Jitka Boho dvacet dní před porodem: Zatím mám příjemných 8 kilo navíc, jsem pořád v pohybu

Jitka Boho dvacet dní před porodem: Zatím mám příjemných 8 kilo navíc, jsem pořád v pohybu
Zdroj: Herminapress
Modelka Jitka Boho přivede v říjnu na svět druhého potomka.S bývalým manželem, hudebníkem Lukášem Boho, má dceru Rosálii, která šla letos do první třídy.Druhé dítě čeká Jitka Boho s partnerem Tomášem Hřebíkem.Těhotenství je pro modelku trochu hektické, protože se aktuálně stěhuje.+ 8 fotek+ 9 fotek

Modelka Jitka Boho (30) přivede co nevidět na svět druhého potomka. V rozhovoru pro Lifee.cz odkrývá nejen poslední dny svého těhotenství, ale i přípravy na porod. Chce u něj být její partner? A jak se s nastávajícím příchodem sourozence vyrovnává prvorozená dcerka Rosálie?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 18. 09. 2022 08:00

Otcem šestileté Rosálky je modelčin bývalý manžel, muzikant Lukáš Boho. Aktuálně žije Jitka s partnerem Tomášem Hřebíkem, který je také otcem jejího druhého potomkaPro nastávající maminku je však druhé těhotenství jiné hned v několika ohledech.

Například má pocit, že jsou dnes informace o tom, co si sbalit do porodnice, mnohem dostupnější, a to díky sociálním sítím. „Tenkrát jsem si všechno složitě sháněla, četla recenze – jaké jsou nejlepší jednorázové kalhotky, jaké si s sebou sbalit vložky a proč ty největší. To vám jako prvorodičce nikdo neřekne, nikdo se o tom nebaví a potom to musíte sama hledat na internetu," míní Jitka.

„Přijde mi, že doba v tomhle opravdu pokročila a je otevřenější, více se o tom mluví. Je to skvělé, nacházím spoustu dobrých tipů a nebýt sociálních sítí, asi bych se nic nedozvěděla," dodává modelka, která už má tři tašky do porodnice částečně sbalené.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený JITKA BOHO (@jitkaboho)

Jitka Boho o druhém těhotenství

Jak se vám v posledních měsících daří? Stěhujete se do Prahy a zároveň se připravujete na porod druhého dítěte.

Je to pořád horší! Zrovna dnes jsem usnula kolem půlnoci a byla vzhůru ve tři ráno, protože miminko opravdu hodně kopalo. Proto jsem od tří koukala na videa o šití, jak bych dělala různé postavičky… Najednou bylo šest hodin a to už vstávám vypravit Rosálku do školy. Těším se, až bude miminko na světě a třeba si s ním dopoledne také lehnu.

Společné spinkání jste praktikovala také s Rosálkou a díky tomu čerpala v mateřství energii.

Ano, a tohle období jsem si s Rosálkou moc užila. Právě díky tomu jsem po porodu nabírala sílu, kterou jsem ztratila. Také s Rosálkou jsem se v 8. měsíci stěhovala a příliš se nevyspala. Teď je to umocněné tím, že zatím nemáme dokončenou rekonstrukci, takže jsme pořád bez kuchyně, a musím se také starat o Rosálku. Tenkrát jsem hodně odpočívala, koukala se na pohádky a užívala si rostoucí bříško. Předevčírem mě napadlo, že bych se mohla zvážit a zatím jsem na příjemných plus 8 kilech. Je to jiné, než s Rosálkou, protože jsem pořád v pohybu.

Rosálka se na sourozence těší?

Ze začátku to příliš neprožívala. Teď, když už se to blíží a všichni o tom mluvíme, všude jsou věci pro miminko, se o to začíná zajímat také. Chce všechno zkoušet a je zvědavá. Myslím, že jí bude svědčit pozice starší ségry, která je učitelka, a bude pomáhat. Ona potřebuje zapojovat do akce. Včera mi řekla: "Dobrou noc, maminko." A sama od sebe mi pohladila bříško – to bylo snad poprvé. Je vidět, že se s tím trošku pere, ale včera mě překvapila, až mě to dojalo.

Asi už si na novou životní roli zvykla.

Já se s ní o tom hodně bavím a připravuji ji na to, že už nebude jediná a sama. Na druhé straně, maminka má tolik srdcí, kolik má dětí. Budu milovat všechny stejně. Ujišťuji ji, že se nemusí ničeho bát.

Jste na sebe během druhého těhotenství méně přísná?

