Ženský přechod očima tradiční čínské medicíny: V 35 letech už by žena měla myslet na prevenci, radí lékař

Ženský přechod očima tradiční čínské medicíny: V 35 letech už by žena měla myslet na prevenci, radí lékař
Zdroj: Pixabay, se souhlasem Bohumíra Nováka/koláž Lifee

Odborník na tradiční čínskou medicínu, MUDr. Bohumír Novák, vysvětluje v rozhovoru pro Lifee.cz, jak se žena může vyhnout nepříjemnostem spojeným s klimakteriem, nebo chcete-li přechodem. Z bylin doporučuje dlouhodobě užívat jam čínský a vyvarovat se přepracování či kouření.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 01. 2023 12:00

Už v 35 letech, pokud žena nežije právě zdravě, je podle tradiční čínské medicíny nejvyšší čas začít se na menopauzu připravovat. Ztráta menstruace se u žen objevuje kolem 50. roku života, a pokud se řídí radami odborníků, nemusí být toto období nikterak nepříjemným zážitkem.

„Ženu v přechodu si můžeme představit jako ovocný strom, který má již vrchol plodnosti za sebou, nicméně je pořád důstojnou a platnou součástí přírody," upozorňuje MUDr. Bohumír Novák, praktik tradiční čínské medicíny.

Co si máme pod pojmem klimakterium, přechod nebo menopauza představit?

Menopauza ženy je charakterizována úplnou a trvalou zástavou menstruace. Objevuje se v naší západní společnosti nejčastěji kolem 50. roku života. Období, ve kterém žena přechází z plodného věku do věku neplodného a kdy funkce vaječníků pomalu vyhasíná, trvá obvykle 2 - 5 let. Z pohledu západní medicíny je příčinou menopauzy pokles produkce hormonu estrogenu ve vaječnících.

A podle tradiční čínské medicíny?

Podle čínské medicíny se jedná o přirozený proces oslabování ledvin po stránce kvality i funkce. V případě, že dochází k menopauze dříve, jde o patologický stav související nejčastěji s poruchou funkce nebo poškozením ledvin.

Jaké potíže nás mohou během přechodu trápit a co je jejich příčinou?

Objevují-li se u ženy závratě, pískání v uších, hluchota, nedostatečná paměť, noční pocení, sucho v ústech a v krku v noci, bolesti v bedrech, bolesti v kostech, deprese, úzkosti, studené nohy, je v převaze poškození ledvin jako orgánu.

V případě bolestí v bedrech a pocitu chladu v bedrech, studených kolen, zimomřivosti s občasným horkem v obličeji, návalů horka, nočního pocení, slabosti končetin, podlamování kolen, sníženého libida, výrazné únavy, nadměrného močení světlé moče, častého močení v noci, světle bledého obličeje, event. otoků končetin, měkké stolice, depresí, je v převaze oslabení funkce ledvin.

Jsou-li navíc dlouhodobě přetěžována játra a oslabována krev jater, objevují se v přechodu podrážděnost, bolesti hlavy, závratě, rozostřené vidění, suché oči, suchá svědivá pokožka, lomivost nehtů, zhoršuje se kvalita vlasů. Mohou se přidat i bušení srdce, nespavost, duševní neklid, zarudlé tváře, večerní pocit horkosti v těle či zhoršující se paměť.

Jak by měl vypadat jídelníček ženy v přechodu?

Doporučená strava k posílení ledvin jako orgánu jsou mořské řasy, borůvky, ostružiny, maliny, třešně, sója, veškerá semínka, hlavně černý sezam (půl kávové lžičky denně do trochu vody a pečlivě rozkousat), ořechy, datle, lékořice, med (mateří kašička), vejce (zvláště žloutek), sladké brambory (batáty).

Potraviny a koření vhodné k posílení a zkvalitnění funkce ledvin jsou např. fazole adzuki, hřebíček, skořice, anýz, fenykl, kopr, badyán, zázvor (sušený), muškátový oříšek, pstruh, oves, losos, langusty, krevety, sépie, lískové, vlašské a pistáciové ořechy, jedlé kaštany, skopové maso, veškerá zvěřina, ledviny.

Přetíženým játrům a oslabené krvi vyhovuje například cuketa, dýně, lilek, celer, cizrna, kroupy, čočka, zelený hrách, tofu (sójový sýr), sójové boby, chřest, květák, brokolice, čínské zelí, zelí hlávkové, hlávkový salát, špenát, hlíva ústřičná, treska, štika, candát, meduňka, pažitka, řeřicha, pícniny (kukuřice, rýže natural, amarant, slzovka).

A čeho by se ženy naopak měly vyvarovat?

V přechodu se nedoporučuje pít nadměrně alkohol a černou kávu. Vhodné je ale například nepasterizované a nefiltrované pivo. Rovněž kouření tabáku zhoršuje přechodové obtíže.

Existují nějaké bylinky, které mohou s přechodem pomoci?

Bylinnou léčbu je vhodné konzultovat se zkušeným praktikem tradiční čínské medicíny a je třeba ji užívat minimálně 6 - 9 měsíců, dokud se příznaky neupraví. Dlouhodobě se doporučuje užívat bylinnou směs z kořene jamu čínského, který přirozeně a vyváženě doplňuje věkem oslabované ledviny, ale i zažívání, a posiluje plíce. Jam čínský je u nás známý také jako tzv. světelný kořen.

Hrozí nám v přechodu nějaké zdravotní komplikace?

V klimakteriu dochází také k ubývání kostní hmoty, osteoporóze. Ta se dle tradiční čínské medicíny léčí naprosto stejně jako všechny ostatní potíže v přechodu, jen je třeba si vybrat jednu z odpovídajících příčin přechodových obtíží. Vhodné je při osteoporóze požívat i různé vývary z kližek (hlavně hovězích), vepřových kolen a chrupavek, aspiků, sulců, volské oháňky apod.

Jak můžeme v rámci prevence přechod zmírnit?

Čínská medicína doporučuje již mladým ženám nepřepínat se v práci, což výrazně oslabuje ledviny. Umírněně a pravidelně cvičit pro rozproudění energie. Nekouřit, protože kouření vysušuje plíce a ledviny. Pokud pít alkohol, tak jen v malých dávkách, neboť alkohol přináší horkost a neklid do organismu a blokuje energii jater.

Vyvarovat se stresu, strachu, úzkosti, frustraci a pocitům křivdy oslabujícím ledviny. Nepodléhat zlobě a vzteku, jež způsobují vzestup horkosti v organismu a blokují energii jater. Pít černou kávu a černý čaj v mírném množství, protože rovněž způsobují vzestup horkosti, a také vynechat mléčné výrobky, které oslabují zažívání a zahleňují.

Kdy už může být pozdě?

Obecně lze říci, že žena ve věku kolem 35 let, která nadměrně fyzicky pracuje, jí hodně mléčných výrobků, hojně popíjí alkohol a kouří, má nejvyšší čas začít se řídit výše zmíněnými radami, jinak se klimakterium pro ni stane docela složitým obdobím. Ženu v přechodu si můžeme představit jako ovocný strom, který má již vrchol plodnosti za sebou, nicméně je pořád důstojnou a platnou součástí přírody.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články