Tlusté střevo dostává o svátcích zabrat. Základní rady, jak ho zbavit toxinů

Žaludek, břicho
Zdroj: Pixabay.com

Co by asi tak řeklo vaše tlusté střevo, kdyby umělo mluvit? Možná by zkritizovalo vaše stravovací návyky, a to zvlášť v období závěru konce roku. Podle tradiční čínské medicíny je právě prosinec měsícem tlustého střeva. Je tak nejlepší doba v roce ho podpořit. Jakou bylinu zvolit, čemu se vyhnout a co vše má tlusté střevo v našem těle na starosti?

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 25. 12. 2019 12:03

Letos nebudu jíst cukroví ani řízky

Pokud víte, že máte problémy s tlustým střevem, nemusíte čekat až do prosince, abyste s tím něco udělali. Vaše střevo si zaslouží celoroční péči. Je to ale orgán, který je podle Číňanů nejvíce ohrožený právě v tomto měsíci.

Zatěžkávací zkoušku samozřejmě skládá i díky vánočním svátkům. Co by to ale bylo za Vánoce bez maminčina cukroví a tradičně smažených řízků s bramborovým salátem zalitých sklenkou vánoční kofoly a zakončených křupavým staročeským brambůrkem u sledování Tří oříšků pro Popelku?

Pozor na odpad

Tlusté střevo zakončuje náš trávicí systém a má na starosti odvádění "odpadů" z těla. Jeho oslabení se projevuje zácpou, průjmem nebo kručením ve střevech. Ruku v ruce jde i oslabení imunity (již naši předci tvrdili, že až 70 % naší imunity sídlí právě zde).

Jelikož tlusté střevo souvisí i se sliznicemi v těle, jeho oslabení se projevuje také ve formě častých rým, viróz nebo krvácení z nosu. Přes stěnu tlustého střeva se do našeho těla vstřebávají živiny, vitamíny a minerály. Pokud je zanesené, přes stěnu projdou i různé nečistoty, které pak zatěžují náš organismus. Tyto toxiny se vylučují kůží, takže pokud máte akné či ekzém, je na místě zkontrolovat stav tlustého střeva.

Tlusté střevo oslabují naše obavy

Tlusté střevo je podle čínské medicíny rovněž orgán, ve kterém se ukládají emoce strachu a obav. Z hlediska psychiky je to údajně sídlo našeho podvědomí. Pocity selhání, ale také nepřizpůsobivost, zatvrzelost a lpění oslabují tento náš orgán nejvíce. Je třeba vzít zodpovědnost za život do vlastních rukou a přestat se bát.

Pomoc z přírody

Podpořit tento orgán můžeme různými bylinami, jako je např. nátržník, sléz, lopuch, řebříček, řepík nebo divizna. Byliny lze užívat jednotlivě, nebo v různých směsích. Pro správné fungování je důležitý také dostatek vlákniny, nekombinovat příliš mnoho surovin v rámci jednoho jídla a dodržovat pauzy mezi jednotlivými pokrmy. Jestliže neustále něco ochutnáváme, potrava ve střevech zahnívá, protože nestíháme trávit a trpíme nadýmáním.

Velkou pomoc představují i tzv. klystýry (výplachy střev), které by se měly dělat hned z jara a nejlépe dvakrát do roka (i na podzim), či pravidelné půsty anebo odlehčovací dny, kdy jíme např. jen ovoce a zeleninu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články