Jak jsem políbila démona aneb Vítězná maska festivalu na Švihově: Majitel ji vyráběl dva měsíce a vyšla ho na 5000 Kč

Jak vyrobit masku na karneval: Tenhle hradní démon vyhrál soutěž na festivalu Hrady CZ
Zdroj: Lifee/Markéta Behinová
Soutěž karnevalových masek na festivalu Hrady CZ na Švihově vyhrál hradní démon. Pod maskou se skrýval Josef Nosek, který nám o svém maskovacím koníčku poskytl rozhovor.Překonat strach a políbit hrůzostrašnou stvůru našla šéfredaktorka Lifee.cz Markéta Behinová.Další z neuvěřitelných masek Josefa Noska. Jako vetřelec vystrašil před čtyři lety Lucii Bílou přímo na pódiu. V roce 2018 zabodoval Josef Nosek na festivalu Hrady CZ na Švihově v dokonalém kostýmu smrtícího anděla s pohyblivými křídly.+ 30 fotek+ 31 fotek

Zavítali jsme na hudební festival poblíž vodního hradu Švihov a kromě oblíbených kapel jsme si užili i rej karnevalových masek. Vítězem soutěže o nejlepší masku se stal Josef Nosek. Prozradil nám, jak vyráběl hradního démona, i jak náročné je sestavit hrůzostrašnou hlavu, ze které se kouří a zároveň i svítíla.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 01. 08. 2023 08:30

„Odměníme všechny masky, které se zúčastní promenády na pódiu super dárky od našich partnerů,“ slibují organizátoři oblíbeného festivalu Hrady CZ. Rodinný festival, který důmyslně kombinuje hudební zážitek a krásné historické kulisy, měl tento víkend zastávku poblíž vodního hradu Švihov.

Součástí doprovodného programu festivalové šňůry jsou i letos legendární hradní karnevaly s vyhlášením nejlepších masek. Na vítěze čekají hodnotné ceny a postup do velkého finále. Soutěž na Švihově vyhrál před pár dny Josef Nosek, sympatický automechanik, který si výrobu masek zamiloval a věnuje se jí osmým rokem.

Josef Nosek tvoří masky měsíce před festivalem

Pepo, jak dlouho se tomuhle koníčku věnuješ a v jakých převlekách si na uplynulé ročníky festivalu přišel?

Masky vyrábím od roku 2016 a dělám to cíleně jen pro zábavu. Celé to začalo maskou Kissáka, následoval anděl, střihoruký Edward, vetřelec, vlk a letos jsem sestavil hradního démona.

Vymýšlíš masku tak, abys soutěž vyhrál?

Vůbec, dělám to pro srandu. Vítězné ceny jsou super, to musím uznat, ale já jsem spokojený, když dostanu lístky na další ročník Hradů.

Kolikrát sis odnesl první cenu?

Tady na Švihově pokaždý, když jsem se zúčastnil. A mimo střihorukého Edwarda jsem zároveň vždy vyhrál i velké finále, tedy top masku ze všech hradů.

Jak se zrodil letošní hradní démon?

Inspiraci sbírám hlavně ve filmech. Tahle maska je z filmu, který ale kvůli covidu nevznikl. Byl to rozpracovaný projekt The Gate (Brána), který zastavila bohužel pandemie a už se nedotočil. Výrobou masky jsem strávil dva měsíce, každý den po práci a o víkendech. Masku jsem měl na sobě poprvé den předtím a název hradní démon vznikl prakticky až na festivalu.

Vetřelec měl vyjíždějící hubu, démon svítící a kouřící hlavu

Z čeho masky vyrábíš? Jsou na to potřeba nějaké speciální materiály?

Používám, co dům dá. Třeba pod botama démona mám třicet čísel extruďáku, což je tvrzený polystyren. Jsem motorkář a využívám všechny vyřazený věci, takže boty jsou starý motorkářský. A tělo je vyrobené z pěny, která se vybrousí podle tvaru a potom se slepí.

Předpokládám, že máš nějakou uměleckou profesi…

Ne, jsem automechanik a tohle je jenom koníček. Maska vždycky musí něco umět, na tom si zakládám, aby měla nějaký efekt. Tak třeba křídla anděla se pohybovala, vetřelec měl vyjíždějící hubu, hradní démon svítící a kouřící hlavu.

Prozradíš, jak si tyhle efekty udělal?

Jednoduše. V helmě je schovaná elektronická cigareta a oči jsou rozebraná a nabarvená kempigová světýlka.

Výroba masky vyjde zhruba na 5 000 korun

Jak je výroba masky finančně náročná? Na kolik ta poslední vyšla?

Já cenu nikdy moc neřeším, co potřebuju a nenajdu doma, tak to dokoupím. Ale odhadem každá maska stála do pěti tisíc.

Je těžké vydržet v převleku spoustu hodin? Viděla jsem tě jako hradního démona ještě pozdě večer...

V démonovi jsem strávil asi šest hodin v kuse a bylo to tentokrát naprosto v pohodě. Nejhorší v tomhle směru bylo vydržet ve vlkovi a vetřelcovi. To bylo peklo - vedro a málo vzduchu.

Kde vyrobené masky potom skladuješ, nebo se jich možná zbavuješ?

Všechny mám schované. Jsou uložené různě po domě, kam se vejdou. Primárně je vyrábím na festival, ale pak je znovu vytáhnu i na jiné příležitosti jako je Halloween, maškarní bály a různé party.

Na jaké hrady můžete vyrazit za hudbou i karnevalem?

4. – 5. 8. Rožmberk nad Vltavou

11. – 12. 8. Veveří

18. –19. 8. Hradec nad Moravicí

25. – 26. 8. Bouzov

1. – 2. 9. Bezděz

Na další super masky (nejen Josefa Noska) se můžete podívat do galerie.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články