Děti na hodině Zdravé 5: Ryby jsou dobré na mozek a vláknina čistí střeva

Děti na hodině Zdravé 5: Ryby jsou dobré na mozek a vláknina čistí střeva
Zdroj: Albert

Naše tělo je odrazem toho, co jíme. Proto je potřeba pěstovat v dětech základy správné životosprávy už od mala. Na tom pracuje vzdělávací program Nadačního fondu Albert – Zdravá 5. O šikovnosti a nemalých znalostech dětí v oblasti zdravé stravy a ochrany přírody jsme se přesvědčili na lekci u prvňáčků v pražské Základní škole Květnového vítězství.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 28. 04. 2022 13:50

Hodina začíná na první pohled snadnou otázkou „Kolik jídel bychom měli v průběhu dne sníst?“ Nejeden dospělý by v ní chyboval. Padají odpovědi „tři“, „čtyři“ nebo „šest“, až se z jedné lavice ozve správných „pět“. Lektorka hned vysvětluje, že to je i důvodem pětky v jejich názvu Zdravá 5, měly bychom totiž jíst pět zdravých jídel denně.

Za správné dopovědi dostávají děti žetonky. Soutěží, který tým jich získá více. Hon za nimi je tak baví, že lektorka nestíhá vyvolávat a děti se předbíhají, kdo líp odpoví.

Ovoce a zelenina jsou důležité

Lektorka Nikča rozmotává plakát s výživovým talířem a ptá se, jaké ovoce, které se pěstuje i u nás, znají. Padají odpovědi jako angrešt, třešně, jablka nebo meruňky. Sem tam zazní i tip jako ananas nebo kiwi. Nikča vysvětluje, že toto ovoce se u nás těžce pěstuje a ptá se, zda ví, jak se tento druh jmenuje. Žofinka vykřikne, že tropické. Na dotaz, jestli je lepší to od nás, nebo tropické ovoce, se děti shodují, že to od nás.

„Tropické ovoce by se cestou mohlo zkazit, kdyby jelo zralé,“ říká Andrejka. „Ovoce, které se vypěstuje u nás, je lepší, protože hezky dozraje, má víc vitamínů, je sladší a šťavnatější. To tropické se netrhá úplně zralé,“ vysvětluje lektorka.

Ovoce společně se zeleninou tvoří důležitou část jídelníčku, doplnit jedním nebo druhým bychom měli každé jídlo. Na talíři by neměly chybět ani sacharidy a bílkoviny. Děti společně s lektorkou řeší, proč a o jaké potraviny jde. Pomáhá jim v tom výživový talíř na tabuli.

Albert

Vláknina čistí střeva

Prvňáčci se shodují, že v ovoci a zelenině jsou vitamíny, a proto je důležité je pravidelně jíst. Lektorka doplňuje další benefit, kterým je vláknina, a ptá se proč. Hlásí se Honzík a odpovídá, že nám čistí střeva. Nikču tato vyspělá odpověď očividně potěšila.

Pozornost se následně upře k pečivu. Na otázku, co přináší tělu, se opět hlásí Honzík a odpovídá: „Abychom měli dost energie.“ Lektorka za nim spěchá s dalším žetonkem.

Důležitou částí výživového talíře jsou i bílkoviny. Jejich zdrojem je maso, ale také luštěniny nebo mléčné výrobky. Lektorka vysvětluje, že nám dodávají sílu. Děti také ví, že ryby jsou zdravé. Kristýnka dokonce správně odpovídá, že jejich konzumace je prospěšná pro náš mozek.

Jíst můžeme všechno, ale něco jenom občas

Spoustu zábavy si děti užily při skládání jídelníčku na koberci. Při pohledu na maketu koblihy se nejednomu z nich sbíhala slina. Lektorka jim vysvětlila, že z času na čas si můžou dát i takovouto dobrotu, ale neměly by ji jíst pravidelně. Stejně je to i se slazenými limonádami. Při pohledu na kostky cukru v lahvích děti netajily své překvapení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články