Festival jinak: Prožít se dá pod maskou Iron Mana, jako Křemílek a Vochomůrka nebo v kůži hmyzu

Karnevalové masky z Hrady CZ: Soutěžní kostýmy, které bodovaly v Rožmberku nad Vltavou
Zdroj: Hrady CZ/Tomáš Šnírer
Soutěž karnevalových masek na festivalu Hrady CZ v Rožmberku nad Vltavou vyhrála maska Iron Mana. Všechny masky, které se soutěže zúčastnily, si odnesly výherní cenu. Na festival Hrady CZ dorazil také Křemílek a Vochomůrka. Pytle s třídeným odpadem připomněly návštěvníkům festivalu, aby se chovali ekologicky.+ 27 fotek+ 28 fotek

Legendární hradní karnevaly s vyhlášením nejlepších masek jsou součástí oblíbených letních hudebních festivalů. Uplynulý víkend se tak v Rožmberku potkal Iron Man, Křemílek a Vochomůrka, piráti, popcorn i pytle na odpadky. Fantazii se meze nekladou. Jaká maska si odnesla první cenu a kdo se skrýval pod děsivou maskou zlodějů ze seriálu La casa de papel?

Markéta Behinová
Markéta Behinová 07. 08. 2023 20:35

Festival v masce! Opět nás zaujaly masky na hudebním festivalu Hrady CZ. Ten měl uplynulý víkend další zastávku, tentokrát na jihu Čech v Rožmberku nad Vltavou. Součástí doprovodného programu festivalové šňůry byla oblíbená soutěž karnevalových masek.

Na festivalu se objevují propracované kousky, na kterých majitelé pracují usilovně několik měsíců. Přes dva měsíce zabral kostým hradního démona, o kterém jsme psali zde. Ale nechybí ani vtipné masky nebo takové, které si soutěžící na sebe narychlo hodí u skříně. Nápaditost a hra barev je v každém případě skvělá vizuální zábava nejen pro ty, kteří se převlékají, ale i pro ostatní festivalové návštěvníky. V jaké masce vyrazit na hudební festival?

Na festival v masce

Než se vydáte do víru open air noci, pořádně prozkoumejte svůj šatník a dejte čas přípravě. Jediné pravidlo, které letos platí, je to, že žádné neexistuje. Nosí se všechno. Základní parametr festivalové módy je ale jednoznačný: zaujmout.

Pokud nechcete vyrazit jen tak v trendy outfitu, fesťák se dá prožít i inkognito v masce. Jaký kostým si zvolíte, je čistě na vás. Festivalový večer se dá strávit v roli princezny, stejně tak v kůži vlka. Mezi nejčastější motivy hradních karnevalů patří piráti, hippísáci, čarodějky, princezny či hmyz. Tyhle masky nechyběly v Rožmberku a nechybí ani v naší galerii.

Mezi originální nápady patřila parta čtyř pytlů na odpadky. Odlišené podle barev se pyšnily popiskem sklo, papír, plast a kov. Návštěvníky tak nepřímo vyzývaly k ekologickému myšlení a třídění odpadu. První místo v soutěži masek si závěrem promenády odnesla postava filmového Iron Mana. Postupuje tak do velkého finále, kde se utkají vítězné masky ze všech hradních zastávek.

Kam do konce léta vyrazit za hudbou a karnevalem?

Festival Hrady CZ kombinuje hudební zážitek s rodinným programem. Na dvou pódiích zahrají na osmi „hradních“ zastávkách na území Čech a Moravy kapely Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name, zpěvák Tomáš Klus a mnoho dalších skupin a interpretů. Program všech zastávek je letos zcela identický, aby měli fanoušci po celé republice možnost vychutnat si stejný zážitek napříč hudebními žánry.

11. – 12. 8. Veveří

18. –19. 8. Hradec nad Moravicí

25. – 26. 8. Bouzov

1. – 2. 9. Bezděz

Soutěžní masky z festivalu v Rožmberku najdete v galerii pod článkem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články