Jitka Boho má ekologickou domácnost a vede k tomu i děti: Syn má odbouratelné pleny, dcera zvládá třídění odpadu

Jitka Boho má ekologickou domácnost a vede k tomu i děti: Syn má odbouratelné pleny, dcera zvládá třídění odpadu
Zdroj: Herminapress
Modelka Jitka Boho vede dceru Rosalii k ekologické zodpovědnosti.Společně třídí odpad, včetně plechovek, oleje nebo baterií.Modelka Jitka Boho říká, že sama se musela učit, které obaly patří do kterého kontejneru.Jitka s dcerou také na jaře pomáhá uklízet okolí svého bydliště.+ 5 fotek+ 6 fotek

Modelka Jitka Boho (31) je mámou ročního Tadeáše a sedmileté Rosalie. V rozhovoru pro Lifee.cz radí čerstvým maminkám, jak udržet domácnost ekologickou a také bezpečnou pro malé miminko. Jaké plenky jsou nejlepší? A věděli byste, co s použitým olejem nebo do kterého kontejneru patří pytlík od brambůrek?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 07. 05. 2023 12:00

Jitka Boho se ještě před narozením syna Tadeáše (1) stěhovala z Třebíče do Prahy. Po roce má nové bydlení zařízené a pečlivě dbá na to, aby její domácnost byla co nejšetrnější k přírodě. Jako novopečená maminka pochopitelně přemýšlí také nad velkým množstvím plen, které miminko spotřebuje.

„Nejekologičtější je nepoužívat jednorázové pleny. V dnešní době, kdy se maminka snaží přes den všechno stihnout, je to velká výzva. To přiznávám a v tomhle zaostávám," tvrdí v rozhovoru pro Lifee.cz Jitka, která tak alespoň používá takové pleny, které jsou v přírodě odbouratelné.

K ekologickému myšlení vede také dceru Rosálii (7)„Doma máme koše zařízené tak, že když je otevře, krásně vidí, co kam patří. Tak začíná celý proces třídění. Rozhodně by vám dokázala říct, co kam patří podle barev."

Hodně lidí stále váhá, do kterého kontejneru některé obaly hodit. Které obaly dělaly takový problém vám?

Třídím už dlouho a za tu dobu jsem se hodně věcí naučila. Kolikrát jsem sama byla překvapená, co kam patří, nebo naopak nepatří. Občas také zkoumám, co je na obalech napsáno. V poslední době mi třeba utkvěl v paměti pytlík od brambůrek, takový ten stříbrný. Myslím, že to je polypropylen se zkratkou PP. To může být pro spoustu lidí matoucí a mohou si myslet, že patří do směsného odpadu a nedá se třídit. Ale třídit se dá a může se házet klasicky do žlutého kontejneru. Dále je to třeba třídění použitého kuchyňského oleje.

To děláte jak?

Nemá se vylévat do odpadu a dá se třídit. Já osobně shromažďuji klasické pet lahve, klidně ty menší s objemem 500 ml. Plním je olejem, a když jsou plné, vyhazuji je do příslušného kontejneru. Kontejnerů na olej není tolik, ale dají se jednoduše vyhledat na internetu. Myslím, že jsou černé s růžovo-fialovým víkem. Dnes už se dá na internetu najít všechno, třeba přes stránky organizace Samosebou.

Co dalšího ještě třídíte? Někdo třídí baterie a plechovky.

Ano, baterie třídím jednou za rok. Celoročně sbírám do pytlíku nefunkční použité baterie a potom s nimi zajdu na sběrné místo, je jich po okolí překvapivě hodně. Třeba ve stavebninách nebo v obchodech, dokonce i na vesnicích. To samé žárovky. Plechovek doma moc nemáme a je pravda, že tam ještě mám co dohánět - není to stoprocentní, ale snažím se. Plechovky se dají dost často třídit i do žlutého kontejneru a je důležité sledovat značky, které jsou na kontejnerech uvedené. Někde se do nich sbírají nejen kartony, ale i plechovky, a potom to má - myslím - šedé označení.

Jste čerstvou maminkou. Může být ekologická také máma malého miminka? Co s plenami?

Určitě může! Asi nejekologičtější je nepoužívat jednorázové pleny. V dnešní době, kdy se maminka snaží přes den všechno stihnout, je to velká výzva. To přiznávám a v tomhle zaostávám. Ale snažím se alespoň u těch jednorázových plen volit ekologickou značku, aby byly v přírodě odbouratelné.

Ty, které používáte, jsou?

Ano, jsou. Výjimečně použiji i takové, které ekologické nejsou. Třeba když vím, že má malý řidší stolici a ekologické pleny by to neudržely. To bývá většinou na večer, kdy výjimečně použiji ty kalhotkové. Ale řekla bych, že v dnešní době už se značky snaží přizpůsobovat a i u těch biologicky odbouratelných plen se najdou kalhotkové typy. Tohle zjištění mě moc potěšilo a jsem ráda, že se to rychle zlepšuje.

Snažíte se být ekologická i v oblasti domácího úklidu? Někdo používá jen ocet a nemůže si to vynachválit.

Rozhodně ano. Nakupuji jen značky, které jsou ekologické a to také kvůli ekzémům, na které Tadík trpí. Snažím se, aby byly čisticí prostředky přírodní, bez parfemací a co nejšetrnější. V domácnosti se miminko snadno setká s podlahou, nábytkem a jinými předměty, všeho se dotýká. Proto používám prostředky šetrné k přírodě i k pokožce. V dnešní době jich je na trhu spousta a dají se vybrat i ty levnější. Nutně to nemusí být tak, že jsou ekologické a odbouratelné prostředky drahé.

Učíte ekologii také dcerku Rosálii? Zvládne třídit do jednotlivých kontejnerů sama?

Zvládne. Doma máme koše zařízené tak, že když je otevře, krásně vidí, co kam patří. Tak vlastně začíná celý proces třídění. Rozhodně by vám dokázala říct, co kam patří podle barev.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články