Modelka Jitka Boho o menstruaci: Migréna s aurou mě dostala i do nemocnice, antikoncepce mi spíš přitížila

Modelka Jitka Boho o menstruaci: Migréna s aurou mě dostala i do nemocnice, antikoncepce mi spíš přitížila
Zdroj: Se souhlasem Jitky Boho
Modelka a zpěvačka Jitka Boho přivedla v říjnu na svět syna Tadeáše.Tadeáš se narodil v porodnici U Apolináře.Jitka Boho má z předchozího manželství dceru Rosalii.Otcem Tadeáše je Tomáš Hřebík, radní pro územní rozvoj v městské části Praha 8.+ 7 fotek+ 8 fotek

Modelka a zpěvačka Jitka Boho (31) prozradila podobně jako její kolegyně Lucie Hadašová nebo tenistka Barbora Strýcová, jak menstruace ovlivňuje její profesní život. V rozhovoru pro Lifee.cz vzpomíná na svoji první menstruaci, kterou v jejích 11 letech doprovázela tak silná migréna s aurou, že kvůli tomu skončila v nemocnici.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 01. 2023 08:00

První menstruace byla pro Jitku Boho velmi nepříjemným zážitkem. „Bylo to vlastně jako mrtvička - brněl mě jazyk, ruka, neviděla jsem, respektive jsem měla mžitky před očima, nemohla jsem pojmenovat věci, zvracela jsem a do toho obrovská bolest hlavy," popisuje zpěvačka a modelka migrénu, kvůli níž skončila v nemocnici. Stejných potíží se později dočkala ještě dvakrát.

Hormonální nerovnováha spojená s nástupem menstruace po prvním porodu mohla ostatně také za silné akné, kterého se Jitka nemohla zbavit dlouhé dva roky. „Bylo to v období, kdy jsem ukončovala kojení a opět přišla hormonální nerovnováha. Bylo to hodně zlé. Bylo pro mě strašné se každé ráno probudit a v zrcadle vidět ty pupínky. Věděla jsem, že tvář mě živí. Navíc jsem v té době nastoupila do show Tvoje tvář má známý hlas," vzpomíná Jitka, která se v říjnu loňského roku stala dvojnásobnou maminkou.

Trpěla jste někdy kvůli menstruaci bolestmi, špatnou pletí nebo premenstruačním syndromem?

Přiznám se, že na tohle jsem vždycky měla docela štěstí. Premenstruačním syndromem jsem nikdy netrpěla. Nicméně když mi bylo 11 let, měla jsem velmi silné migrény s aurou a brzy na to jsem dostala svoji první menstruaci. To připisuji právě těm velkým hormonálním změnám. Tenkrát jsem dokonce skončila na JIPce.

Jak to probíhalo?

Nebylo to vůbec příjemné, bylo to vlastně jako mrtvička - brněl mě jazyk, ruka, neviděla jsem, respektive jsem měla mžitky před očima, nedokázala jsem pojmenovat věci, zvracela jsem a do toho obrovská bolest hlavy. Vzpomínám na to dodnes. Potom se to v průběhu let opakovalo ještě asi dvakrát.

Kdy to bylo?

Když jsem nasadila antikoncepci a potom když jsem ji vysadila. To jsem skončila i na kapačkách, protože přišla znovu ta migréna s aurou. Já už věděla, do jakého stavu se dostávám, takže jsem tolik nepanikařila, ale také to nebylo příjemné. Ale od té doby, co neužívám hormonální antikoncepci, tak se s menstruací vždycky nějak popasuji. Nemám silné bolesti. Zabírá mi třeba sport nebo bylinné čaje. Naštěstí nemusím brát žádné léky.

Problémy s pletí se vám ale také nevyhnuly, je to tak?

Hodně jsem trpěla na špatnou pleť, to je pravda. Měla jsem silné akné v době, kdy jsem ukončovala kojení a opět nastala hormonální nerovnováha. Bylo to hodně zlé. Bylo pro mě strašné se každé ráno probudit a v zrcadle vidět ty pupínky. Věděla jsem, že tvář mě živí. Navíc jsem v té době nastoupila do show Tvoje tvář má známý hlas.

Jak na to s odstupem vzpomínáte?

Bylo to pro mě těžké, protože tam jste kolikrát bez make-upu, zabírají vás zblízka a člověk, který tímto problémem trpí, to vnímá daleko víc než jeho okolí. Měla jsem zato, že mám úplně červenou pleť a samé pupínky, byť to tak třeba ve skutečnosti nebylo - ale ty pupínky rozhodně nebyly tak malé, aby šly přehlédnout.

Jak dlouho ty problémy trvaly?

Nakonec jsem s akné bojovala dva roky, než se hormony daly dohromady. Je to běh na dlouhou trať. Radila bych nevzdávat se, vytrvat. Vyzkoušela jsem toho strašně moc, než jsem přišla na bylinky a tradiční čínskou medicínu. Velkou roli hraje také stres a kosmetika. Já se nakonec ustálila u jedné značky. Ta mi pomohla a teď to musím zaklepat, že mám i po druhém porodu pleť moc hezkou. Obecně si myslím, že hodně těch problémů souvisí právě s hormonální nerovnováhou a potažmo s menstruací.

Musela jste někdy kvůli menstruaci zrušit přehlídku nebo odřeknout zakázku?

Na to si nevzpomínám. Ale jsou situace, kdy máte třeba bílé šaty, které jsou navíc z průhlednějšího materiálu, a do toho silnou menstruaci. V té chvíli je to pochopitelně nepříjemné a je to něco, s čím se musíte vyrovnat hlavně psychicky.

Jste také zpěvačka. Jak je to v tomto oboru?

Je zvláštní, že když máte menstruaci, podáváte trošku jiný výkon. Nechci říct, že horší, ale hlas i výdrž, to všechno je jiné. Myslím, že to je od přírody - hlas se prostě v těchto dnech trochu mění, byť to tolik nejde znát. Ale třeba výšky mi šly hůř. Jsou to drobnosti, na kterých jde poznat, že se v těle něco děje. Rozhodně pro mě bylo trochu náročnější zpívat během menstruace.

Které menstruační pomůcky vám nejvíce vyhovují?

Vždy jsem používala tampony, vložky jsem v oblibě neměla. Ale teď se mnohem víc věnuji ekologické stránce věci, takže až se mi vrátí menstruace, chtěla bych vyzkoušet alternativy, které jsou ekologičtější. Před lety jsem zkoušela menstruační kalíšek, ale ten u nás teprve začínal a tenkrát jsem si s ním moc nevěděla rady a neměla jsem tolik trpělivosti. Teď jsem ale koukala, že existují menstruační kalhotky a jsou opravdu pěkné! Asi půjdu tímhle směrem. Viděla jsem i ekologičtější varianty tamponů a vložek, bio, bez chloru a bez bělidel. Výběr máme, doba pokročila a to je skvělé. Když se podíváme do historie, tak to pro ženy bylo hodně náročné. Máme se dobře a máme možnost volby.

Jak nahlížíte na pojem menstruační chudoba? Měly by být menstruační pomůcky pro ženy zdarma, nebo alespoň k dispozici dívkám na školách?

No, to je otázka! Myslím, že zrovna na těch školách by to vůbec nebylo špatné. Ve školách bych se také zaměřila na lepší komunikaci ohledně tématu menstruace, aby to nebylo tabu. Myslím, že stále je to téma, o kterém se lidem nechce příliš hovořit. Mělo by se to víc probírat, stejně jako ekologická stopa menstruačních pomůcek. Hodně žen třeba stále hází použité vložky a tampony do záchodu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články