Babička si bez lednice také poradila: Jak uchovat různé potraviny, když nás zklame technika?

Zprovoznění nebo koupě nové lednice se může protáhnout i na několik dní.
Zdroj: Pixabay.com
Na radu se můžete zeptat své babičky.Máslo nesmí být na světle.Syrové maso stačí posypat solí, zalít olejem a dát na co nejchladnější místo.Tepelně upravené maso stačí posypat solí, zalít olejem a dát na co nejchladnější místo.+ 2 fotky+ 3 fotky

Sedíte v kuchyni a najednou vám připadá, že je tam moc velké ticho. Pátráte, co za zvuk obvykle slýcháváte a nyní vás jeho absence znervózňuje. Otevřete lednici a ta se nerozsvítí. Záhada rozluštěna, tiché mručení chladicího zařízení byl ten prvek, který vám v kuchyni chyběl. Co ale dělat s potravinami, které právě vyžadují nízkou teplotu, aby se nezkazily.

Redaktor
Redaktor 03. 10. 2018 12:44

Panice propadat nemusíte. Jestliže má opravář čas až za pár dní, nebo jste už zvažovala koupi lednice nové, ale do obchodu se dnes či zítra nedostanete, v „polních“ podmínkách nějaký čas i potraviny, které potřebují být uchovávány v chladu, vydrží. Stačí mít doma vodu, sůl, olej a alespoň trochu chladné místo, jako je komora nebo sklep.

Syrové maso

Maso stačí posypat solí, zalít olejem a dát na co nejchladnější místo. Vhodnou volbou je vložit jej do hrnce, přidat trochu cibule a zakrýt pokličkou. Maso můžete také zabalit do dobře vyždímané utěrky (čisté!) nasáklé octem.


Vařené maso

V práci jste nestihla sníst celý oběd a zbyly vám dva plátky masa? Nechce se vám je vyhazovat jen proto, že vám lednice vypověděla službu? Nemusíte. Maso stačí potřít tukem (hodně) a dojíst ho můžete i druhý den. Opět vyhledejte nejchladnější možné místo, kde je možné maso uschovat.




Slanina

Stačí ji vložit do patentní sklenice a při 100 °C hodinku sterilovat. Slanina vám takto vydrží delší dobu, než trvá oprava nebo koupě nové lednice.


Uzeniny

Máte-li v lednici načatou vysočinu nebo uherák, nemusíte likvidovat ani ty. Říznuté konce poprašte moukou nebo potřete sádlem, zavěste je do komory tak, aby se navzájem nedotýkaly a krize je zažehnána.


Máslo

Sáhněte po porcelánovém hrnku a do něj máslo vložte. Ten pak ponořte do studené vody, kterou je ale nutné často měnit. Máslo byste měla stranit světla, vzduchu i tepla, proto je vhodným místem temná komora, spíž nebo sklep.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články