Lékař radí, jak na imunitu podle tradiční čínské medicíny: Svědčí jí lokální potraviny, pozor na jogurt po ránu

Lékař radí, jak na imunitu podle tradiční čínské medicíny: Svědčí jí lokální potraviny, pozor na jogurt po ránu
Zdroj: Pixabay, se souhlasem Bohumíra Nováka/koláž Lifee

Lékař Bohumír Novák je odborníkem na tradiční čínskou medicínu. V rozhovoru pro Lifee.cz ozřejmil nejen to, jak si východní mistři vysvětlují chování lidského těla, ale také například to, proč bychom měli zahajovat den teplou snídaní a v zimě se vyvarovat konzumace exotického ovoce.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 09. 2022 17:00

Místo jogurtu nebo vody s citronem, kterou doporučují někteří odborníci na nastartování metabolismu, bychom podle MUDr. Bohumíra Nováka měli po ránu sáhnout spíše po teplé kaši se skořicí a dušeným ovocem.

„Většina mladých lidí, hlavně dívek, mnohdy drží dietu založenou na mléčných výrobcích nebo pije vodu s citrónem. Neuvědomují si, že když budou tyto potraviny konzumovat po ránu, tak jim mohou ublížit, protože zažívací systém je v tuto dobu nejaktivnější a chlad ho poškozuje," vysvětluje lékař, „když si ale bílý jogurt dají navečer, kdy jsou nejaktivnější ledviny, už to bude v pořádku."

Jak tradiční čínská medicína pohlíží na náš imunitní systém?

Tradiční čínská medicína se zabývá především prouděním energie a energetickou rovnováhou - rovnováhou vnitřního prostředí člověka, které by mělo být zároveň v rovnováze s vnějším prostředím. Základem pro život člověka je tvorba kvalitní vitální energie. Ta proudí vesmírem, je všude kolem nás a je základem zdraví a vitality člověka. Stěžejní pro fungující imunitní systém jsou tři okruhy - ledviny, zažívání a plíce.

Každý tento systém má vliv na fungování imunitního systému člověka?

Plíce jsou podle této filosofie přímo spojeny s tlustým střevem a pokožkou a právě dýcháním proudí do organismu životní energie. I současná západní medicína pomalu přichází na to, jak důležité je pro naši imunitu funkční střevo. Plíce, ale i pokožka jsou naším prvním kontaktem s okolím a s většinou vnějších škodlivin a patogenů, tedy látek, které mohou náš organismus poškozovat. Jsou to různé bakteriální infekce, paraziti a viry, které do organismu vnikají a mohou ho poškodit. Proto je správné dýchání základem toho, aby člověk tuto životní energii čerpal a byl zdravý. Dva roky roušek mnohým z nás velmi poškodily imunitní systém a to hlavně dětem, jejichž imunitní systém se teprve vyvíjí.

Jak potom v našem těle energie funguje?

Povrchová energie brání infekcím, chladu, ale i horku a vlhkosti v průniku do organismu. Díky proudění vitální energie je pokožka správně vyživována. Správné dýchání ovlivňuje i zažívání, které je další důležitou složkou našeho organismu a podílí se na stabilitě a vitalitě těla. Svůj zažívací trakt systematicky a dlouhodobě oslabujeme nekvalitní stravou, toxickými látkami, přejídáním se, alkoholem nebo negativními emocemi. To všechno zpomaluje nebo úplně zablokuje proudění životní energie a tedy i krve. Imunitu tedy ovlivňuje nejen potrava, ale také emoce. Negativní emoce a stres brání správnému proudění energie. Nadměrné užívání antibiotik nebo steroidů poškozuje svou ochlazující povahou zažívání a tím brání tvorbě a průniku životní energie do organismu.

A ten třetí základní kámen, ledviny?

Jsou „základním stavebním kamenem“ celého našeho organismu. Co je nejvíce poškozuje, je náš životní styl a také jedna z nejčastějších emocí - strach. Zima, která s ledvinami souvisí, by měla být obdobím klidu, meditací a rozjímání. Příroda se ukládá ke spánku a ani naše babičky neprovozovaly v zimě žádné divoké aktivity, naopak žily v klidu a teple domova. Věnovaly se ručním pracím, střídmě jedly.

Máme také na zahrádce nebo v nejbližším okolí potraviny, které je vhodné v zimě konzumovat?

Ano, ovoce a zeleniny máme v našem okolí dostatek. Je otázka, kdy a v jaké formě tyto plody užívat. Pojďme se podívat třeba na Vánoce, kdy nás v obchodech lákají ke koupi tropické plody. Exotické ovoce u nás sice můžete nakupovat i v zimě, ale ideální je ho konzumovat v horkých letních měsících, protože z teplého, horkého prostředí pochází a má ochlazující povahu. V zimě však zanáší do našeho organismu chlad a vlhko, které brání proudění životní energie.

Takže je dobré jíst lokální potraviny?

Je pro nás přirozené jíst plodiny, které v tu konkrétní dobu zrají, například jablka. Náš zažívací systém bude s příchodem zimy přecházet ze systému plic do systému ledvin, a proto bude nejlepší jíst na podzim potraviny, které zrají v našem regionu - jablka, maliny nebo švestky a zároveň se připravovat na zimu, kdy už tyto potraviny nebudou čerstvé. Třeba sušením nebo fermentací, ideálně jako křížaly nebo kysané zelí. Naše babičky to dělaly, aby si v zimě uchovaly životní energii, která následně s příchodem jara bude velmi potřebná.

Proč tedy praktici čínské medicíny doporučují k léčbě některých onemocnění bylinky, které můžeme najít jen v Asii?

Je to dáno prostředím, ve kterém rostou, protože většinu z těch bylin můžeme nalézt jen a pouze ve vysokohorském prostředí, kde není znečištěný vzduch ani půda. Proto je také jejich kvalita výrazně vyšší. Ale platí, že podobně mohou fungovat i bylinky, které najdeme u nás. Lokální potraviny a byliny jsou stejně skvělé, je jen otázka, ve které roční a denní době je užívat, aby byly co nejvíce prospěšné našemu organismu.

Jak by tedy ideálně měla vypadat naše snídaně na podzim a v zimě?

Můžeme jíst ráno mléčné výrobky -  jogurty, které jsou zdravé, ale pokud máme zažívání ve stísněnosti a chladu, jejich chlad náš organismus ještě více oslabí. Většina mladých lidí, hlavně dívek, mnohdy drží dietu založenou na mléčných výrobcích nebo pije vodu s citrónem. Neuvědomují si, že když budou tyto potraviny konzumovat po ránu, tak jim mohou ublížit, protože zažívací systém má v tu dobu nejvyšší aktivitu a chlad ho poškozuje. Když si ale bílý jogurt dají navečer, kdy mají největší aktivitu ledviny, už to bude v pořádku. Raději bych proto ke snídani doporučoval dušenou zeleninu nebo ovoce a teplé ovesné nebo jáhlové kaše, ideálně například se skořicí, která má zahřívací účinky, a zeleninové saláty a ovoce konzumovat odpoledne nebo jako večerní lehké jídlo.

Co dělat, když začneme pociťovat lehkou virózu, rýmu nebo kašel?

Pokud máme škodlivinu na povrchu a viróza je v počátku, je dobré povrch těla zahřát a otevřít a naše vitální energie ji vytlačí ven. Nebránit se lehké rýmě a netlumit ji, nebránit lehkému produktivnímu kašli, ani netlumit lehce zvýšenou teplotu. Jsou to přirozené mechanismy dobře fungujícího imunitního systému našeho organismu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články