Za bolest při menstruaci může stres a mobilní telefony, pomůžou bylinky, radí lékař tradiční čínské medicíny

Za bolest při menstruaci může stres a mobilní telefony, pomůžou bylinky, radí lékař tradiční čínské medicíny
Zdroj: Freepik

Menstruaci by z pohledu tradiční čínské medicíny měla každá žena prožívat bez bolesti a pokud se tak neděje, jde o důsledek nezdravého životního stylu. Alespoň to tvrdí lékař Bohumír Novák, který magazínu Lifee.cz mimo jiné prozradil, které konkrétní bylinky na menstruační potíže zabírají a hlavně, co konkrétně je vyvolává.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 11. 2022 12:00

Podle Bohumíra Nováka stojí za bolestivou menstruací především stres a hektický způsob života. „Když se k tomu přidá ještě dlouhé sezení u počítače, televize a mobilních telefonů, je zkáza dokonána," tvrdí doktor, který se tradiční čínskou medicínou profesně zabývá už léta.

„Západní medicína nepřikládá tomuto stavu a těmto potížím velký význam a většinou se potíže, zejména premenstruační syndrom, snaží svádět na labilní ženskou psychiku. Opak je ale pravdou," varuje lékař a přidává také několik tipů na bylinky, které menstruační obtíže zmírní.

Postihují menstruační bolesti jen určitou skupinu žen?

Téměř každá žena se v dnešní době potýká s většími či menšími gynekologickými a menstruačními problémy. Může za to stresový způsob života, nevhodná stra­va, ale také třeba hormonální antikoncepce, chemické léky, antibiotika, analgetika nebo antidepresiva.

Jak na menstruaci pohlíží tradiční čínská medicína?

Podle čínské medicíny jsou hormony produkovány ledvinami, dostávají se do jater a z jater jsou krví posílány na místo určení. Žena je od nepaměti nositelkou života a ochránkyní rodu a její tělo je tomu patřičně uzpůsobeno. Dle čínské medicíny mají ženy v převaze jinovou složku, kam patří i tělesné tekutiny včetně krve. Kvalitní krev je produkována hlavně trávením a jejím rezervoárem, ale i distributorem, jsou játra prostřednictvím srdce a krevního oběhu.

Co když nás během menstruace provázejí problémy?

Nedostatek krve jater se u žen projevuje bledou pletí, třepivými nehty, studenými končetinami, bušením srdce, nespavostí, rozostřeným viděním, nízkým tla­kem, suchou pokožkou, vypadáváním vlasů, migrenózními bolestmi hlavy, závratěmi, sníženou pamětí a koncentrací, depresemi, vyčerpáním nebo únavou.

Co je premenstruační syndrom?

Premenstruační syndrom je soubor obtíží před menstruací. Současná medicína ho jako nemoc neklasifikuje, nicméně tento syndrom velice ovlivňuje zdraví ženy i její okolí. Západní medicína tomuto stavu a těmto potížím nepřikládá velký význam a většinou se je snaží svádět na labilní ženskou psychiku. Opak je však pravdou.

Jak tedy vypadá zdravá menstruace?

Fyziologická menstruace se objevuje mezi 13. až 50. rokem života. Bezproblémová menstruace trvá 3 až 5 dnů, maximálně 7 dnů, a je bezbolestná. Proud krve teče nepřerušovaně. Na počátku je menstruační krev jasně červená a v průběhu krvácení o něco ztmavne. Neobsahuje žádné sraženiny. Po skončení krvácení nedochází k dalšímu ukapávání krve ani špinění.

Proč tedy ženy neustále pociťují problémy?

Krev oslabuje nepravidelnost v jídle a nekvalitní strava, nedostatečný spánek, nadměrná fyzická a duševní činnost bez odpočinku, nadměrné přemítání, přemýšlení, vracení se do minulosti, ale i negativní emoce, jako je strach, závist, nenávist. Krev je dále oslabována a vyčerpávána i silným menstruačním krvácením, častými porody, potraty a kojením. Když se k tomu přidá ještě dlouhé sezení u počítače, televize a mobilních telefonů, je zkáza dokonána.

Jak vrátit menstruační cyklus do správných kolejí, aby nás nebolel a neobtěžoval?

Všechno lze nejlépe napravit několika výraznými bylinami tradiční čínské medicíny. Působí na všechny fáze menstruačního cyklu, a to jak posílením ledvin, tak vyživením a rozprouděním krve nebo rozprouděním zablokované energie jater.

Které byliny to jsou?

Je to drmek obecný, jeho oddenek a kořen, a také kořen děhele čínského. Mezi další výrazné byliny v čínské medicíně, které posilují, ale i rozprouďují krev jater i ledvin, patří kořen rehmanie lepkavé vařený ve víně, kořen pivoňky bělokvěté nebo květ světlice barvířské. Výbornou bylinou na uvolnění zablokované energie jater je například koprníček Walichův. Patří sem také slzovka obecná, což je divoká tráva se semeny podobnými ječmenu, která známe také jako Jobovy slzy.

Kde tyto byliny v Česku sehnat? Nebude to problém?

Všechny tyto byliny jsou v dnešní době i u nás běžně dostupné. Lze je koupit u praktiků čínské medicíny samostatně nebo ve formě směsí, které jsou vyvážené a harmonizují například oslabené zažívání. Mohou ovšem také výrazně ovlivnit kvalitu krve.

Je menstruace civilizační choroba?

Rozhodně ne! Každá žena má právo žít život v harmonii, bez utrpení a bolesti, a naplnit své poslání. A každá žena má své zdraví plně ve svých rukách. Díky zdravější životosprávě, menšímu stresu i pracovnímu zatížení a třeba i absencí hormonální antikoncepce lze předejít všem těmto obtížím, a zabránit tak i rozvoji závažnějších zdravotních problémů, jako jsou myomy, cysty nebo endometrióza.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články