Tři oříšky pro Popelku. Brilantní pohádka, která se rok co rok vysílá nejenom na našich obrazovkách

Tři oříšky pro Popelku. Brilantní pohádka, která se rok co rok vysílá nejenom na našich obrazovkách
Tři oříšky pro Popelku: Notoricky známý příběh o skromné dívce, která si nakonec získá srdce prince, je patrně nejslavnější česká pohádka. Tři oříšky pro Popelku natočil v roce 1973 režisér Václav Vorlíček a snímek si zamilovali diváci nejen v Česku a v Německu, ale také v severských zemích, kde jej rok co rok na Vánoce opakují.V hlavních rolích pohádky Tři oříšky pro Popelku se představili Libuše Šafránková jako Popelka a Pavel Trávníček jako princ. Trávníček byl ale předabován, namluvil ho Petr Svojtka.O kostýmy pohádky Tři oříšky pro Popelku se postaral výtvarník Theodor Pištěk. Vzpomínal na to, jak špatně se mu tehdy vybíraly látky. Na ty nejlepší měly totiž nárok jen manželky největších pohlavárů KSČ.+ 5 fotek+ 6 fotek

Kdo by nemiloval kouzelnou českou pohádku o Popelce, kterou tak úžasně ztvárnila Libuše Šafránková? Tento pohádkový kult vznikl v roce 1973 a od té doby se pravidelně objevuje o Vánocích na televizních obrazovkách. A to nejenom u nás v Čechách. Pohádka měla velký úspěch i v zahraničí. Natáčení bylo ale dosti komplikované.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 20. 06. 2018 09:52

Na internetu koluje petice, která chce donutit Supraphon, aby vydal kvalitnější soundtrack z této krásné pohádky. Jak jsou na tom nyní s podpisy, nevíme.

O filmu kolují fámy, že vznikl jen proto, aby z obrazovek vyštípal starší film o Popelce z roku 1969, kde hrál v té době nežádoucí emigrant Jan Tříska.

Na Vánoce v roce 2012 pohádku jen v Německu odvysílali čtrnáctkrát. A to na devíti televizních kanálech. Režisér a scénárista filmu si mohli mnout ruce, protože jim za každé odvysílání chodily provize. Režisér Vorlíček tenkrát uvedl: Za Popelku mi ročně chodilo okolo třech milionů korun. Vorlíčka tedy pohádka zabezpečila. Peníze jeho dětem budou nadále chodit i 50 let po jeho smrti.

Když se chystala závěrečná scéna, kdy pro Libuši Šafránkovou přijede na statek Pavel Trávníček, okomentoval celou situaci Vorlíček takto: "Najednou se Menšík (Vincek) s Vítězslavem Jandákem (Kamil) večer ztratili. Později vyšlo najevo, že byl z toho pořádný mejdan. Ráno jsme nasedali do autobusu a Menšík nikde. Ale pak si někdo všiml, že chybí i jeho auto, a řekl, že jel asi napřed. Dál jsme tedy nečekali, a když jsme dorazili na místo, opravdu seděl na zemi, dělal, že čte noviny, je úplně v pořádku a musí na nás čekat. Samozřejmě v pořádku nebyl, ale něco z těch novin mu zřejmě proniklo do mozku, protože když pak měl zavolat radostné „Ať žije Popelka", zařval místo toho z plných plic: „Prověřte Bangladéš!"

Zásahy do scénáře, které Vorlíček tak rád dělal, se scénáristovi Pavlíčkovi tak moc líbily, že je tam následně doplňoval a dopisoval.

Mráz byl v době natáčení tak silný, že kamera musela po každém záběru do autobusu, aby nezamrzla.

Kočár z pohádky Tři oříšky pro Popelku je vystavený v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem.

V Norsku uvádějí každý rok tuto pohádku bez dabingu. Je v originálním znění a s norskými titulky. Norové dokonce založili pohádce vlastní Fan Facebook stránku.

Pohádku v Norsku roku 2015 digitálně zrestaurovali z Norských fondů za 80 tisíc eur. Na její premiéru pozvali do Osla prince Pavla Trávníčka. Herec však od organizátorů požadoval sumu 9160 eur, jinak že nepřijede. Tak se z českých aktérů na slavnosti zúčastnil jen režisér Václav Vorlíček. A to i bez nároku na honorář

Česká televize se v roce 2014 postarala o to, aby tradiční českou pohádku mnoha generací digitálně zrestaurovala a přivedla ji tak do vyššího novodobého rozhraní. Nově zrestaurovanou ji pak pustila ku příležitosti Velikonoc na Velikonoční pondělí v hlavním vysílacím čase.

Kůň Jurášek měl být původně černý.

Konec českého filmového Juráška byl dosti neromantický. Po konci kariéry skončil jako všechna neproduktivní zvířata socialistického státního družstva v koňském salámu.

Až po konci natáčení vyšlo najevo, že představitelka macechy Carola Braunbock je odsunutá sudetská Němka, která stále umí česky. Přesto celou dobu natáčení mluvila pouze německy. 

 Juráškové byli ve skutečnosti tři. Rozdíl lze poznat podle srsti. Zatímco ve stáji je kůň se zimní srstí, v záběrech, kdy na něm Popelka (Libuše Šafránková) jede v lese, srst je jiná. Kůň u zámku je pak opět se zimní srstí.

V posledním záběru filmu jedou Popelka (Libuše Šafránková) a princ (Pavel Trávníček) na koních přes zasněženou pláň. Pavel Trávníček při natáčení této scény zapadl i s koněm do sněhu a Libuše Šafránková tak pokračovala v jízdě dál sama, protože scénu nebylo možné kvůli nutnosti použít zasněženou louku beze stop opakovat.

Pohádka se každý rok vysílá i ve Spojených arabských emirátech.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články