Masopust 2020: Těšte se na spoustu jídla, pití i originální masky. Kdy se letos slaví?

Masopust 2020: Těšte se na spoustu jídla, pití i originální masky. Kdy se letos slaví?
Zdroj: Profimedia.cz, foto: Michal Čížek

Masopust je obdobím plným zábavy, dobrého jídla, pití, ale také originálních masek. Začíná na Tři krále a slaví se až do začátku postní doby. Vrcholí vždy v úterý o půlnoci před Škaredou středou. Ta letos připadne na 26. února.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 07. 02. 2020 12:25

Masopust má více názvů. Někteří ho nazývají jako ostatky, další fašank, voráčí, končiny nebo třeba karneval. Masopustní veselí u nás bylo zaznamenáno už ve třináctém století, má se však za to, že tento svátek je ještě starší. S masopustem je spojena také zvláštní taneční zábava reduta, která se už v roce 1752 konala i v Praze.

Popeleční středa? Letos 26. února

V dřívějších časech se masopust všude slavil ve stejných dnech, v současné době se však masopustní veselice konají v průběhu dvou víkendů. Termín masopustu se určuje podle data Velikonoc.

Začátek masopustu je pevně dán, konec ale pokaždé vychází na jiný termín. Popeleční středa, která je prvním dnem postní doby, totiž připadá na 46. den před Velikonoční nedělí. Předchází jí Tučný čtvrtek i Taneční neděle, během níž lidé chodili za muzikou do hospody i na náves. Následuje Maškarní úterý, které je každoročním vyvrcholením masopustu a během něhož se už v minulosti konaly bohaté maškarní průvody. Letos připadá na 25. února.

Tancovali do půlnoci, pak pohřbívali basu

Masopustní zábavu ukončoval v úterý přesně o půlnoci svým troubením na roh ponocný. Poté vyzval rychtář nebo někdo z radních všechny přítomné, aby se vydali domů, protože nastává Popeleční středa a ta znamená předvelikonoční půst. Lidé navíc věřili, že kdyby tancovali až do středy, tak by se mezi nimi objevil ďábel. Někde také symbolicky o půlnoci pohřbívali basu.

S tradičním lidovým masopustem bývají rovněž spojené zabíjačky, zábavy a soutěže o nejlepší masopustní maškary. A hodně veselo bude i letos.

Po celé zemi se rok co rok konají oblíbené masopustní akce, které kromě zábavy přinášejí i spoustu jídla v čele s vyhlášenými regionálními specialitami. A chybět samozřejmě nemůže ani dobré pití. Na co se můžete těšit letos? Například ve Zlíně vypukne tradiční Lešetínský Fašank, chystá se i Žďárský masopust, Vepřofest v Napajedlích, ale třeba i pražský Masopust na Andělu. Slavit se však bude úplně ve všech koutech republiky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články