Karel Roden: Milují ho v zahraničí, většinou po něm chtějí role záporáků

Karel Roden: Milují ho v zahraničí, většinou po něm chtějí role záporáků
Zdroj: Showpix.cz

Karel Roden se z českých herců objevuje v hledáčku producentů zahraničních snímků asi nejčastěji. Na plátně se ukazuje již od roku 1983. Jeho portfolio čítá více než stovku filmů a přes třicet rolí v seriálech.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 02. 2020 17:08

Karla Rodena, tentokrát v roli nacisty, můžete dnes od 20.00 sledovat na Prima Cool v akční podívané Neprůstřelný mnich. Po světě cestuje mistr kung-fu, který má u sebe magický svitek. Ten mu dodává neomezenou moc. Jelikož ho má ve svém vlastnictví již několik desítek let, hledá za sebe vhodného nástupce. Jednoho dne zachrání mnichovi život floutek Kar, kterého poté začne mistr školit k tomu, aby po něm převzal ochranu svitku. Jenomže je tady ještě jeden zloduch, který by si chtěl jeho moc přisvojit jen pro sebe.

Filmy

V české filmové produkci netřeba Karla Rodena zdlouhavě představovat. Za všechny jmenujme třeba ztvárnění nemrtvého vojáka ze Svatební košile, dále jediného muže, který přežil masakr v Lidicích, Františka Šímu (příjmení je ve snímku smyšlené, skutečný přeživší měl příjmení Saidl), přes Jana Masaryka až po nejnovější roli Karla IV. v historickém filmu Jan Žižka.

U zahraničních snímků dostává Roden ve většině případů záporné role. Ať už roli chamtivého nacisty v Neprůstřelném mnichovi, Rasputina v Hellboyovi či člena ruské mafie v opomíjeném snímku Zběsilý útěk. Největší slávu mu ale přinesl Bourneův mýtus v hlavní roli s Mattem Damonem. I zde si zahrál člena ruského podsvětí, oligarchu Gretkova.

Dabing

Přestože by tomu logika věci napovídala, ne ve všech zahraničních filmech se Karel předaboval. Bylo tomu tak i v již zmíněném akčním kung-fu. Existují dokonce dvě české verze Neprůstřelného mnicha, ale ani v jedné svou postavu nacisty herec nenamluvil.

Zato v 15 minutách s Robertem De Nirem (v tomto filmu Roden předběhl i samotnou hereckou hvězdu, jeho výkon byl totiž vyhodnocen jako nejlepší ze všech), Bathory, Blade 2 a hitu Bourneův mýtus jej diváci mohli slyšet jak v originále, tak i v nadabované verzi.

Nevezmu roli, která je mi nepříjemná

Držitel Českého lva zastává názor, že by se měl každý spokojit s tím, co má. Proto nepřijímá role, které by mu neseděly. Netouží po tom, aby si za každou cenu navýšil rozpočet. Také si pečlivě střeží soukromí a komunikaci s novináři omezuje jen na nutné minimum.

Má dva potomky – syna Karla a dceru Sofii - které vychovává se svou současnou partnerkou Laurou Čekanovou. V životě je pro něj důležitá láska, zdraví a psychická pohoda. V současnosti se také podílí na přípravě historického příběhu o českém hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi, Il Boemo.

Zdroje:

Česká televize

CSFD.cz

Kinobox.cz

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články