Masopust 2022: Tučný čtvrtek přináší hojnost masa, ale také boží milosti a masopustní veselí

Masopust 2022: Tučný čtvrtek přináší hojnost masa, ale také boží milosti a masopustní veselí
Zdroj: Pixabay
Pokud se chystáte užít si masopustní veselí, vězte, že obvykle se všechno odehrává kolem tří dnu. Jako první přijde na řadu Tučný čtvrtek, pak Masopustní neděle a Masopustní úterý.Tučný čtvrtek obvykle přinášel poslední zabíjačku sezony.Zatímco pro vykrmené selátko je zabíjačka konečná, lidé mají na Tučný čtvrtek spořádat co nejvíc masa a ideálně také tuku, aby měli dost energie na zbytek roku.Vedle jelítek a jitrnic se dělá také tlačenka. Když je poctivá, má v sobě hodně masa.+ 2 fotky+ 3 fotky

Nejdůležitější dny masopustu jsou před námi. Co by nemělo chybět na stole, až vypukne takzvaný Tučný čtvrtek? A jaká je vlastně historie masopustu?

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 02. 2022 14:00

Podle církevního kalendáře trvá masopust od Tří králů až do úterý před Popeleční středou, která letos připadá na 2. března. Obvykle se ovšem jako masopust vnímá jen několik posledních dní na konci tohoto období. Vrcholí oslavy, pořádají se průvody a především se hojně jí. Ostatně, Tučný čtvrtek, který letos připadá na 24. února, nedostal jméno jen tak pro nic za nic...

Historie masopustu

Klasická kulinářská příručka s názvem V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc uvádí, že zrod masopustních zvyků je možné datovat až do předkřesťanských dob. Sahají k oslavám zimního slunovratu a ke starověkým oslavám boha vína Dionýsa.

Pokud jde o průvody a další akce doprovázející masopust, ty patrně vznikly v Německu ve 12. století. Už v tom následujícím se masopustní oslava poprvé konala na našem území. Na masové rozšíření na venkově ale bylo nutno počkat až do 19. století. A drží se dodnes. Na spoustě míst lze vidět masopustní průvody plné masek - nechybí nevěsta a ženich, kobyla či medvěd, ale také bába a dědek. Každá z těchto masek znamená něco jiného, a dohromady tvoří průvod, jehož smyslem je zahnat zimu a přivolat slunce a teplo. Ale co by to bylo za masopust bez pořádného jídla...

Tučný čtvrtek 2022

Máme před sebou několik dnů, kdy jdou stranou všechny novoroční diety a předsevzetí. Když se podíváte do kalendáře, zjistíte, že na 24. února připadá takzvaný Tučný čtvrtek. To je den, kdy hospodyně připravovaly masitá jídla. A ta měla, jak již sám název napovídá, plavat v sádle nebo oleji.

Na Tučný čtvrtek se konala poslední zabíjačka, což znamenalo hojnost jelítek, jitrnic, prejtu a dalších zabijačkových laskomin. To se samozřejmě nezapíjelo vodou, ale třeba pivem, aby se podpořilo trávení. Věřilo se totiž, že v tento den je nutné sníst co nejvíc masa, aby si člověk udělal nejen dostatečné zásoby na blížící se postní období, ale také aby měl hodně síly na celý rok.

Za Tučným čtvrtkem následuje Masopustní neděle (27. února 2022) a Masopustní úterý (1. března 2022), což jsou rovněž dny, během kterých probíhá masopustní veselí s hojností jídla a pití. Masopust roku 2022 končí 2. března Popeleční středou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Masopust

Toprecepty.cz: Máme tu čas masopustu: Jak jej oslavit? Nahoďte masky, osmažte koblihy a dejte si jitrnici!Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články