Premenstruační syndrom: Jak se ubránit nevysvětlitelným choutkám a nesplácat páté přes deváté?

Různorodé chutě v předmenstruačním období jsou naprostou klasikou.
Zdroj: unsplash.com
Levným cukrátkům se vyhněte.Vaše břicho se bude hodně často připomínat.Nakládané okurky v kombinaci se sladkým - před vašimi dny naprosto normální.Výkyvy nálad jsou neodmyslitelně s PMS spojené.+ 2 fotky+ 3 fotky

Toto období obvykle nastává týden před menstruací. Bývá to doba, kdy jste podrážděná, smutná, citlivá a za deset minut už se zase usmíváte na celý svět. Je to proto, že vaše hormony jsou jako na horské dráze. Stejně tak je to i s chutí k jídlu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 10. 2018 11:15

Zkráceně PMS neboli pocit, který dobře zná každá žena a taktéž moc dobře ví, že v tuto chvíli nejste kolikrát samy sebe schopné poznat. Hormony létají nahoru dolů, v břiše je večírek a z ledničky během chvilky zmizí nakládané okurky, poté jogurt a jako grandiózní finále to skončí čokoládou.

To, že byste do sebe nejlépe naházela celý obsah špajzu i lednice, je způsobené tím, že vaše tělo se snaží vyrovnat hladinu hormonů. Není tedy divu, že v jedné ruce držíte kyselou okurku a ve druhé marmeládu. Před začátkem vašeho cyklu dochází ke zvýšení bazálního metabolismu, tudíž váš energetický příjem se navyšuje a tělo si žádá vysokokalorické zdroje, aby se energie doplnila co nejrychleji.




Během těchto dnů klesá vaše psychická stabilita, a proto saháte po potravinách s vysokým obsahem cukru a tuku, které pomáhají hladinu hormonů srovnat. Rozhodně to svému tělu neodpírejte, ale místo levných cukrovinek se poohlédněte po kvalitní čokoládě, tvarohovém dezertu nebo ovesné sušence.


Kromě nezkrotné chuti na všechno možné má vaše tělo i tendenci zadržovat vodu a břicho se nafoukne tak, že si musíte povolit knoflík. To vede k výkyvům váhy, někdy o dvě až tři kila, což nesporně vaší náladě nepřidá. V tomto období, kdy jste přecitlivělá, ale na váhu nehleďte. Po skončení menstruace se zase vrátí do původního stavu, jako vaše nálada.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články