Bedřiška (52): Málem jsem se rozvedla zbytečně. Na poslední chvíli se ukázalo, že mě pobláznila menopauza

Bedřiška (52): Málem jsem se rozvedla zbytečně. Na poslední chvíli se ukázalo, že mě pobláznila menopauza
Zdroj: Freepik

Paní Bedřiška začala bez zjevné příčiny nesnášet svého manžela. Vadil jí jeho hlas, dech a to, jak se drbe ve vlasech. Pak už vedle něj nedokázala ani spát. Myslela si, že je na čase se rozvést. Kamarádka jí však řekla, že zjevně prochází menopauzou. Bedřiška si zašla k lékaři, který jí dal prášky a její stav se zlepšil. Manželství funguje dál.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 27. 10. 2022 10:00

Zhruba před rokem jsem začala vyloženě nesnášet svého manžela Zbyslava (53). Nemohla jsem vedle něj sedět, poslouchat ho, dívat se na něj. Byl mi tak odporný, že představa, že s ním spím, mě dostávala do mdlob. Byla jsem připravena na rozvod. Nakonec se ukázalo, že za vším stojí moje přicházející menopauza.

Z ničeho nic jsem začala nesnášet svého manžela

Ta nesnášenlivost vůči manželovi se ze začátku projevovala nenápadně. Zhruba před rokem jsem se přistihla, jak moc mi vadí jeho hlas. Už jen poslouchat jeho vyprávění o tom, jak se měl v práci, ve mně probouzelo vztek. Snažila jsem se to krotit, ale moc to nešlo. Někdy jsem ho musela v polovině věty utnout a vzít si slovo.

Na to se postupně nabalovaly další a další drobnosti. Když vedle mě Zbyslav seděl, byla jsem úplně nesvá. Vadilo mi, jak skřípe zuby, jak si pořád klepe pravou nohou do země. Nejhorší bylo to jeho drbání ve vlasech. Dělal to sice vždycky, ale až tehdy mi to začalo vadit. A tak jsem na něj začala kvůli všemu vyjíždět.

„Můžeš sedět chvíli v klidu? Proč pořád klepeš tou nohou? A ty jen tak mlaskáš?" chrlila jsem ze sebe. Chudák, nevěděl, co se děje. A dýchat můžu?" bránil se statečně. A vlastně i to mi začalo vadit. Jeho dech, plný nos... Prostě všechno!

Za vším stála moje přicházející menopauza

Celkově jsem se cítila jako vyměněná. Špatně jsem spala. Vzbudila jsem se uprostřed noci a s nechutí si manžela prohlížela. V hlavě mi běžely myšlenky o tom, jak je mi najednou strašně odporný. Začala jsem i razantně odmítat sex. Aniž bych mu cokoliv řekla, odstěhovala jsem se do jiného pokoje. Manželovi jsem se vyhýbala a doufala, že je to jen nějaké období.

Když už jsem s ním ale nedokázala normálně mluvit, bez dalšího rozmýšlení jsem mu řekla, že chci rozvod. Ten chudák si vyslechl takových hanlivých věcí a urážek, že se za to budu stydět ještě pěkně dlouho. Rozvod vůbec nechápal. Co se stalo? Vždyť nám nic nechybí. Zkusím klidně i manželskou poradnu," snažil se mě udržet po svém boku.

Já už ale byla rozhodnutá. Před zbytečným rozpadem manželství mě zachránila kamarádka Gabriela (55). Vyslechla si moje stížnosti na manžela a měla jasný závěr. Holka, na tebe jde menopauza. Máš všechny příznaky. Než se rozvedeš, zajdi si k lékaři. Dá ti prášky a ono se to srovná, uvidíš," dávala mi naději.

Jsem ráda, že to manžel ustál

Řekla jsem si, že nemám co ztratit. A jsem ráda, že jsem šla. Přicházející menopauza se potvrdila. Nenávist k nevinnému manželovi, problémy se spaním, bolesti hlavy a ty návaly horka. To všechno byly příznaky, které jsem pořádně neregistrovala.

Rychle jsem zatáhla za ruční brzdu a stáhla žádost o rozvod. Manželovi se znatelně ulevilo a mě po čase také. Pořád se cítím tak nějak jinak. Mívám dny, kdybych ho klidně jen tak uškrtila, ale pak přijdou lepší dny. Jsem ráda, že to se mnou nevzdal. Koneckonců ono ho něco podobného také čeká, i když asi ne v takové míře.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články