Avokádový krém s malinami: Jednoduchý recept dochucený tvarohem a medem

Spojení malin a avokáda může na první pohled vypadat nepatřičně, ale ve skutečnosti tvoří hutnou a báječnou pochoutku, kterou zvládnete za pár minut.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 10. 08. 2022 13:30

Zatímco maliny jsou známé kvůli sladké chuti a barvě, která rozzáří každý dezert, dužina avokáda má žlutou barvu, málo cukru a chutná trochu jako oříšky. Avokádo je zdrojem minerálních látek, najdeme v něm draslík, hořčík a vitamín C.

Lahodné spojení malin a avokáda

Dužina avokáda má vysoký obsah tuku, proto se používá jako základ do pomazánek. Jde o tuky rostlinného původu, takže jsou zdravé a lze je používat i při dietách. Ovšem v přiměřené míře. Avokádo je sice ovoce, není však moc sladké. Přesto se hodí jako doplněk do dezertů. Zajímavý je třeba avokádový krém s malinami. Na jeho přípravu budeme potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • maliny (i mražené)
  • 1 měkký tvaroh
  • 100 ml smetany
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • med dle chuti a třtinový cukr

Nejprve si opláchneme maliny a ochutnáme je, jestli se letos povedly. Pak k malinám přidáme trošku vody a třtinového cukru a necháme je rozvařit. Než vychladnou, pustíme se do zbytku receptu.

Jak na avokádový krém s malinami

U výběru avokáda je potřeba dbát na to, aby nebylo moc tvrdé, což by znamenalo, že je nedozrálé a jeho chuť bude hořká. Stejně tak by nemělo být příliš měkké a kašovité, tudíž přezrálé. Správné avokádo musí mít pružnou slupku a být jen lehce měkké.

Avokádo rozkrojíme, zbavíme pecky a lžící vydlabeme do misky. Hned jej zalijeme citronovou šťávou, aby nezhnědlo. Pak avokádo důkladně rozmačkáme vidličkou, přimícháme tvaroh, smetanu a podle chuti můžeme přidat i med. Směs důkladně vyšleháme a pak už jenom vrstvíme do pohárů na střídačku s malinami. Navrch ještě můžeme přidat celé maliny.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Avokádo

Guacamole.cz: Jak poznat zralé avokádo

Toprecepty.cz: Avokádový krém s malinami

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články