svého manžela zastřelila. O dva měsíce později stanula před soudem. Díky schopnému právníkovi však ze sebe udělala oběť brutality a násilí. To jí přineslo zproštění ze všech obvinění. Zemřela v roce 1971 ve věku 80 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Marguerite Alibert 

Historicmysteries.com: Marguerite Alibert: Courtesan, Murderess and Blackmailer of a King 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články