Menstruační kalhotky a kalíšek: V čem jsou lepší než vložky a proč se nebát je vyzkoušet

Menstruační kalhotky a kalíšek: V čem jsou lepší než vložky a proč se nebát je vyzkoušet
Zdroj: Freepik

I když se o menstruaci začíná více mluvit, pořád je to spíše tabuizované téma a ženy kolikrát tápou, kterou hygienickou pomůcku pro své dny zvolit. Možností je totiž spousta. Od klasických vložek přes tampony až po menstruační kalhotky a kalíšky. Co o posledních dvou jmenovaných potřebujete vědět?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 29. 03. 2021 10:00

Ženy v reprodukčním věku by se měly s menstruací naučit žít a brát ji jako nedílnou součást sebe samé. Jedině tak pochopí své tělo a předejdou tím i některým zcela zbytečným komplikacím.

Nošení hygienických pomůcek v těchto dnech ale ženy často obtěžuje a vyvolává v nich stres. Ať už kvůli nepohodlí, nebo pocitu, že zbytečně zatěžují životní prostředí vyhazováním použitých vložek či tamponů. Menstruaci lze přitom snadno řešit tak, abychom byli šetrnější nejen k tělu, ale i k přírodě. Vyzkoušejte menstruační kalhotky nebo kalíšek!

Menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky vypadají úplně stejně jako klasické spodní kalhotky. Jejich odlišností je funkční vrstva ze speciálních materiálů. Ta se postará o dobré vsáknutí tekutiny, kterou nepropustí dál. Snahou výrobců je, aby ženy byly během svých dnů uvolněnější, což se jim podle reakcí nositelek kalhotek daří.

Kalhotky mohou vydržet zhruba 8 až 12 hodin, záleží na intenzitě krvácení. Může se do nich vsáknout asi 15 ml tekutiny, což je zhruba obsah tří tamponů. Menstruační kalhotky jsou vhodné pro ženy se slabou menstruací, na trhu je ale i varianta pro silné krvácení. Počáteční investice za jeden kus se pohybuje zhruba od necelých 400 Kč až po 1 000 Kč. Kalhotky jsou pratelné a měly by vydržet rok.

Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek je ekologická hygienická pomůcka z měkkého silikonu, latexu nebo termoplastu, která se dá rovněž použít opakovaně. Z hlediska alergií je vhodnější silikon nebo termoplast. Používá se tak, že se zavede do pochvy (jako tampon), ke které dobře přilne. Tam se do něj sbírá menstruační krev. Kalíšky mají řadu variant a také velikostí.

Kalíšek je důležité v závislosti na síle menstruace po každých 4–8 hodinách vyjmout, vylít a omýt v čisté vodě. Vejde se do něj zhruba 30 ml tekutiny. Během dne se tak jednou až třikrát vylévá. Menstruační kalíšek je třeba správně zavést, což po pár trénincích není problém. V kalíšku se nezabydlují bakterie a nezapáchá. Mluví se o tom, že nějaké bakterie by mohly dovnitř vniknout ze vzduchu při zavádění, riziko je ale mnohem nižší než u tamponů.

Kalíšek nezpůsobuje vysoušení pochvy, dá se používat pro všechny sporty včetně jízdy na kole a plavání, hodí se i během noci. Dezinfikuje se tak, že ho podobně jako dudlík necháte vyvařit zhruba 5 minut v čisté vodě. Co se týká životnosti, může kalíšek vydržet 5–15 let.

Jeho nevýhodou je komplikovanější manipulace a péče, kterou této hygienické pomůcce musíte věnovat. Pořídit ho můžete v cenových relacích zhruba od 150 do 900 Kč.

Další moderní pomůcky

Vedle menstruačních kalhotek a kalíšků jsou ekologickým řešením menstruace i pratelné vložky a menstruační houbičky. Za zmínku stojí ještě volná menstruace. O těch si ale něco povíme příště.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články