Poslední oběť Jacka Rozparovače: Mary Jane Kelly byla stejně záhadná jako její vrah

Poslední oběť Jacka Rozparovače: Mary Jane Kelly byla stejně záhadná jako její vrah
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Úmrtní list Mary Jane Kelly, která se stala nejmladší a také poslední obětí Jacka Rozparovače.K vraždě Mary Jane Kelly došlo tady, na 13 Miller's Court.Policejní skica zobrazující objevení těla Mary Jane Kelly.Policejní fotografie zmrzačeného těla ubohé ženy.+ 1 fotka+ 2 fotky

Mary Jane Kelly, poslední oběť šíleného vraha Jacka Rozparovače, byla stejně záhadná jako on sám. Její tělo bylo objeveno 9. listopadu 1888. To je však jen jeden z mála faktů, který je o ní skutečně dohledatelný. Její život jako takový je jedna velká záhada...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 03. 2021 15:30

Znetvořené tělo Mary Jane Kelly se našlo v pokoji, který si pronajala na Dorset Street. Ta se nacházela ve východní části Londýna, konkrétně v nechvalně proslulém slumu Spitalfields, hojně obývaném zločinci a prostitutkami.

Tajemný život Mary Jane

Nejvíce informací o životě Mary Jane pochází od jejího posledního milence Josepha Barnetta. Ten ale tvrdil, že pouze předává to, co mu sama Jane řekla. A to je právě ono. Kelly totiž za svého života používala několik identit (Ginger, Black Mary, Fair Emma), je tak otázkou, o kom mu vyprávěla. O sobě, nebo o jiné osobě, za kterou se vydávala ?

Podle Barnetta se měla Mary Janenarodit v irském Limericku okolo roku 1863. Její otec John pracoval v železárnách, o matce není nic známo. O něco později se měla se svými šesti nebo sedmi sourozenci přestěhovat do Walesu. V šestnácti letech se prý provdala za muže jménem Davies či Davis, který měl zemřít při explozi v uhelném dole. O jejich sňatku se však nenašly žádné záznamy.

Kariéra prostitutky

Po smrti údajného manžela se měla Mary Jane přestěhovat k bratranci do Cardiffu, kde se začala živit svým tělem. V roce 1884 zamířila do Londýna a pracovala v luxusním nevěstinci. Po nějaké době se však Mary Jane musela přesunout do chudinské čtvrti East End. Začala hodně pít a střídat jednoho muže za druhým.

V roce 1886 uvedla jedna prostitutka, že Mary Jane žila v ubytovně pro nemajetné a tam se seznámila se svým posledním partnerem Josephem Barnettem. Pronajatý pokoj ale museli oba brzy opustit, neplatili nájem a neustále se opíjeli. Jejich novým hnízdečkem lásky se tak stala místnost ve vlhké barabizně na Dorset Street, která se nazývala 13 Miller’s Court.

Co se vlastně stalo?

Jelikož Barnett přišel o práci, měla se Mary Jane začít znovu nabízet. Když si chtěla do pokoje nastěhovat druhou prostitutku, došlo k ostré výměně názorů. Barnett se sice po hádce odstěhoval, ale nezapomněl Kelly pravidelně navštěvovat. Setkal se s ní i v den její smrti. Dle jeho slov ale odešel po dvacáté hodině a nikdo neví, co se dělo pak. Někteří prý Mary Jane viděli sedět v hospodě, jiní zase uvedli, že byla ve společnosti třicátníka malého vzrůstu, a další ji slyšeli opilecky vyzpěvovat až do ranních hodin...

Tragický konec Mary Jane Kelly

Když 9. listopadu 1888 poslal majitel domu svého asistenta, aby od nájemců vybral peníze, Mary Jane neotvírala, nahlédl do jejího pokoje skrze okno. A v tu chvíli spatřil zohavené tělo. Policisté po příjezdu vyrazili dveře a tělo ubohé ženy našli ležet na posteli. Levou paži měla skoro uříznutou, chyběla střeva i prsa. Vrah jí také stáhl kůži z obličeje. Jednotlivé orgány byly rozházené po celé místnosti, srdce však chybělo.

V době smrti bylo Mary Jane Kelly asi pětadvacet let. Stala se tak nejmladší a zároveň poslední obětí Jacka Rozparovače. Pohřbena byla 19. listopadu na hřbitově Leytonstone ve východním Londýně.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mary Jane Kelly

Allthatsinteresting.com: The Story of Mary Jane Kelly, Jack the Ripper’s Most Gruesome Murder Victim

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články