Kontroverzní mléko: Jde spíše o lék, než základní potravinu, míní odborník na tradiční čínskou medicínu

Kontroverzní mléko: Jde spíše o lék, než základní potravinu, míní odborník na tradiční čínskou medicínu
Zdroj: Se souhlasem Bohumíra Nováka, Pixabay/koláž Lifee

Mléko rozděluje odbornou i laickou veřejnost už desítky let. Experti nejprve tvrdili, že je zdravé, později zase, že zahleňuje a nahradit bychom jej měli přírodními alternativami. Doktor Bohumír Novák, praktik tradiční čínské medicíny, v rozhovoru pro Lifee.cz připouští, že mléko může být lékem, ale většina lidí jej není schopna bez problémů trávit. Kravské mléko podle něj neobsahuje žádné složky, které by nenahradila přírodní mléka, jako je kokosové či sójové.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 10. 2022 12:00

„Všichni jsme se setkali s tvrzením, že mléko zahleňuje. Ano, mléko opravdu vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film, ale ten se po krátké době rozkládá na základní živiny," zastává se mléka Mgr. Kateřina Ondrušová z Oddělení léčebné výživy FN Brno.

Závěr americké studie z roku 2016 potvrzuje, že konzumace mléka a mléčných výrobků přispívá ke splnění doporučení, týkajících se příjmu důležitých živin. Mléko podle této studie může chránit před nejčastějšími chronickými onemocněními a je známo jen velmi málo nežádoucích účinků.

Také podle MUDr. Bohumíra Nováka, praktika tradiční čínské medicíny, může být mléko přínosné pro naše zdraví, ovšem velice záleží na okolnostech, jako je aktuální zdravotní stav člověka nebo kvalita mléka.

Doporučil byste lidem obecně konzumaci mléka?

Existuje mnoho studií, které potvrdily, že více než 70 % západní populace není schopno kravské mléko trávit. Mléko je jednou z hlavních příčin potravinových alergií u dětí i dospělých. Pití mléka může způsobit ekzémy a astma. Dětští lékaři stále častěji poukazují na skutečnost, že pokud je dítě nemocné a zahleněné, pomůže mu při uzdravování vysazení mléčných výrobků. Dokonce dětem, které přestaly konzumovat mléčné výrobky úplně, se výrazně zlepšila imunita.

Jak si tedy vysvětlit, že je mléko ve společnosti považované za zdravou potravinu?

Mléko všeobecně pokládáme za základní a zdravou potravinu. Na snídani si dáváme jogurt, na svačinu mléčný koktejl. K obědu těstoviny nebo rizoto se sýrem nebo „smažák“. Odpolední svačina a mnohdy i večeře opět jogurt. Tento jídelníček je obecně považován za zdravý. Jako vždy je v tom ale háček. Jednoduše je zdravý jak pro koho. Je pravda, že i čínská medicína považuje mléko za lék, avšak ne za základní potravinu.

Jak tedy na mléko nahlíží tradiční čínská medicína?

Podle tradiční čínské medicíny kravské mléko a mléčné výrobky doplňují energii a vyživují krev. Napomáhají růstu kostí a svalové hmoty. Zvlhčují a vyživují plíce, u kterých je určitá forma vlhkosti na místě. Jenže tyto charakteristiky platí pouze pro mléko čerstvě nadojené a technicky nebo chemicky neupravené. Mléko a mléčné výrobky běžně dostupné v obchodech jsou pasterizované a homogenizované.

Co takové mléko dělá s naším tělem?

Tak se z mléka s původně léčivými účinky stává zahleňující, ochlazující a tím pádem i špatně stravitelná poživatina, která oslabuje trávení. A správné trávení je vedle dýchání základním zdrojem vitální energie pro celý organismus. Nesprávně trávená potrava je zdrojem zahlenění a intoxikace organismu. Toxiny a hleny ukládané v organismu stojí za většinou civilizačních chorob.

Jaké choroby to mohou být?

Nádory počínaje, poruchami imunity, metabolickými chorobami nebo alergiemi konče. Nástup civilizačních chorob začíná pozvolna jako únava, vyhublost nebo naopak tloustnutí, trávicí obtíže, řídké stolice, gynekologické záněty nebo snížení obranyschopnosti organismu.

Pro koho tedy mléko je, a naopak není vhodné?

Jak jsem už zmínil, mléko je zdravý doplněk stravy, ale jak pro koho. U jedinců vitálních, horkokrevných, sportovních typů, nejsou mléko a mléčné výrobky zásadní problém. Horší je to u lidí, kteří jsou chladného a vlhkého typu se stísněným zažíváním - a těch je mezi dětmi, ale i mezi dospělými převaha. Není to pochopitelně jen vina mléka, ale i nadužívání antibiotik, kortikoidů a léků všeobecně, včetně vakcín. Troufám si tvrdit, že to bude těch 70 %, kteří mléko „špatně“ tráví.

Říkáte, že mléko může léčit. Za jakých podmínek?

Umím si mléko představit jako léčivý doplněk stravy při suchých horkých onemocněních plic, která se projevují jako suchý dráždivý kašel. Sklenice teplého mléka například s medem je úplně na místě.

A pokud máme mléko zkrátka rádi a neumíme si jej odepřít?

Milovníci mléka, nezoufejte. Kravské mléko neobsahuje žádné složky, které by se nedaly nahradit z jiných zdrojů. Je možné konzumovat například sójové mléko nebo kokosové. I kozí mléko má zahřívací charakter a oslabený organismus jej dobře přijímá. A pokud bez kravského mléka nemůžete být, konzumujte jej raději odpoledne a navečer v bio kvalitě. Nepoškodíte si zažívání, vaše ledviny vám poděkují a bude mít i klidné spaní.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články