První oběť Jacka Rozparovače: Prostitutka Mary Ann Nichols zemřela kvůli své tvrdohlavosti

První oběť Jacka Rozparovače: Prostitutka Mary Ann Nichols zemřela kvůli své tvrdohlavosti
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Mary Ann Nichols je považována za úplně první oběť šíleného vraha Jacka Rozparovače, který v ulicích Londýna rozpoutal obrovskou paniku. Její smrt byla vskutku krutá. Podobný ale byl i její život. Mary Ann Nichols totiž neměla ani trošku štěstí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 10. 2021 14:00

Jack Rozparovač byl sériový vrah, jenž si své oběti vybíral zejména v chudinské londýnské čtvrti Whitechapel. Zaměřoval se na prostitutky, byl totiž údajně nakažený syfilidou. Proto k placeným společnicím choval velkou nenávist. Tuto teorii podporuje i fakt, že některým ženám vyřízl pohlavní orgány.

Trpký život Mary Ann Nichols

Mary Ann Nichols, rozená Walker, přišla na svět 23. srpna 1845 ve čtvrti Soho. Sudičky jí u kolébky asi moc nepřály, neboť jí daly do vínku poměrně krátký a problémový život. Její manželství skončilo v roce 1880, když svého muže obvinila z nevěry. Ten zase tvrdil, že ho opustila již několikrát, a to vždy notně podnapilá.

Následujících osm let se Mary protloukala po chudobincích a veřejných ubytovnách. Bydlela u rodičů, milenců a zákazníků. Kamarádky a spolubydlící na ni vzpomínaly jako na spíše tichou až melancholickou ženu, která začala pravidelně pít až těsně před svou smrtí, kdy už jí zřejmě vše začalo přerůstat přes hlavu.

Brutální smrt Mary Ann Nichols

Poslední večer svého života, tedy 31. srpna 1888, strávila Mary Ann ve velmi podroušeném stavu. Po propitém večeru se chtěla vrátit zpět na ubytovnu, neměla však peníze na nocleh. Vůbec ji to ale neodradilo. Vydala se zpět do londýnských ulic, aby si na nutný poplatek vydělala vlastním tělem. O hodinu později narazila na svou spolubydlící Emily Holland, která jí nabídla, že za ni zaplatí. Mary to ale odmítla. Neustále trvala na tom, že si na nocleh vydělá sama.

To byla osudová chyba. Její tělo objevila o půl čtvrté ráno dvojice mužů jedoucích po Buck Row. Na místo činu záhy dorazil konstábl John Neil. Šokovanému policistovi se naskytl pohled na úplně první oběť Jacka Rozparovače. 

Kdo byl Jack Rozparovač?

William Nichols, bývalý manžel brutálně zabité Mary Ann, okomentoval během identifikace její ostatky dvěma slovy: „Co dodat." S tím, jaký vedla život, a kde se pohybovala, prý nemohla skončit jinak. Ať už to byla, nebo nebyla pravda, jedno je jisté - vrah zůstal nepotrestán. Dodnes se lidé přou o to, kdo vlastně byl oním Jackem Rozparovačem. Podle jedné teorie, která se opírá o analýzu DNA, byl vrahem mladý polský holič. Můžeme tomu ale věřit na sto procent?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jack The Ripper, Mary Ann Nichols

Allthatsinteresting.com: The life and death of Mary Ann Nichols, Jack The Ripper’s first victim

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články