Temné tajemství britské královské rodiny: Alžběta II. měla dvě mentálně postižené sestřenice, musely žít v ústraní

Utajené sestřenice Alžběty II.: Nerissa a Katherine byly mentálně postižené
Zdroj: Wikimedia Commons/Library and Archives Canada, CC BY 2.0

Britská královská rodina se vždy snažila ze všech sil držet pod pokličkou informace, které by mohly zdiskreditovat její důstojnost. V roce 1987 ale přece jen vyplula na povrch poměrně šokující informace. Královna Alžběta II. měla dvě sestřenice, které byly mentálně postižené.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 03. 2023 11:00

Nerissa (nar. 1919) a Katherine (nar. 1926) Bowes-Lyon byly dcerami bratra královny matky Johna Herberta Bowese-Lyona a jeho manželky Fenelly. Proč se jejích existence tak dlouho držela pod pokličkou?

Utajené členky britské královské rodiny

Obě sestry trpěly vážnými poruchami učení a po smrti otce byly přijaty do psychiatrické léčebny Royal Earlswood Hospital v londýnském Redhillu. Jejích sestřenice Idonea, Etheldreda a Rosemary, dcery Fenelliny sestry Harriet, byly taktéž mentálně slabší. I ony skončily v ústavu.

O existenci Katherine a Nerissy se lidé poprvé dozvěděli v roce 1963 ve vydání Burke's Peerage, což byl takový "seznam" členů aristokracie. U obou bylo uvedeno, že zemřely v roce 1940. Ve skutečnosti se však měly čile k světu. Postižení bylo považováno za dědičné, počínaje jejích dědečkem z matčiny strany, Charlesem Trefusisem. Nerissa zemřela až v roce 1986. Na hrobě měla pouze své jméno. Katherine zůstala v nemocnici do roku 1997. Když byl ústav uzavřen kvůli podezření ze zneužívání pacientů, skončila v jednom domě v Surrey. Zemřela v roce 2014 ve věku 87 let.

Sestřenice Alžběty II.

Katherine a Nerissa byly prakticky celý život v ústraní. Většina členů královské rodiny, včetně Alžběty II., věřila, že jsou obě dívky mrtvé. Proč byla jejích smrt zfalšovaná? V té době panovaly obavy, že by mohly sestry ohrozit sociální postavení rodiny. Šlo jednoduše o to, aby na veřejnosti zůstal jejich genofond "čistý". Jakákoli degenerace byla nežádoucí.

Existence sester vyšla najevo v roce 1987, krátce po Nerissině smrti. Novináři zjistili, že její hrob je označený pouze plastovou jmenovkou a sériovým číslem. Jakmile se tato zpráva objevila v deníku The Sun, nemocnice, v níž Nerissa pobývala, potvrdila, že byla skutečně spřízněna s královskou rodinou.

Podruhé se začala média o tento případ zajímat v roce 2011, kdy na stanici Channel 4 vznikal dokument s názvem The Queen's Hidden Cousins. V něm bylo naznačeno, že s postiženými členy rodiny neměli ostatní slitování. Alžbětu II. měl pořad silně rozrušit. Vyjádřila se jen velmi úsečně, že to v žádném případě není pravda. Proti královnině tvrzení se postavila zdravotní sestra Dot Penfold, která řekla, že za Nerissou nikdo nechodil. Dozvíme se někdy, jak to bylo doopravdy?

Zdroje informací:

Wikimedia.org: Alžběta II.

Theindependent.co.uk: Who were the Queen’s ‘hidden’ cousins Nerissa and Katherine Bowes-Lyon?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články