Smetanovo borůvkový dortík: Připravte si svěží pochoutku plnou vitaminů a antioxidantů

Borůvky jsou malé modré plody, jejichž fialová šťáva se používá jako barvivo. Jsou však i zdrojem antioxidantů a báječně chutnají, proto najdou uplatnění také v kuchyni.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 22. 07. 2022 15:00

Sezona borůvek probíhá od června do září, takže teď je v plném proudu. Borůvky se řadí mezi to nejzdravější ovoce vůbec. Obsahují nejen antioxidanty, ale také provitamin A, vitamin C, mangan, železo, draslík a spoustu dalších zdraví prospěšných látek.

Borůvky v kuchyni

Borůvky jsou báječné jen tak na zobání, nebo do jogurtu. Ale uplatnění najdou i v dalších receptech. Zkuste třeba chlazený smetanovo borůvkový dortík. Na jeho přípravu budeme potřebovat:

  • 1 galaretka ovocný mix (safírová), nebo želatina
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml vody
  • borůvky
  • snítka meduňky

Galaretku, což je vlastně ovocná želatina v prášku, připravíme podle návodu na obalu a necháme vychladnout. V receptu je zmiňovaná safírová galaretka, která je kombinací švestek a černého rybízu. Teď se můžeme pustit do borůvek, které opláchneme a nezapomeneme ochutnat, jestli se letos povedly.

Jak na smetanovo borůvkový dortík

Do galaretky přidáme smetanu a promícháme. Formičku na dortík si podložíme potravinářskou folií a na dno naskládáme první vrstvu borůvek. Tu zalijeme smetanovou směsí. Necháme lehce ztuhnout a naskládáme další vrstvu borůvek. Pokud chcete tuhnutí urychlit, můžete formičku se směsí vždy na chvíli vložit do mrazáku.

Tento postup opakujeme do té doby, než bude forma plná. Po ztuhnutí vyndáme dortík opatrně z formy a dozdobíme borůvkami a snítkou meduňky.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Brusnice borůvka

Toprecepty.cz: Smetanovo borůvkový dortík

Související články

Další články