Asi ano, nic jiného mi ani nezbývá. Co se týká aktivit, tak dělám pořád to samé – myslím, že tělo si samo řekne. Dva týdny zpátky jsem raději jela k Apolináři, protože jsem měla takové křeče, že jsem se nemohla ani postavit, prakticky jsem lezla po čtyřech. Věděla jsem, že to není porod, to jsem si byla jistá, cítila jsem pohyby miminka, ale potřebovala jsem uklidnit a možná také něco předepsat. Od 15. týdne jsem brala hořčík kvůli tvrdnutí břicha. To se samozřejmě stupňuje a v téhle chvíli už to není tak příjemné.

Jak to v porodnici dopadlo?

Uklidnili mě, dostala jsem hořčík, který lépe zabírá, a doporučili mi více odpočívat. Vydržela jsem to jeden den a pak už jsem byla zase na nohou. Ale je pravda, že už jsem opatrnější. Třeba se neohýbám, spíše si klekám a věci zvedám trochu jinak.

Hlídáte si jídelníček?

Já jsem se ani u Rosálky moc nehlídala. Hodně mi chutná slané, ale není tam nic speciálního. Od 4. měsíce už jsem neměla žádné výstřední chutě. Přes den si dopřeji i jednu nebo dvě kávy. Dělám si ji slaboučkou a s mlékem.

Psala jste svým fanynkám, že se vám s druhým těhotenstvím už vůbec nemění velikost ňader. Překvapilo vás to?

Trochu ano. U Rosálky se mi prsa zvětšila mnohem více, ale obecně jsem v té době měla větší ňadra, protože po porodu se mi hodně zmenšila a už tak zůstala. Kojila jsem ji do roku a půl a je to opravdu znát. Říkám, že jsou vykojená. Uvidíme, jak to bude teď.

Už máte sbalenou tašku do porodnice?

Mám to předchystané na nějakých 50 %, protože mám cca 20 dní do termínu porodu. Rosálka přišla na svět dřív, ve 36. týdnu, takže počítám, že to může přijít už brzy. Ty tašky jsou 3 – na porodní sál, na pokoj a pro miminko. Tenkrát mi na Rosálku v porodnici oblečení nosili, bylo to tak dané, ale je to 6 let a doba se mění. Koukala jsem, že ten seznam je pořád stejný, ale na internetu už existují otevřené diskuze pro maminky, které jsou výborné, když hledáte inspiraci.

Je mnohem snazší dohledat informace?

Rozhodně. Tenkrát jsem si všechno složitě sháněla, četla recenze – jaké jsou nejlepší jednorázové kalhotky, jaké si s sebou sbalit vložky a proč ty největší. To vám jako prvorodičce nikdo neřekne, nikdo se o tom nebaví a potom to musíte sama hledat na internetu. Přijde mi, že doba v tomhle opravdu pokročila a je otevřenější, více se o všem mluví. Je to skvělé, nacházím spoustu dobrých tipů a nebýt sociálních sítí, asi bych se to nedozvěděla.

Bude u porodu váš partner?

Ještě to není jisté, ale z mé strany. On by tam šel moc rád. Když už, tak bude muset stát u hlavy a zůstat tam. Vážím si toho, že u porodu chce být, protože někteří muži na to nejsou stavění. Psychická podpora tam je pro ženu moc důležitá. Nedávno jsem přemýšlela, že kdyby tam nebyl, zvládla bych to a kousala do prostěradla. Jsem silná žena.

Některé ženy si tam berou maminku nebo kamarádku.

Ano, to mě také napadlo. Mamka by byla skvělá, máme spolu moc hezký vztah a ona má za sebou tři porody, takže by mi určitě pomohla. Nedávno na to vzpomínala a předávala mi zkušenosti. Doufám, že to proběhne bez komplikací. S tím, že to bude bolet, samozřejmě počítám.

Znáte pohlaví miminka? Nebo ho nechcete prozrazovat?

Víme ho, ale neříkáme to veřejně, zná ho jen rodina a nejbližší okolí. Většina to dokonce odhadla, ale já sama říkám, že zdání klame. S Rosálkou jsem také měla bříško dopředu… lidé tipují a občas se tomu zasměju. Bříško mám podobné jako v prvním těhotenství – a uvidíme. Nebudu si stoprocentně jistá, dokud miminko nevykoukne na svět. Rosálku mi třeba přiložili na prsa a ani mi neřekli, jestli je to holčička, nebo chlapeček. Počítala jsem s holčičkou, ale znáte to, stát se může cokoli.

S fanoušky se potom o novinku podělíte na sociálních sítích?

Uvidíme, jak hladce to půjde a jak se budu cítit. Jsou to tak vzácné a intimní chvíle, že je pouze na mamince, kdy se to rozhodne zveřejnit. První bude samozřejmě rodina, ale tajit to nebudu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články