Spočítali jsme, kolik stojí menstruace: Nejlevnější pomůckou je menstruační kalíšek, nejdražší jsou vložky

Kolik stojí menstruace? Nejlevnější pomůckou je menstruační kalíšek, nejdražší jsou vložky
Zdroj: Freepik.com

Ve Skotsku vstupuje od pondělí v platnost zákon, díky kterému budou vložky a tampony k dispozici zdarma pro všechny ženy. Posvítili jsme si proto na termín menstruační chudoba a na sofistikované kalkulačce pro vás vypočítali, na kolik ženu průměrně vyjde za celý život nákup menstruačních pomůcek.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 19. 08. 2022 10:30

Menstruační chudoba je celosvětový problém, který se týká až 500 milionů žen, které mají omezený přístup k hygienickým potřebám. Není to problém třetích zemí. Nedávný průzkum v Británii (rok 2017) prokázal, že každá desátá školačka nemá dost prostředků na nákup vložek nebo tamponů a jako náhradu používají staré noviny, toaletní papír a ze strachu z protečení často nepřijdou do školy.

V listopadu roku 2020 se Skotsko stalo první zemí na světě, která uzákonila, že vložky a tampony budou všem ženám k dispozici zdarma. V platnost tento zákon vstupuje v pondělí.

V dubnu loňského roku následovalo vzor Skotska také Irsko. Jeden z velkých supermarketů zde ve své aplikaci opravňuje každému vyměnit jednou měsíčně kupón za krabici vložek nebo tampónů.

Mezi zeměmi, které jsou na tom s menstruační chudobou hůře, jsou i Spojené státy, kde řadí menstruační pomůcky mezi luxusní předměty, které jsou klasifikovány jako nepodstatné, a uvalují na ně proto velmi vysokou daň z prodeje.

Za co nejvíce utrácíme?

V redakci Lifee.cz jsme proto pomocí sofistikované kalkulačky vypočítali, na kolik vyjde průměrnou ženu 40 let menstruace. V potaz jsme zde brali různé proměnné, jako je počet vložek, tamponů, kalíšků, menstruačních hub nebo kalhotek na jednu periodu nebo počet kusů v jednom balení. Jedná se pochopitelně o průměrné veličiny, vy si ale kalkulačku můžete nastavit přesně podle svých parametrů.

Výsledky nám ukázaly, že nejvíce platíme za vložky, prakticky dvojnásobně více než za tampony. Jako nejlevnější varianta se ukázal menstruační kalíšek, který je také nejvíce ekologickou variantou. Výhodně se tváří také menstruační kalhotky - ovšem pod podmínkou, že by nám na celý cyklus stačily jedny. Ze zkušeností v redakci ale víme, že na jeden cyklus jich žena potřebuje mít více, aby je mohla denně prát a sušit - náklady tedy šplhají překvapivě vysoko.

Vložky

Při průměrné ceně 60 Kč za balení 10 kusů vložek a spotřebou 16 kusů vložek za jeden menstruační cyklus zaplatíme za 40 let menstruace podle kalkulačky 50 091 Kč. Za tu dobu spotřebujeme přesně 8 349 kusů vložek.

Menstruační kalhotky

Při průměrné ceně 700 Kč za jedny menstruační kalhotky s životností 3 roky zaplatíme podle kalkulačky za 40 let menstruace 9 333 Kč. Berme však v potaz, že za jeden menstruační cyklus bychom měli vystřídat přibližně 4 kusy kalhotek, s ohledem na to, že se každý den musejí prát a sušit. Částku proto vynásobíme čtyřmi a dojdeme k sumě 37 332 Kč.

Tampony

Při průměrné ceně 60 Kč za krabičku s 16 kusy tamponů a spotřebou 16 kusů tamponů za jeden menstruační cyklus zaplatíme za 40 let menstruace podle kalkulačky 31 306 Kč . Za tu dobu spotřebujeme přesně 8 349 tamponů.

Menstruační houba

Méně známou alternativou je menstruační mořská houba, jejíž cena se v českých obchodech pohybuje v rozmezí 150 - 550 Kč. Prodává se v různých velikostech a její životnost je až šest měsíců. Mezi její hlavní benefity patří kromě její menší ekologické stopy také možnost sexu v průběhu menstruačního cyklu. Pokud bychom tedy počítali s cenou 300 Kč a životností 6 měsíců, za 40 let menstruace by za ni žena zaplatila 24 000 Kč.

Menstruační kalíšek

Při průměrné ceně 300 Kč za menstruační kalíšek s jeho životností 2 let zaplatíme podle kalkulačky za 40 let menstruace 5 999 Kč. Spotřebujeme tak 20 kalíšků. Jde také o nejvíce ekologickou variantu. I zde však musíme počítat s tím, že na jeden menstruační cyklus žena zpravidla potřebuje kalíšky dva, podobně jako v případě kalhotek. Celkovou sumu proto ještě vynásobíme dvěma a máme zde částku 11 998 Kč.

Zdroj: Omnicalculator.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články